У Србији "лијечи" 2.000 надриљекара

У последње време све агресивније се нуде "чудотворне" терапије, препарати и коктели за сваку болест. Број пријава које су достављене инспекцији незнатан.

Србија 29.02.2016 | 08:30
У Србији "лијечи" 2.000 надриљекара

На интернету, када пажљивије "загуглате", можете да пронађете "лек" за готово сваку болест, од чукљева и екцема, па до мултипле склерозе и рака! Истина, већина тих препарата нема порекло и гаранције квалитета од релевантних институција, али кад болест не попушта, а исцрпе се све могућности званичне медицине, људи почињу да верују у чуда.

Купују разне алтернативне препарате и надају се да ће управо тај чај, те капи или магнети, коктели витамина и минерала, тинктура и масти донети жељено излечење.

Узимају хрскавице ајкуле, пију медицинску соду без алуминијума, отров плавог шкорпиона, екстракт биљке гравиоле и медицински петролеј који "проверено" лечи рак. На разне начине се довијају да купе разне чудотворне коктеле, најчешће "шећерну водицу" чије терапеутско дејство је, најблаже речено, сумњиво

Без обзира на то што се у Србији надрилекарство сматра кривичним делом, због чега неко може да буде осуђен новчаном казном или затвором до три године, процењује се да у нашој земљи има око 2.000 "исцелитеља".

"Разумљиво је да болесни људи траже помоћ на разним странама, али ниједан закон није предвидео могућност да се лечење, било којом методом или поступком, спроводи изван прописаног начина, тим пре уколико се ради о варању болесног човека или злоупотреби његовог стања", кажу у Министарству здравља.

Број пријава које су достављене здравственој инспекцији у претходних неколико година због надрилекарства, у односу на укупан број пријава је незнатан. Претпостављамо да грађани пријаве подносе тек кад схвате превару и тада се, по правилу, обраћају Министарству унутрашњих послова (МУП).

У оваквим случајевима, додају у Министарству, здравствени инспектор најчешће поступа у сарадњи са инспекторима МУП-а, а кад утврди да здравствену делатност обавља особа која се не сматра здравственим радником, у обавези је да предузме прописане мере и да поднесе кривичну пријаву надлежном тужилаштву.

У до сада спроведеним поступцима контроле, утврђено је да се најчешће ради о раду здравственог радника без дозволе Министарства здравља, као што је случај тзв. Најданових кругова - напомињу у Министарству здравља, подсећајући на случај који је узбуркао нашу јавност.

Надзором је утврђено да здравствени радник обавља "консултације лекара специјалисте физикалне медицине и рехабилитације" за лечење оболелих од разних обољења, уз образложење да се "рад у овом простору заснива на природном феномену откривеном октобра 1999. године од стране Најдана Ракића, радиестезисте".

Здравствени инспектор је утврдио да наведена делатност лекара представља здравствену делатност и да је именовани обавља без сагласности Министарства здравља, па му је решењем забранио рад, а надлежном прекршајном суду доставио захтев за покретање прекршајног поступка.

Упркос томе, у многим медијима се прикривено или отворено све интензивније рекламирају биоенергетичари, видари, бели магови, разни чудотворци који лече воском, бајањем, сликом... Неретко се дешава да ови непроверени препарати изазову озбиљне компликације.

Лечио сам пацијенте после третмана код надрилекара који је за лечење синуса и носа препоручивао "морско краставче", а за упале ува саветовао стављање биљке чуваркуће или чена белог лука - каже професор др Душан Милисављевић, специјалиста ОРЛ у Клиничком центру Ниш, члан Одбора за здравље у Скупштини Србије који је и покренуо иницијативу да се овај проблем реши.

Пре одлуке о лечењу пацијенти би требало да провере да ли особа од које планирају да затраже помоћ има дозволу и право да обавља здравствену делатност. Информације о регистрованим облицима здравствене службе и дозвољеним методама дијагностике, лечења и рехабилитације заинтересовани могу да добију у Сектору за инспекцијске послове Министарства здравља.

"У периоду од 2008. године, када је почело издавање дозвола за обављање традиционалне медицине, до 2015. године, укупно је издато 305 дозвола здравственим радницима, здравственим установама и приватној пракси", истичу у Министарству здравља.

"Неопходна је боља контрола огласа који се појаваљују по друштвеним мрежама, а на националним телевизијама рекламирају се препарати за лечење болести за које званична медицина има другачије методе лечења", сматра проф. др Милисављевић. - Надрилекарство је кажњиво по нашим законима.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

закљуцак

29.02.2016 09:38

Довољно јасно колико је болесна дотицна дјелатност као и ниво свијести нације. Ко казе да се тоцак историје не мозе окретати уназад. Не би ме цудило да додје и до оног назадног, јадног и мукотрпног, првог цетвртастог 'тоцка'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО

29.02.2016 18:39

је одговаран,да се исто дешава и у СРПСКОИ.Приватни канали врте надрилекаре,астрологе,читање судбине и прорицање будучности на "даљину2 итд.Зар,стварно,нема закона за ова емитовања.

ОДГОВОРИТЕ