Затвор из пакла: 86 њих је у ћелији за 19 људи

Многи у свијету се жале на лоше затворске услове, али овај притвор се налази на челу колоне.

Свијет 28.02.2016 | 17:37
Затвор из пакла: 86 њих је у ћелији за 19 људи

Прије него што успијете видјети ћелију, намирисаћете је, јер немогуће је да се фини миомириси шире просторијом предвиђеном за 19 људи у којој се гура 89 мушкараца.

Кревети на спрат су поредани на три нивоа, а у једном углу се налазе ве-це и хладни туш. Али затвореници су често приморани користити канту. Неки су обучени у жута затворска одијела, док су други више или мање разголићни.

Када је љето, овдје се “умире” од врућине, док се зими људи смрзавају. Ако имају среће, затвореници излазе на ваздух једном седмично, а готово непрестану трају епидемије кожних обољења, те се брзо шире болести попут туберкулозе.

Најгоре од свега јест што ниједан од ових мушкараца није осуђен.

"Ужасно је кад по ноћи људи морају лежати једни на другима на поду. Животиње би тако могле живјети, али не и људи", јада се Клив, који овдје борави већ 26 мјесеци и ишчекује почетак суђења.

Неки овдје заврше због бескрајних помјерања датума суђења, неки јер си не могу приуштити кауцију (која понекад износи свега пет долара), а неки јер су странци који чекају изручење својим кућама.

"Ми их не позивамо да овдје дођу као у поправну установу, него ту заврше јер су починили злочине", каже Џон Џобс, водитељ овог притвора у Јужноафричкој Републици.

С друге стране, стражари напомињу да су ово ендемски проблеми који приказују у коликој је кризи казненоправни систем у држави.

"То је проблем који траје већ 20 година и нема рјешења на видику. Услови су ужасни, а и погледајте колико људи затварају", каже Балард, адвокат која с правницима за људска права тужи владу Јужноафричке Републике.

(Еxпресс.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зоран

28.02.2016 19:05

Еее то нама треба за политичаре и посланике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.02.2016 20:37

Па у затвор иду они који су кажњени и у затвору и треба бити тако а не да се бирају јела тв програми да се измишља како да им буде љепсе ја бих све затворе овако направио па да видимо коме се иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луксуз

29.02.2016 05:02

Е овај цланак це Додо искористити да нам поруци како има и горих предсједника од њега.

ОДГОВОРИТЕ