Зашто млади бјеже од брачне обавезе?

Република Српска, полако, али сигурно, постаје земља старих људи. На ову чињеницу утиче податак о броју умрлих, смањен број рођених, број особа које сваке године напусте земљу, те избјегавање младих да ступе у брачну заједницу.

Република Српска 28.02.2016 | 14:50
Зашто млади бјеже од брачне обавезе?

Село Амајлије, само неколико километара удаљено је од центра Бијељине. Богато село са око 400 домаћинстава, мјесто честитих домаћина, али много неожењених момака.

"Овдје има више има момака, него цура, цуре се удају, а момци – старији су", прича Гина Јефтић из Амајлија.

ЦХ2- ДРАГАН ИЛИЋ, протојереј
"Ово село има око 70 момака који су прешли 30 година, нису се оженили, разлози су разни, од финансијске ситуације, дјевоијке не желе на село, неће да раде, међутим, то су све изговори", рекао је протојереј Драган Илић из овог села.

Педесетједногодишњи Вукашин из Амјалија један је од нежења. На селу је живот тежак, а дјевојке нису заинтересоване да раде, а и не желе обавезу, прича Вукашин.

"Згодније је њој у граду и има све под носом, имају и трговине, али на селу је другачије, имају све, али немају оне слободу", објашњава Вукашин.

У Републици Српској, просјечно, на хиљаду становника склопе се четири нова брака.
Најстарији „младожења“ у 2014. години имао је 83 године, а „невјеста“ 82 године, док су најмлађи са 15 година ступили у брак. Граница “стајања на луди камен” увелико се помјера, па није ни чудо што нам роде све рјеђе долазе.

"Ја не знам да је се које родило од ове године у овом селу, можда једно двоје, не смао од ове године, него цијело љето, слабо се рађају, слабо", појашњава Гина.

Протојереј Илић додаје да је у Амајлијама у школи око 80 ђака од првог до 5. разреда.

"Некада 50-60. година прошлог вијека одјељења су имала и по 40 ђака, сада одјељења имају око 10 ђака".

У Српској имамо потпуно поремећемо брачно тржиште. Млади уопште нису свјесни значаја формирања породице и потомства, сматра демограф Стево Пашалић.

"мамо одгођено рађање, онај просјек код нас у 27, у ЕУ у 29-ој години жена рађа прво дијете, а то се опет односи на висину наталитета, јер је становништво свијета најплодније са 22 године живота".

Просјечна старост невјесте приликом закључења брака виша је од 28 година, а мушкарца скоро 32 године.

ЦХ – СЛАЂАНА СТЕВАНОВИЋ, студент из Бијлејине
"Жене данас гањају каријеру, школују се, па због тога немамо времена, а онда имамо и тај социјални статус, данас смо сироимашни, и сви гањау посао прије него што би ступили у брак и основали поридицу", додаје Слађана Стевановић, студент из Бијељине.

Професор социологије Драго Вуковић каже да су данашњи брак и породиоца у кризи.

"Чак се поставља питање да ли ће пред налетром ових глобализацијских трендова уопште и опстати те наше институције", каже Вуковић.

Полако али сигурно постајемо земља стараца, а за то нема оправдања.

"Начин живота, ниво разтвијености и богатства био је много мањи у прошлости, па је било много више дјеце", закључује Вуковић.

Четврту годину у низу није премашена бројка од 10.000 рођених, док се број умрлих не спушта испод 14.000, што показује да је бијела куга хронична болест друштва у Републици Српској.

А и бројка разведених бракова је забрињавајућа, јер је из године у годину у порасту, упозоравају стручњаци.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нидзо

28.02.2016 14:29

Данас људи много висе размисљају о бољитку своје дјеце. Некад је било невазно имају ли ста јести, била је битна бројност због радне снаге у домацинствима у селу, а и о контрацепцији се слабо знало па је сваки однос знацио и трудноцу. Данас нико нормалан неце радјати дјецу да би гладовала. Поредити некад и сад је неукусно. Само родитељи с малим примањима знају како им је прехрањивати дјецу. Пронаталитетну политику немамо. Млади одлазе из земље. И кад све све то узме у обзир наталитет нам је одлицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запажања

28.02.2016 20:05

Што се тиче институције брака, поменути су – не детаљишући - у потпуности у тренду, у најмању руку европском. Брак је велика (уговорна!) обавеза, дакле како правна тако и морална а ово задње утолико више што се иде више у провинцију. У практичном и савременом животу то је неисплативо и није флексибилно. Зато се људи, поготово који су независни и колико толико самостални, опредјељују за слободније форме заједништва ткз. партнерства које може имати међусобних обавеза али из којег се може много лакше и брже изаћи него из брака. Практично гледајући и поредећи, тако је и у радним односима у фирми све више флексибилније. Све је мање гаранција. Ова форма је чак и препоручљивија као нека врста предбрачне заједнице (испитивања), па ако се временом покаже да су они у највећем дијелу једно за друго, онда могу прећи и у брак. Иначе у самом тексту има неправилности као рецимо навођење да смо све више земља стараца. То је опште познато и већ дуго ше присутно и у Европи и не стоји у корелацији с браком. На крају реченица ‘Начин живота, ниво развијености и богатства био је много мањи у прошлости, па је било много више дјеце.’ граматички није лијепо ни правилно написана.’ Симболично се поставља питање ‘Шта је пјесник хтио речи?’

Name

такво смо,

28.02.2016 14:29

Ниста не треба да нас цуди, сто постајемо земља старих људи. Вецина умјесто дјеце водају керове, а кафане пуне људи па отуд ниста не цуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило. Микић

28.02.2016 16:03

Кафане пуних људи нису доказ народне среће и напретка већ напротив кафане пуних људи су најбољи доказ моралне пропасти једног народа и његовог друштва и политичког система. Изласком из комунистичког робства и прихватањем најгорих одлика западног начина живота СРБи су изгубили драгоцено вријеме потребно за ПОКАЈАЊЕ и ДУХОВНИ ПРЕПОРОД и истински ПОВРАТАК Богу и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцу хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота. ХВАЛА Др. Мили Алечковић на ЊЕЗИНОЈ храбрости и одлучности да своје велико знање и богато животно искуство пренесе на свој обезглављени СРБски народ из којег потиче и коме припада!

Name

блука

28.02.2016 14:30

Јао ови демагози демографи. На свијету 9 милијарди људи, а за пар година це бити 12 милијарди. Кад сам ја био мали на свијету је било 4.5 милијарди људи, па се сматрало да је и то превисе за планету. Код нас млади не заснивају породицу јер не могу ни себе да прехране, јер немају посао, а за то је крива и одговорна власт која је пред изборе сваста налагала и наобецавала...а све кретен до кретена...неспособни и корумпирани. О економији, осим лицној (цитај крадја и корупција) немају благе везе. Задузивањем и кредитима се не гради економија, бар код нас, јер паре заврсавају на тајним рацунима политицара и њихових јатака, а не за оно због цега су намијењене- отварање фабрика и запосљавање. Све оде ко бајаги, на непотребне путеве за које нам вец узимају паре кроз гориво и осигурање, а онда наплацују возњу по истим, док кредитеврацају градјани. Таконам власт исту ствар 3 пута наплацује...и кузимају ли узимају...стотине милиона евра годисње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млади

28.02.2016 14:53

Сигурно су добро запослени, па имају плате да одрзавају породицу и да зиве нормално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.02.2016 15:32

дјевоијке, Амјалија, смао, 50-60., Бијлејине, сироимашни, гањау, поридицу, породиоца, налетром, налетром. Ал' је неко пијан дошао на посао. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

28.02.2016 16:05

У држави у којој чујем да једно радно мјесто злата вриједи, шта могу млади очекивати. Туга од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

28.02.2016 21:32

Једноставно, (господо) унистили сте привреду, пољопривреду фабрике, претворили у трзне центре.......! Будуцнос у овој дрзави"ДАЈ БОЗЕ ЦЕРИ ...." Сад вам је цудно сто нема дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кизо

29.02.2016 12:44

А И млади би одмах да све имају, стан, намјештај И ауто. И нешто пара И море И дружења викендом И тако. Неће нико да се пати.

ОДГОВОРИТЕ