Отворила се огромна рупа у земљи

У селу Биохане код Тутина, на југозападу Србије, пре неколико дана појавила се велика рупа у земљи, пречника око петнаест метара.

Србија 27.02.2016 | 17:20
Отворила се огромна рупа у земљи

Иако је таква појава на овом подручју забележена први пут, стручњаци из те области наводе да је то уобичајено и карактеристично за подручја краса.

Мештани села удаљеног пар километара од Тутина и границе са Црном Гором су прилично изненађени.

Рупа се појавила преко ноћи на неколико десетина метара од сеоског пута и на пар стотина метара изнад неколико кућа и објеката.

Радознали грађани долазе на место где је рупа "прогутала" земљу, разгледају, сликају мобилним телефонима и нагађају о разлозима због којих се, како кажу, "земља отворила". Неки закључују и да је то један од знакова судњег дана.

Место на којем се обрушила земља обишли су представници надлежних органа и из безбедносних разлога траком обележили то место.

Члан општинског већа Тутина задужен за безбедност Рахман Фекић каже да се на територији ове општине први пут појавила оволика рупа.

"Изашли смо на лице места са припадницима полиције, ватрогасне службе и Сектора за ванредне ситуације, обележили смо место и поставићемо ради безбедности ограду на том терену. Ангажоваћемо и стручна лица како би се испитао разлог овакве појаве", рекао је Фекић.

Геолог хидрологије и асистент на Државном универзитету у Новом Пазару Здравко Пантелић, објаснио је да до настајања оваквих рупа на површини земље долази приликом урушавања свода таваница изграђених од кречњачких стена, под дејством вода.

"Под дејством атмосферских падавина воде се обогаћују карбонатном киселином, разједају тај кречњак и онда долази до урушавања свода каверни које се налазе унутар земље, и до појаве тих рупа које се називају и бесводне пећине. То је само један од геолошких процеса у карским теренима и посебно је изражен у овом периоду када се јавља више подземних вода", појаснио је Пантелић.

Додао је да у тутинској општини око осамдесет одсто подручја чини подручје кречњака и да људи не могу да утичу на ову појаву.

Због кречњачких стена које пропуштају воду, појава отварања рупа честа је на подручју Пештерске висоравни, где постоји знатан број вртача, увала, понора, пећина... Геолози, подвлачи Пантелић, без претходног снимања терена, за шта су потребна значајна материјална средства, не могу унапријед прогнозирати гдје може да дође до појаве сличних рупа и пропадања земљишта.

"Снимање читаве територије општине је технички неузводљиво, јер је доста скупо. Том методологијим се дефинишу места тих каверни или потенцијалне појаве каверни. Читаво то подручје је подручје кречњака, тектонских предиспонираних", каже Пантелић.

На Пештери, где је некада постојало ледничко језеро, појава рупа је готово уобичајена и честа, јер подземни водотокови стварају каверне које се обрушавају. Дешавало се да се на сасвим неочекиваним локацијама, ливадама и равном терену, појаве рупе дубоке и до неколико десетина метара. У селу Тузиње, на имању Мурата Куртановића, појавила се рупа пречника једног метра, која се касније обрушавањем проширила.

Према речима Пантелића, сасвим је евидентно да ће најављена изградња аутопута преко Пештере и даље, према Јадрану, бити условљена испитивањем терена због изненадних појава оваквих рупа у земљи.

"Ко ће моћи да гарантује да на некој деоници неће доћи до формирања једног таквог понора, урушавања тог инфраструктуног објекта и губитка нечијег живота", поручио је инжењер хидрогеологије.

Феномен појаве рупа у земљи у региону и свету све је учесталији. У последњх неколико година огромне рупе су се, због подводних вода, појаве гаса или обилних падавина, јављале и у насељима.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

27.02.2016 17:01

Не може више ни земља да трпи људска безакоња и људске грехе. ПОКАЈТЕ СЕ ЗАТО ЗА ГРЕХЕ СВОЈЕ И ВРАТИТЕ У ВЈЕРУ СТАРУ НА ПУТ СВЕТОГ САВЕ КОЈИ ВОДИ У ЖИВОТ ВЈРЧНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

то

27.02.2016 17:27

Микицу легендо,ја се препо нема те.