Могући потреси на челу Савјета министара

Кључни политички фактори у БиХ све су незадовољнији достигнућима актуелног сазива Вијећа министара БиХ, али и неким индивидуалним одлукама предсједавајућег Дениса Звиздића, због чега је све извјеснија могућност да у блиској будућности у фотељу предсједавајућег Вијећа министара засједне, ни мање ни више, него - Фахрудин Радончић (СББ).

 

Босна и Херцеговина 27.02.2016 | 07:25
Могући потреси на челу Савјета министара

Овај, наоко, фрапантни сценариј заправо то и није, уколико анализирамо актуелне политичке догађаје те се помније осврнемо на посљедње изјаве лидера партија, али и писања медија блиских појединим лидерима.

"Уопште нису спорне амбиције терцета Човић-Радончић-Додик да направе државну власт. Те амбиције постоје од прије избора и оне нису изгубиле на интензитету. Са друге стране, у СДА тренутно функционишу најмање двије партије и не треба искључити ниједан сценариј који долази од Бакира Изетбеговића, а могућа су два", каже мостарски професор Славо Кукић, иначе добар познавалац политичких прилика у БиХ.

"Један сценариј је да Изетбеговић преко Радончића елиминише своје страначке опоненте, али му тај сценариј виси над главом као Дамоклов мач. Други полази од тога да унутарстраначки обрачун одгоди, а да се сада обрачуна с Радончићем, који му је, ипак, најозбиљнија пријетња. Видјећемо", каже Кукић.

Како сазнајемо од извора блиских коалицији, сасвим је извјесно да до октобра и локалних избора ова власт усвоји нови изборни закон БиХ, који би третирао питање Мостара и пресуде "Сејдић и Финци" на начин који то одговара Човићу и ХДЗ-у.

Шеф ове партије, наиме, може да рачуна на подршку Радончића (СББ), али и СНСД-а у парламенту БиХ, као и још неколицине мањих партија.

Иако овакав процес, наизглед, не би одговарао Изетбеговићу, он би за њега, због властите позиције, али и останка СДА у власти, морао дати прећутну сагласност.

Заузврат, Човић би у пуном капацитету подржао Радончићеву кандидатуру за новог предсједавајућег Савјета министара, но Радончић би, такође, рачунао и на прећутну сагласност Бакира Изетбеговића, који би се, на тај начин, ријешио једног од најозбљнијих опонената за страначки пријесто (Звиздића), али и додатно учврстио коалицију и бошњачко савезништво с Радончићем.

За парламентарне руке које би добио од СНСД-а, Радончић би вратио подршком овој партији за избацивање страних судија из Уставног суда БиХ, што је један од стратешких циљева СНСД-а и о чему су већ почели да шушкају медији блиски Радончићу.

Да би овај процес могао имати и погонско гориво СДА, свједочи и изјава у том контекту Мирсада Ћемана, предсједника Уставог суда БиХ, који је, не треба заборавити, у Суд и лансиран као један од кључних кадрова СДА.

Асим Мујкић, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, истиче да је у БиХ и на политичкој сцени све могуће у констелацији снага "гдје је у власти увијек елита чија се идеологија своди на близину моћи".

"Могу се очекивати све комбинације, које ће непогрешиво пратити пулс моћи. Дакле, нема правила на основу којих бисмо могли да рачунамо на неку врсту континуитета", закључује Мујкић.

Уколико се, доиста, и догоди овакав сценариј, не треба сметнути с ума да је Радончић, барем тренутно, под мјерама забране након пуштања из притвора.

Његов адвокат Асим Црналић појашњава да Радончић не смије напуштати мјесто боравишта док Суд БиХ не одлучи другачије.

"Господину Радончићу могу долазити у стан, и он ту може примати колеге и новинаре. Уколико му Суд БиХ укине мјере забране, онда не би постојале никакве препреке за његов пуни политички ангажман, изузев оних које се односе на контакте са саучесницима и свједоцима", каже Црналић.

Подсјећа да се жалио на такву одлуку Суда, али да је то учинило и Тужилаштво БиХ, те да коначно изјашњење Суда очекује већ почетком наредне седмице.

"Независне" су покушале да чују размишљања и Радончића и Човића, али нам је први путем адвоката поручио како нема коментара, док други није одговарао на наше позиве.

Бајтал: Све је могуће, а ништа загарантовано

Есад Бајтал, социолог, филозоф и политички аналитичар, истиче како ово није ништа ново јер је "политика у БиХ трговина".

"Све је могуће - а ништа загарантовано. Све се ради тајно и све је дил. То је интересна трговина у којој се шефови и странке погађају чак и изнад и мимо закона. Но, видјећемо шта ће бити, јер у овој земљи не влада логика", истиче он.

Извор: НН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Саво

27.02.2016 06:34

Добро реце Бајтал: Политика је трговина народ овца за сисање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак је. . .

27.02.2016 08:10

БАЈА У ПОЛИТИЦИ МЕСИ ЗА ОСТАЛЕ!ИДЕ МУ ТО!

Name

Остоја

27.02.2016 06:41

Гдје логика престаје ту Босна поциње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепи

27.02.2016 07:43

Простор БиХ од памтивека је био полигон апсурда и људске глупости...а народ- ко народ, нека је ,,владар,,мој -па шта буде !

Name

борац

27.02.2016 07:24

Звиздиц је постен цовјек да би био на том мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

27.02.2016 07:42

То је све тако зато сто је народ Босне и Херцеговине ментално заостао а упетљани страни фактор ради на томе да се разваљивање свега на овом простору настави. За Бакира, Додика, Цовица и Радонцица могу гласати само строге будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аx

27.02.2016 09:15

ПОТВДЈУЈЕМ.

Name

Радован3

27.02.2016 08:13

Сада це Додо поцети хапсити све одреда,осим својих пајтоса,а тако и треба када су ови оклијевали да ухапсе њега. Бице то "одбрана РС и њених институција". И јос да ми неко казе да требам ици на изборе? Избори су одавно постали фарса. Остаје само нада да се подигне кука и мотика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

27.02.2016 08:26

Јасне су намјере Додика, Радончића, и наравно, незаобилазних НН, Копање, владара у сјенци и "синдиката крупних тајкуна". Логично просуђивање Додика, да једино стратешким одговором,рушењем СДС у Сарајеву, може сачувати све, или пробати. Другог или бољег механизма нема. Босић и Иванић су свејсни овога. Додик је већ пробао трговати. Попис у Закону о полицији, повлачење референдума, допадање и коперативност са реформском агендом,Законом о раду, итд.. Све је то "покушај" увлачења коалиције домовина у Српску. Тиме добија "позивницу" за ниво БиХ. Човић је унутра, и у Српској и Федерацији, а Радончић треба да уђе.Мислим да је логично. Слиједи убрзање утрке, која је споро кренула за СДС и СзП. Мектић је "потрошио" годину дана, и сада у "тај брејку" има наступ.Сукоб два концепта, крупног тајкунско криминалног и још неформираног покрета за стабилизацију стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

27.02.2016 08:27

То би био прави циркус да Радонциц,познати криминалац буде на био којој функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

27.02.2016 08:38

Ова комбинација је торетски могућа,мада практично тешко изводљива.Власт на нивоу БиХ је резултат њемачко-британске иницијативе,и они су је пројектовали,што ће рећи:они се питају,а не брат Фахро,Бака или Човић !

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

27.02.2016 08:38

Ако се допусти да Радонциц заузме позицију предсједника владе, направице од Босне другу Колумбију, мафијаску дрзаву. Он је једини који је у БиХ наруцивао блиндирана возила. Питам се за кога...За себе, Кељмендија...мозда и за великог Бају и Цовица. КОС-ов кадар је такп сколован да је све могуце. А онда претстоји за постене градјане само јос колективно исељавање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

27.02.2016 13:50

То це теско ици. РАДОНЦИЦ нема подрску у Сарајеву.То би све изазвало велики отпор. Многи ови који коментарису могуца десавања на нивоу БиХ заборављају да је Иваниц цлан предсједниства.Он мозе да блокира избор истих.Свакако це и брзо избори.

ОДГОВОРИТЕ