Ацо Петровић има визију будуће АБА лиге...!

Победнику 250.000 евра, појачати финансије, усмерење ка ФИБА Лиги шампиона... "Ако Црвена звезда, или неки други клуб добију позив Евролиге, наш приоритет треба да постане ФИБА такмичење, јер ће оно дати прилазност клубовима из свих националних лига, што директно, што кроз квалификације", истиче први оперативац Цибоне.

Кошарка 28.02.2016 | 19:40
Ацо Петровић има визију будуће АБА лиге...!

Док отворени сукоб на релацији УЛЕБ - ФИБА постаје све јачи, комплетан кошаркашки регион чека уторак и нову седницу Скупштине АБА лиге, на којем ће се наћи сви високи представници клубова учесника јадранског такмичења. Тема за разговор биће на претек, од тога када ће почети плеј-оф Регионалне лиге, услед бројних календарских компликација које би могле да настану, до усмерења по питању изласка у Европу наредне сезоне.

Јадранска лига нашла се у прилично незгодној ситуацији у односу са Евролигом, која је пред почетак сезоне гарантовала два места у елитном такмичењу, а сада можда - ниједно. С друге стране ФИБА је већ понудила свим националним савезима са територије некадашње Југославије места у Лиги шампиона, а према мишљењу првог оперативца загребачке Цибоне Аце Петровића, најреалније је да АБА лига преусмери свој европски курс ка такмичењу које ће званично бити лансирано 20. октобра.
"Пазите, ми у овом тренутку не знамо шта ће се десити са Евролигом. Пред почетак сезоне имали смо два места, сада се може десити да не добијемо ниједно. Ако се догоди да Црвена звезда или неки други клуб добију позив Евролиге, наш приоритет треба да постане ФИБА такмичење, јер ће оно дати прилазност клубовима из свих националних лига, што директно, што кроз квалификације. Али ми треба да дамо све од себе да то буде кроз једног такмичење", рекао је Петровић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт и затим детаљно објаснио ову ситуацију.

"ФИБА даје могућност најбољим клубовима из региона, без обзира на пласман на табели Јадранске лиге, да има пролаз у Европу. Тако би, на пример, најбољи српски клуб имао директно учешће, док би другопласирани ишао у квалификације и тако за остале савезе, зависно од тога шта им је ФИБА тачно понудила. Тако би сви национални савези из АБА лиге понаособ имали своје представнике у Европи, што би била велика ствар. Треба да заборавимо било какве предрасуде и гледамо шта је најбоље за све и ојачати се додатно".

Петровић има визију како би требало да изгледа будућа Јадранска лига.

"У случају да заиста Евролига упути позив одређеном клубу у регионалном такмичењу, наше преусмерење треба да иде ка ФИБА Лиги шампиона, што би онда постао приоритет свих нас у лиги. Онда би требало поставити одређене стандарде, ојачати лигу, уложити чак и милион евра како би се направио наградни фонд, поставити јаке маркетиншке темеље и појачати телевизијска права. Победнику Јадранске лиге би, на пример, ишло 250.000 евра, другопласираном тиму сразмерно мање новца, тако и трећем тиму, осталима... Без Јадранске лиге овај кошаркашки регион не би био то што јесте - излог за младе, талентоване играче и одлична прилика за све њих да напредују у такмичењу које је баш по мери свима".

Оно што је најважније у свему - председник Цибоне истиче да ни под којим случајем не треба одустајати од Регионалне лиге. Навео је и зашто.
"Почећу образложење једним хипотетичким питањем - замислите само да Јадранске лиге нема. Распад регионалног такмичења скупо би платили сви. Шта мислите, да ли би, на пример, Цедевита, Цибона и Задар могли да подигну стандард хрватске лиге и уздигли клубове у њој, или би три најјача клуба отишла у просек? Да ли би Цедевита морала онда да има буџете од неколико милиона евра, или би јој било довољно 500.000 евра да направи добар тим? Затворили бисмо се у своја мала дворишта и ништа не бисмо направили. Ја искрено немам проблем да кажем шта мислим, у име Цибоне. А верујем да су истог размишљања и у Цедевити и Задру".

Петровић подсећа и на то колику је корист Јадранска лига донела клубовима, највише по питању развоја младих играча, али и подизању квалитета самих учесника.
"Мислим да би огромна грешка била одустати од Јадранске лиге, јер за младе играче нема бољег такмичења од овог. Видели сте и сами колико је талентованих клинаца изашло из ових система, колико њих је имало прилику да се надмеће са најјачима у региону, да напредује. Спортски и такмичарски Јадранска лига је јако потребна свима у региону. Ако се сви будемо затварали и правили одвојена такмичења, сви ћемо изгубити много", истиче некада славни кошаркаш и наставља:
"Тада би свака лига имала само по три, највише четири квалитетна тима. Србија би можда најмање и губила ту јер у овом тренутку има најјаче домаће првенство. Али, питање је да ли би квалитет могао да буде велики као у Јадранској лиги. Сви клубови би много изгубили, једино би на истом остао онај ко би добио позив УЛЕБ Евролиге. А питање је да ли ће га ико добити".

Ипак, последњих недеља све више се прича о томе да су Савези Хрватске и Словеније већ тражили од ФИБА да играју Лигу шампиона и да у то такмичење иду искључиво победници националних шампионата?
"Ми очекујемо седницу Скупштине у уторак у Београду. Ја у име Цибоне могу да кажем да смо ми апсолутно за то да се Јадранска лига игра и у будућности и учинићемо све да се то и догоди. Наравно, ставове из Задра и Цедевите морате потражити на њиховим адресама, али верујем да сви имају заједнички став - Јадранска лига је неопходна. Мислим да ћемо ускоро и исказати своје жеље Кошаркашком савезу Хрватске о томе да желимо да играмо АБА лигу и да она заправо буде 'филтер' ка европским такмичењима, да ли Евролиги, Лиги шампиона или Еврокупу. Ја знам да је одржан састанак и словеначких клубова на којем је такође изнет став о томе да је АБА лига приоритет. Сви морамо да се поставимо у односу на ситуацију, треба бити пажљив и одмерен у постављању према ФИБА и УЛЕБ".

Петровић истиче да финансијски проблеми који су мучили клубове са Јадрана неће трајати још дуго и да ће се ситуација променити, у позитивном смеру.
"Знате да је Цибона имала проблема, сада их има Партизан. Али, то неће трајати још дуго, све би требало да крене у бољем смеру. Зато треба да будемо визионари, јер у супротном сви ће испаштати. Треба направити јаке темеље и кренути у бољу будућност", закључио је Ацо Петровић.

 

Коментари / 0

Оставите коментар