Како да се наспавате за само четири сата

Сан који се састоји из више фаза често се везује за једно од најгенијалнијих имена у свијету умјетности и проналазача ренесансне ере, Леонарда да Винчија.

Република Српска 26.02.2016 | 07:40
Како да се наспавате за само четири сата

Требало му је много времена да развије своје идеје – вријеме које често није имао. Хтио је да искористи максимум времена за рад а минимум за спавање.

Тај план је подразумијевао да “разбије” нормалан период ноћног одмора на неколико дијелова – односно више фаза, што је довело до праксе спавања неколико пута током дана.

Тако је да Винчи спавао 15 минута на свака четири сата. Као резултат, спавао је само сат и по на дан. Вријеме које је уштедио на одмарању почео је да користи за креативан рад. Да Винчи је рекао да је користио ову методу током многих година свог живота, и да се никад није осјетио уморним.

Познато је да у физиолошким условима, најпродуктивније вријеме за рад и креативност прати период сна. То је вријеме када је капацитет неке особе за рад посебно висок.

Прекидајући нечије будно вријеме свака четири сата кратким периодом одмора води до повећања капацитета за рад, што је директна посљедица оваквог одмора.

Године вјежбања и експериментисања оних који су пратили да Винчијев примјер, оставили су сајту Бригхт Сиде да изабере неке од најефективнијих варијација вишефазног сна:

Спавање 30 минута на сваких 6 сати (дyмаxион метода);

Спавање 20 минута на свака 4 сата (уберман метода);

Спавање ноћу 1.5 – 3 сата и онда три пута током дана по 20 минута (еверyман метода);

Спавање ноћу 2 сата и једном поподне 20 минута (тесла метода)

Спавање ноћу 5 сати и 1.5 сат поподне (сиеста метода).

Свачије организам је другачији

Ипак, треба имати на уму да је свачије тијело другачије, а различити типови вишефазног сна можда неће бити за свакога. Стручњаци упозоравају да ако планирате да пређете на овакав одмор-рад распоред, не возите ауто нити доносите битне одлуке док не будете апсолутно сигурни да мањак сна нема неке посљедичне ефекте.

Може се рећи да овакав распоред има смисла у кратком периоду када имате пуно посла, а не стално. Сан је врло драгоцјен за наш ум и тијело, а само једна непроспавана ноћ не може се надокнадити.

Извор: Бизлифе

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Теорија и пракса

26.02.2016 08:29

Ниста од тога. Леонардо је један и цовјек онога доба. Нагласавам цовјек. Засто? Када би га смјестили у темпо овог вијека не би издрзао ни у најнормалнијим условима - препукло би му срце зацас а камоли са том сатницом. И овако не знамо гдје ударамо а комали са тим рацунарским тантавицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какви

26.02.2016 09:40

Па он да зиви у данасње вријеме, само кад би процитао дневно двије вијести са портала он би црко, какво спавање, каква издрзљивост.

Name

Клин цорба

26.02.2016 10:20

У слуцају тако великог цовјека знао би се једноставан узрок од цега би умро. Медјутим, питање је велико и не за једног цовјека него за хиљаде људи данасњице на насим просторима - од цега они јос увијек зиве тј. презивљавају под диктатуром дотицних елемената и свих посљедица које из тога произилазе.

Name

МИХАИЛО Микић

26.02.2016 10:01

Православна Црква Христова има Светитеље Божије који у животу свом никада нису спавали. Један од тако велики Божији угодника јесте и наш савременик којег су многи познавали за време његовог овоземаљском живота Свети Јован Максимовић. Његове Свете мошти или природно небалсамовано а цијело тијело и данас постоји у Сан Франциску у Калифорнији, АМЕРИКА и позива све невјернике да дођу и виде и тако се вјере у чудо Божије. Има Бога. Он нас гледа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистерија

26.02.2016 10:57

Ускоро добијамо јос једног: он све краце спава и посто је добро истрениран, ускоро стварно неце висе ни спавати.

Name

Михаило Неумољиви

26.02.2016 11:12

Михаило, изадји молим те одавде па удји у коментаре цланка 'Слободан Павловиц сутра излази из болнице' - Ре Михаило Но 3: мозес ли се мало преобратити. Религија мозе помоци људима да зиве лаксе али би ипак требало за зивота висе пазње да посвете реалним могуцностима у реалном времену. Да би купио хљеб треба ти новац а њега мозес зарадити само продуктивним радом за који треба да добијес накнаду. Како процитах и ти то наводис на неки нацин.

Name

Небојша

26.02.2016 13:38

И Лењиново тијело, може видјети ко год жели, па нико то не сматра за чудо.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

26.02.2016 17:27

ЖАО МИ ЈЕ КАД ВИДИМ КОЛИКИ СУ СРБИ СВЕ ТРИ ВЈЕРЕ ДУХИВНО МРТВИ И НЕВЈЕРНИ. КОЛИКО СУ ОНИ ТВРДЕ ГЛАВЕ КОЈЕ МАЛО ИЛИ НИМАЛО НЕ ПОЗНАЈУ ВРИЈЕМЕ И СВИЈЕТ У КОМЕ ЖИВЕ, И КОЛИКИ СУ ОНИ ВЕЛИКИ БЕЗБОЖНИЦИ КОЈИ НЕ ПОЗНАЈУ ПРАВИСЛАВНУ ВЈЕРУ СВОЈУ КОЈОЈ ПРИПАДАЈУ И ОД КОЈЕ ПОТИЧУ. ЗАТО МИ ДОЗВОЛИТЕ ДА УКРАТКО ОПИШЕМ СВОЈЕ КРИТИЧАРЕ ОНАКВИМ КАКВИМ ОНИ ЗАИСТА ЈЕСУ. НИ ЈЕДАН НЕМА ДОКАЗА СА КОЈИМА ОНИ МОГУ ДА КРИТИКУЈУ ПИСАЊА МОЈИХ КОМЕНТАРА. ЗБОГ ТОГА СЕ ОНИ СЛУЖЕ ДЕМАГОГИЈОМ ИЛИ СРБСКИ РЕЧЕНО ЛАЖИМА И ПОДВАЛАМА. МИСТЕРИЈА ЖЕЛИ ДА БУДЕ СЛИКА ЉУДСКЕ "МУДРИСТИ" И ПОДЈЕБ... НА ЛУЈЕП НАЧИН НЕ ВИДЕЋИ ДА ЗЕЗА САМОГ СЕБЕ. НЕУМОЉИВИ ЈЕ ПРОДУКТ КОМУНИЗМА. РЕЖИМ ЈБ ТИТЕ ЈЕ ОПУСТОШИО ЉУДСКА СРЦА И СТВОРИО ЉУДЕ БЕЗБОЖНИКЕ ИЗ КОЈИХ ИЗВИРЕ ПАКОСТ, ЗАВИСТ, НЕЗНАЊЕ И НЕОБАВЕШТЕНОСТ. НЕБОЈША ЈЕ НАЈБОЉИ ДОКАЗ АКО НЕКО НЕЋЕ ДА ВЈЕРУЈЕ У БОГА ДА ЋЕ ТАДА ВЈЕРОВАТИ У ЉУДСКЕ ГЛУПИСТИ У ЂАВОЛА ИЛИ МРТВОГ ЛЕЊИНА КОЈИ ЈЕ БОЛОВАО ЗА ЖИВОТА СВОГА ОД СИФИЛУСА КОЈИ СЕ ПРЕНОСИ НА ЊЕГОВЕ СЛЕБДЕНИКЕ ДО ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ КОЉЕНА ИЛИ БОЉЕ И ТАЧНИЈЕ РЕЧЕНО СИФИЛИС СЕ ПРЕНИСИ ОД ЛЕЊИНА СВЕ ДОТЛЕ ДОК СЕ НАРОД НЕ ОСВЈЕСТИ И НЕ ПРОГЛЕДА. ЛЕЊИНОВ СИФИЛИС СЕ ПУТЕМ КОМУНИСТИЧКЕ ИДЕЈЕ ПРЕНЕО И НА БИВШЕ ЈУГОСЛАВЕНЕ. ЗАТО СВАКИ ТРЕБА ДА ЗНА ДА ЈЕ ВЕЛИКА РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ СВЕТИ МОШТИЈУ КОЈИ СУ ПУНИ БЛАГОДАТИ БОЖИЈЕ У СЕБУ И БАЛСАМОВАНИГ ЛЕЊИНА. ОД СВЕТИ МОШТИЈУ МНОГИ ВЈЕРНИЦИ КОЈИ СУ БИЛУ БОЛЕСНИ ОД РАЗНИ БОЛЕСТИ СУ ОЗДРАВИЛИ СА ВЈЕРОМ У БОГА, А ОД МРТВОГ ЛЕЊИНА ЈОШ НИКО ОЗДРАВИО НИЈЕ.