Како да се наспавате за само 4 сата?

Сан који се састоји из више фаза често се везује за једно од најгенијалнијих имена у свијету умјетности и проналазача ренесансне ере, Леонарда да Винчија.

Свијет 25.02.2016 | 22:00
Како да се наспавате за само 4 сата?

Требало му је много времена да развије своје идеје – вријеме које често није имао. Хтио је да искористи максимум времена за рад а минимум за спавање.

Тај план је подразумијевао да “разбије” нормалан период ноћног одмора на неколико дијелова – односно више фаза, што је довело до праксе спавања неколико пута током дана. Тако је да Винчи спавао 15 минута на свака четири сата. Као резултат, спавао је само сат и по на дан.

Вријеме које је уштедио на одмарању почео је да користи за креативан рад. Да Винчи је рекао да је користио ову методу током многих година свог живота, и да се никад није осјетио уморним.

Познато је да у физиолошким условима, најпродуктивније вријеме за рад и креативност прати период сна. То је вријеме када је капацитет неке особе за рад посебно висок. Прекидајући нечије будно вријеме свака четири сата кратким периодом одмора води до повећања капацитета за рад, што је директна посљедица оваквог одмора.

Године вјежбања и експериментисања оних који су пратили да Винчијев примјер, оставили су сајту Бригхт Сиде да изабере неке од најефективнијих варијација вишефазног сна: Спавање 30 минута на сваких 6 сати (дyмаxион метода); Спавање 20 минута на свака 4 сата (уберман метода); Спавање ноћу 1.5 – 3 сата и онда три пута током дана по 20 минута (еверyман метода); Спавање ноћу 2 сата и једном поподне 20 минута (тесла метода) Спавање ноћу 5 сати и 1.5 сат поподне (сиеста метода).

Свачије организам је другачији Ипак, треба имати на уму да је свачије тијело другачије, а различити типови вишефазног сна можда неће бити за свакога.

Стручњаци упозоравају да ако планирате да пређете на овакав одмор-рад распоред, не возите ауто нити доносите битне одлуке док не будете апсолутно сигурни да мањак сна нема неке посљедичне ефекте.

Може се рећи да овакав распоред има смисла у кратком периоду када имате пуно посла, а не стално. Сан је врло драгоцјен за наш ум и тијело, а само једна непроспавана ноћ не може се надокнадити.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИ СПАВАМО

25.02.2016 21:32

МИ СМО У КОМИ ЈЕДНО 150 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

25.02.2016 22:04

Мате нула,свака 3 сата и 45 минута је спавао 15 минута. Нема дан 25 и по сати. Сједи 1.

ОДГОВОРИТЕ