Незапосленост - "рак рана" и Српске и БиХ

Удружење грађана "Успјешна Српска" оцјењује да је незапосленост највећи социо-економски проблем, не само Бијељине, града у ком је удружење основано, већ и Републике Српске и БиХ.

Република Српска 25.02.2016 | 16:00
Незапосленост - "рак рана" и Српске и БиХ

Члан Удружења Љубица Јовић истакла је да, нажалост, значајан број радно активног становништва нема посао и не може да
оствари једно од основих људских права, право на рад. Незапосленост производи и друге озбиљне проблеме у држави:

• Доводи до губитка људског капитала. Само у 2015. години Бијељину је напустило око 2.000 младих људи;

• смањења друштвеног производа државе;

• повећања сиромаштва,

• смањења природног прираштаја. Све већи број младих се теже одлучује да формира породицу због економске несигурности, те низ других друштвених проблема.

Јовићева је нагласила да, када је ријеч о граду Бијељина, број незапослених лица која активно траже посао је константно веома висок, а стопа незапослености на подручју града се не смањује.

На евиденцији Завода за запошљавање Бијељина, у децембру 2015. године налазило се 13.165 незапослених. У односу на 2014. годину, број незапослених остао је готово идентичан.

Јовићева сматра да је више разлога за толику стопу незапослености, а доминанти су:

• Политичко запошљавање -  "У граду Бијељина скоро је немогуће добити посао ако не припадате некој политичкој партији", каже Јовићева и додаје "нажалост, партијска чланска карта је средство за запошљавање, а професионалне референце постале су мање значајне".

Стога поставља питање: "Да ли је значајнија политичка подобност или стручност"?

"Треба имати у виду да овакав начин запошљавања производи и друге проблеме, јер велики број нестручних лица на значајним позицијама не може створити функционалан систем, који ће ефикасно служити грађанима", сматра Јовићева.

• Рођачко запошљавање - "Није ријеткост да у нашим институцијама буду запослени сви чланови уже и шире породице", каже Јовићева.

"Стручност и образовање су постале потпуно ирелевантне ствари, док рођаћка линија, нажалост, ствара радно мјесто", додаје она

• Проблеми млађе популације - Проблем са којим се суочавају млади односи се на питање формирања породице. То питање је постало саставни дио готово сваког разговора за посао.

Послодавци би запослили младу особу, али само ако је завршила факултет, не планира да формира породицу и да има бар неколико година радног искуства. "Гдје ће млади стећи то искуство, када нико није спреман да им пружи шансу да раде без искуства", пита Јовићева.

О начинима за рјешавање проблема незапослености говорио је предсједник "Успјешне Српске" Срђан Мијатовић. Он је истакао да удружење жели да представља „глас народа“ и да на конструктиван начин утиче на власт да се озбиљније позабави овим
проблемом.

Наводи и механизме рјешавања нагомиланих проблема:

"Оно што је потребно предузети, не само на нивоу града, него и на државном нивоу, јесте тјесније повезивање образовних институција са пословним окружењем и потребама тржишта рада. Неопходно је организовати састанке представника градских власти са ректорима и деканима универзитета и факултета у Бијељини, те размотрити питање уписа на факултет и могућности формирања оних смјерова који су дефицитарни", каже Мијатовић.

Затим је важно  рјешења треба тражити и у великим развојним пројектима. Неопходно је више пажње посветити привлачењу инвеститора и отварању фабрика, а граду су потребни озбиљни инвеститори, спремни да запосле велики број људи. У суштини, нагласак треба да буде на искориштавању индустријских зона и низа предности које има Бијељина.

Ту је и проблем пољопривредних произвођача. Њима је потребно помоћи и уштедама у буџету створити шансу за већа улагања у пољопривреду.

На тај начин се и припадници млађе популације могу подстаћи да се баве пољопривредном производњом. Код нас, на жалост, влада егзодус младих са села и то поприма огромне размјере.

"Градске власти нису предузеле ништа по том питању, а буџетом за 2016. годину предвиђено је свега 1,1 милион за подстицај развоја пољопривреде. Када се узме у обзир да су издвајања за спорт 1.450.000 КМ, онда једино можемо да
закључимо да је наша власт потпуно дезоријентисана и нема јасну визију развоја наше друштвене заједнице", тврди Мијатовић.

"Један од начина рјешавања проблема незапослености је и оснивање малих и средњих предузећа. Неопходни су подстицаји који ће ићи у смјеру развоја и афирмације предузетништва и приватне иницијативе", додаје он.

Удружење „Успјешна Српска“ сматра да се градске власти нису довољно озбиљно позабавиле проблемом незапослености и нису довољно искористиле средства која им
стоје на располагању. 

Средства за подстицај запошљавању издвајају општине и градови чији су буџети много мањи у односу на буџет града Бијељине.

"Имамо", кажу, "гломазан административни апарат који „гута“ огромне паре из буџета, а немамо довољно средстава за подстицај запошљавању", поручују из "Успјешне Српске" и питају,  "Да ли уопште постоји воља да се нешто промјени и да се дјелује у складу са конструктивним приједлозима које износе".

Њихов задатак је, кажу у удружењу, заступање интереса грађана, те кроз критику извршење притиска на власт, да би се власт озбиљније позабавила наведеним проблемима.

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

ћшђжч

25.02.2016 14:56

Ма није ваљда ...А ја мислио да овде цветају руже и да је то само непријатељска пропаганда !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

25.02.2016 15:14

Људи зар је то могуце да код нас у РСу влада толика незпосленост. То је пуста лаз. Па предцедник је рекао да посла има,али народ неце да ради. Мозда је и он излудио. Стварност јр права истина.

Name

бујрум

25.02.2016 16:16

Цудим се толикој незапослености када знамо да се Влада интензивно бави привредом и запосљавањем. Ето за ових десег година нису урадили ниста. Нико није схватио да опстине требају да подстицу производњу, а не да само уредјују главно сеталисте. Па сада нека се господа просета по њему, но који су резултати њиховог рада? Нула и то је све!

Name

Предлазем

26.02.2016 07:15

Мени ово удрузење дјелује озбиљно и перспектицно. Другим ријецима, глас протеста, тако да треба да се развијате и сирите на цијелу РС. Такви као ви побиједили су у Грцкој, Спанији и сад цине дип власти на дрзавном нивоу. Медјутим, народ висе не вјерује новим, ни удрузењима ни политицким партијама. Казе: сви су исти и у први план стављуј лицне интересе. Цим се докопају власти забораве народ и посвете се запосљавању својих цланова. Према томе, АКО СТЕ ТАКВИ КАКВИМ СЕ ПРЕДСТАВЉАТЕ (А ЈА НЕ СУМЊАМ) ОБЈАВИТЕ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА СВИХ РЕГИСТРОВАНИХ ЦЛАНОВА, ПОСЕБНО ОНИХ У ОРГАНИМА УДРУЗЕЊА, ДА БИ БИЛИ ИЗЛОЗЕНИ "СУДУ ЈАВНОСТИ". Само ако су васи цланови кредибилни, имацете сансу да успјете и несто промијените. Такодје, морате у изјавама и иступима бити "агресивнији и револуционарнији", јер ове на власти, и на локалном и на дрзавном нивоу, могу поцистити "револуционарни" и млади кадрови. "Немојте ни маторе одбацивати, али они нека вас савјетују из сијенке. СРЕТНО.

Name

СДС

25.02.2016 14:57

А шта мислиш да у И.ИЛИЏИ можеш добити посао ,а да ниси наш члан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

25.02.2016 15:19

Нови папци цекају прилику за изборе!све растурити странке И удрузења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

25.02.2016 15:37

Док је Мићо Мићић градоначелник нема реалног запосљавања. Само тајкунска дјеца, Мићина и Мијина дјеца, кога брига за сиротињу. Зато промјене у Бијељини. др. Златко Максимовић будући градоначелник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

25.02.2016 15:39

Тако це се дрзава свести на неколико презимена која црпе све паре из бузета. Ово је давно постала родјацко- политицка олигархија а за обицан свијет-тамни вилајет, из којег се мора трбухом за крухом. Зивјели наси политицари многаја љета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈКОВИЦИ

25.02.2016 15:43

ДА СУ ИЗ ВОЈКОВИЦА РАДИЛИ БИ СВИ У ДИПЛОМАТИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА

25.02.2016 15:53

Казе домаћин из једног села Мићи Мићицу дјете ми не ради казе Мићо ста ћу ти ја сто си га радјао. Нека раде његови, нека још више има зграда, кола, кућа, викендица, ... поштење прије свега. зато ПРОМЈЕНЕ. Славиша Марковић, др. Златко Максимовић, ... добитна комбинација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

26.02.2016 10:40

Ма да Славиша Марковић , оличење поштења ће нас избавити и погурати напријед ... Невјероватно ....

Name

Тигуан

25.02.2016 15:56

Градска управа је олицење непотизма и корупције,страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

25.02.2016 16:02

Треба растурити ову локалну власт,пуцају по савовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако ил' никако

25.02.2016 16:10

Питам се како ови из опстине реагују када сазнају да радници градске управе долазе у ово удрузење крисом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

25.02.2016 16:18

Сви ови цланови удрузења су неискомпромитовани

ОДГОВОРИТЕ
Name

заузет

25.02.2016 16:30

Ово удрузење је изгледа озбиљно,организују сталне прес конференције,размисљају о зивоту обицног цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме

25.02.2016 16:34

Све треба поцистити и уцинити Бијељину бољом него сто је сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

утисак

25.02.2016 16:39

Млади долазе у ово удрузење а и ја сам цлан истог удрузења,људи не обецавају ниста на празно,тј људи неце да лазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медицус

25.02.2016 16:42

Наравно да сви људи који мисле да им није добро треба да долазе у удрузења која це бранити њихове интересе..,то им нико не мозе забранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

25.02.2016 17:29

Ови прицају поврсну прицу коју сви прицају, као прво, не запосљава дрзава људе, него прватници, а друга је ствар сто сви хоце да раде у јавном сектору, па се уцлањују у странке и оцекују посао, као друго субвенције у пољопривреду увести само на неке ријетке сорте које могу бити рентабилне на малим парцелама типа јабуке, корнисони, јагоде и слицно,а укинути за зито, млијеко и стоцарство, јер једноставно није рентабилно и тотално је промасена субвенција дати неком сељаку који дрзи 5ха у односу на велика имања од 1000ха у Украјини, Русији, Војводини и сл.. и као треце и најбитније улагати у туризам(због дијаспоре) електроенергетски сектор и у знање, а посебно у ИТ сектор!!! Један добар програмер мозе мјесецно да заради као сељак за цитаву годину, и то само уз помоц рацунара, интернета и стује, небитно гдје зиви... Интернета и рацунара имамо, стује на извоз имамо, само нам мозак фали... Улозите новац у ИТ сколе вратице вам се десетроструко!!! Волио бих да Српска у будуцности постане земља извозник струје и Софтвера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

удрузење

25.02.2016 21:13

Оцекујемо те у удрузењу, добро размисљање. Врата су ти отворена.

Name

АППОЛИТИЦАН

26.02.2016 05:49

Једини паметан коментар.

Name

реалан

26.02.2016 07:46

Радо бих се уцланио, али бојим се да це ово да постане политицка партија једног дана, а даље сто се тице идеја, доведите геотермалну енергију из Дворова у Бијељинску топлану, као и биомасу типа сламе, која се баца а мозе користити за огрев, рекламирајте "јефтине а квалитетне" здравсвене услуге по иностранству, типа денталног туризма, бања, хируских операцја, закљуцујте сарадње са богатим иностраним пензијским фондовима, основаети велики геријатријски центар за Брцко, Бијељину и Зворник, и то не бацати новац на изградњу нових вец, искористити неке пропале објекте типа Бање у Лопарама, рекао сам вец улагање у знање у области електроенергетског сектора, ИТ сектора, вискоих технологија и медицине, покренути сназну акцију купујмо домаце, типа да дрзава дијели вауцере за домаце производе из фонда који би био пуњен од пореза од истих тих домацих фабрика, сназно опорезовати маркетинг иностраних производа итд итд...

Name

сектор

26.02.2016 20:30

Сто посто у праву, нико неце озбиљно да се позабави СТВАРНИМ проблемима рада изапосљавања вец се своди на флоскуле типа на бироу толико и толико итд. Ову земљу на све климавијим ногама дрзи РЕАЛНИ сектор а остали само ТРОСЕ оно сто реални КОЊИ зараде и њима предају кроз порезе.А докле це тај реални КОЊ да вуче, велико је питање. Проблеме нам праве јер и радници у реалном се угледају на оне у јавном па хице да (не) раде као и они а томе мјеста нема па одлазе на бирое да тразе послове и они у јавном. Катасрофа за дрзаву.

Name

Марко Сдс Бијељине

25.02.2016 18:14

Успјесна Српска је перспектива за Бијељину, њих сви требамо.подрзати. То це бити покрет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

25.02.2016 18:41

Постовано Господо, немојте се надати код нас неце никада бити посла, јер све су Фирме пропале сколско је никакво а техника не цека нас. Неморате мени вјеровати питајте људи који путују свакодневно за Њемацку да морају знати њемацки и полагати испит за посао и цуде се колико морају да раде. Ја сам вец зарадио пензију у Фирми Сиеменс и могу да то саамо потврдим и колико се ради колико се мора знати а ми мемамо никаквих навика о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

25.02.2016 19:58

ЕУ води привредни рат на једњ страни стварају себи трзите имају јефтину радну снагу и ми цем само радити полупроизводе. У Румунији једна њемацка банка купила 18 хиљада Ха земље и они це узгајати краве и сијати зитарице а тако це за коју години купити лијевце поље наводнити и одводнити и ми це мо ради за 400КМ и нико неце у СР плацети никакве Порезе а сва зарада путем Интернета је истог момента у Берлину а наси струцњаци це гледати у празно. Ја се упласим кад се насе Одговорни цак се небоје тога. Њемци сваке године обарају рекорде у извозу. Кад цитам те јадне насе новине да зене од политицара знају да од сваке Ауто Фирме вец возе аута XY:6 онда није цудо да стари не купе ТЕНКОВЕ. Сретно.

Name

Чудна ми чуда

25.02.2016 21:06

Па кад си ти издржао, зашто не би и други..??!! За пристојну зараду сви ће да раде, сви да уче..

Name

Неко

25.02.2016 19:24

Потребне су нам промјене сто прије. Напријед Успјесна Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

кумиц

25.02.2016 20:10

ако сте цули да Фирме АЛДИ или Лидл у њемацкој имају по 10000 Филијала кад се појаве код нас сви приватници по подрумима или супамама су пропали радници мало зарадјују све имају цак пеку и хљеб и то сто пута боли од овог несег. Обадвије Фирме су купиле Плацеве по цјелој Босни и обуцавају насу омладину горе а вас овдје нико неце требати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промјене

25.02.2016 21:19

Пуна подрска за Удрузење, само напријед, изборите се против ове неправде која влада око нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

25.02.2016 21:32

Једини који позитивно обецавају пред ове изборе који слиједе су људи из Успјесне Српске. Имате моју подрску

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

25.02.2016 22:10

Самон тако омладино показите зубе овим локалним олигарсима,хоцемо да радимо у својој струци а не да ринтамо по странкама и да нас лазу...

Name

Сладја

25.02.2016 21:50

Подршка удрузењу Успјесна Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

25.02.2016 21:55

Бијељина заслужује бољу власт, требају нам промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

1919

25.02.2016 21:58

Све похвале удрузењу.Једини који несто могу променити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

25.02.2016 21:59

Управо тако, највећи данашњи проблем младих Бијељинаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

мара

25.02.2016 22:01

Подрска удрузењу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.02.2016 22:02

Млади, паметни, имају идеје. Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо банана

25.02.2016 22:03

Добро је да се неко сјетио и скупио храбрости да изнесе став о незапослености у данасњици

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

25.02.2016 22:03

Позз за успјесну екипу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракела

25.02.2016 22:04

Подрска удрузењу...... само тако наставите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

25.02.2016 22:04

Само напријед млади људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

25.02.2016 22:05

Позздрав за даку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фазоон

25.02.2016 22:06

Ово је највеци проблем данасњице

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

25.02.2016 22:06

Само напријед,подрска удрузењу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црњелово

25.02.2016 22:07

Подршка удрузењу из црњелова

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја лицно

25.02.2016 22:08

Прави људи на правом мјесту у право вријеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теодор

25.02.2016 22:08

Све похвале др Златку,удрузењу и цијелом дому здравља.И све похвале за слузбу Хитне медицинске помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амајлије

25.02.2016 22:09

Ја вјерујем љубици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

25.02.2016 22:11

Свакако нам требају нове идеје, и смјена власти, али тешко да нам неко може помоћи, пропала је ова држава превише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

25.02.2016 22:16

А гдје је мој роковник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

25.02.2016 22:18

Моја подрска иде овим младим људима,само тако наставите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

25.02.2016 22:20

Био је ред да конацно неко проговори и о овој теми,доста је висе цутања,младе и образоване људе треба запослити а не тетке,стрине родјаке и сурнаје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс бн

25.02.2016 22:21

Са успјесном српском до побједе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

25.02.2016 22:39

Надам се успијеху удружења, и да дођу на власт после избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Бијељина

26.02.2016 06:54

Пуна подрска Златку и Цвијетину,развалите Мицу и његову багру,Доста је њиховог лоповлука.

Name

Милорад Додик

26.02.2016 00:29

Има посла колико вам воља али ви ситна раја нећете да радите! Само сједите кући и трошите паре. Треба вам свима срезати плате и повећати намете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс ЦРЊЕЛОВО

26.02.2016 07:05

ЗЛАТКО И ЦВИЈЕТИН СУ ПОНОС НАСЕГ ЦРЊЕЛОВА,САМО НАПРИЈЕД УЗ ВАС СМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.02.2016 08:01

Под хитно промјене,скините ову корумпирану власт у Бијељини.Подрска за Успјесну Српску и доктора Златка.

Name

сдс Бијељина

26.02.2016 07:54

Само Златка за градонацелника.доста је муљара Мице,Мије,Томице,Пилета,Предрага Перковица и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс Бијељина

26.02.2016 08:06

Велика подрска др Златку и удрузењу.Скидај Мицу совуру и великог лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Бијељина

26.02.2016 08:14

Доле Мицо и његова мафија око њега,др Златко је једини спас за овај град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс Бијељина

26.02.2016 08:27

Подрска Златку и Цвијетину који нису могли са својим резултатима да удју у опстински одбор захваљујуци Мици Мицицу.Увијек је било да се паметнијег бојис,њему треба Пиле,Томица и остала багра која це га слусати а ови нису били подобни јер имају свој став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.02.2016 09:55

Пуна подрска за Златка и његовог земљака Цвијетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоцо

26.02.2016 11:17

Е ови ће да ријеше све проблеме...опа Ђурђо !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

26.02.2016 11:20

Подрска дрЗлатку Максимовицу,само напријед.

Name

снсд бијељина

26.02.2016 11:23

На изборима и наса странка це подрзати др Златка Максимовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јоцу

26.02.2016 11:26

Ти цес сигурно ријесити проблеме несколовани створе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зорица

26.02.2016 11:28

Напријед Златко ,народ је уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дом Здравља Бијељина

26.02.2016 12:14

Пуна подрска насем директору.Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

26.02.2016 13:38

Напријед Златко до побједе,уз тебе је цитава Семберија.

Name

семберац

26.02.2016 13:52

Све похвале за др Златка Максимовица.Такви нам људи требају да воде Семберију а не као Мицо Мициц који је узео све из Семберије.

Name

несврстани

26.02.2016 13:58

Е мој докторе како те пале без везе...немаш ти овдје много пријатеља...лажу те.

ОДГОВОРИТЕ