Ананас чува имунитет и кожу

Због бромелина делује антиканцерогено када се свакодневно уноси кроз три воћна оброка.* Подмлађује кожу и "пегла" целулит

Здравље 25.02.2016 | 10:30
Ананас чува имунитет и кожу

КАДА би људи више знали о томе колико је ананас (Ананас цомосус) лековит, вероватно би им чешће био на менију. Ово сочно јужно воће су на карипским острвима Гвадалупе открили шпански и португалски морепловци крајем 15. века. Одушевљени мирисом и укусом, покушали су у више наврата да га преселе у Европу, али због климе ове није успевао. Коначно, однели су га у афричке и азијске колоније и тако је постао распрострањен свуда по свету, а данас је једна од најпознатијих тропских воћки.



Благотворна својства су открили аустралијски научници из Института за медицинска истраживања у Квинсленду. Установили су да плод ананаса садржи моћан антиканцерогени састојак, који би у будућности могао да буде решење у лечењу ове опаке болести. Они су из мрвљених петељки издвојили два молекула бромелина. Један од њих подстиче имунолошки систем да уништава канцерогене ћелије, док други блокира одређени протеин, одговоран за чак 30 одсто случајева настанка свих облика карцинома. Посебан ефекат испољен је на канцерогеним ћелијама дојке, плућа, дебелог црева, јајника и меланома. Да би се делотворност ове терапије и потврдила, требало би да прође клиничка истраживања. За сада, стручњаци препоручују најмање три воћна оброка од ананаса дневно, да би се постигао антиканцерогени ефекат.

Бромелин је, иначе, веома ефикасан у локализованих запаљења са едемима, смањује упале, отоке и ожиљке. Јача колаген у ткиву захваћеном целулитом, поправља дренажу и олакшава варење протеина. Бромелин из ананаса брзо и делотворно смањује и болове. Мишљење научника је да разграђује протеине у крви, па на тај начин смањује упале које изазивају бол. Истовремено штити зглобове од слободних радикала.

Због својстава која поседује, препоручује се као помоћ код мршављења, елиминише целулит и боре. Делотворан је и код хиперпигментације узроковане старењем. Може и да избледи "старачке пеге" или их потпуно елиминише, када се тупфер или вата натопе исцеђеним соком ананаса и држе прего пега, које се најчешће појављују на шакама.

Народни лекари ово воће препоручују за упалу плућа, бронхитис, анорексију, неке врсте алергија, проблема са штитином жлездом, гребања у грлу, атеросклерозе... Због завидних количина целулозе, одличан је и отежаног варења. Нажалост, има и много шећера, па би дијабетичари требало да га избегавају.

 СОК СНИЖАВА ТЕМПЕРАТУРУ И ПРИТИСАК

СВЕЖЕ исцеђен сок од ананаса је изузетно здрав. Помаже код грозница и високе температуре, јача имуни систем. Такође, снижава висок крвни притисак, отчепљује крвне судове, делује као диуретик јер елиминише вишак воде из организма. Чува кости од остеопорозе и ломова, па би га требало често пити.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар