Породица преминуле жене тужила познату компанију

Судска порота у америчкој држави Миссоури наложила је компанији Јохнсон & Јохнсон да исплати одштету од 72 милиона долара породици жене чија је смрт, како тврде њени рођаци, повезана са употребом беби-пудера ове фирме.

Свијет 24.02.2016 | 19:50
Породица преминуле жене тужила познату компанију

Јацqуелине Фоx из града Бирмингхама у држави Алабама умрла је прошле године у 62. години од рака јајника, након што је деценијама користила овај "талк".

Њена породица тврди да је компанија знала за ризике од употребе "талка" и да није упозорила кориснике.

Јохнсон & Јохнсон одбацује оптужбе и наводи да ће се жалити на одлуку суда. Научници кажу да повезаност са раком јајника још није доказана.

Портпарол компаније рекла је да је њихова једина брига здравље и сигурност потрошача и да они саосјећају са породицом, али вјерују да је сигурност козметичког талка доказана током деценија научног рада.

Више од 1.000 сличних случајева чека широм земље, а адвокати кажу да се очекују још хиљаде нових тужби, јавља ББЦ.

Годинама постоје забринутости да кориштење талка, посебно на гениталијама, може да повећа ризик од рака јајника. Међутим, докази нису убједљиви.

Међународна агенција за истраживања болести рака класификовала је талк који се користи на предјелу гениталија као "могуће канцероген".

Минерални талк у свом природном облику садржи азбест и узрокује рак, али се од седамдесетих година прошлог вијека користе пудери без азбеста за бебе и за другу козметику. Међутим, истраживања о талку без азбеста дала су контрадикторне резултате.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар