Ђилас писао АБА: Шта ако нас ЕЛ не прихвати?!

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас упутио је писма на адресу регионалне АБА лиге и Кошаркашке лиге Србије.

Кошарка 27.02.2016 | 10:20
Ђилас писао АБА: Шта ако нас ЕЛ не прихвати?!

Повод је став Управног одбора КСС да треба размотрити промену договорених термина одигравања завршнице АБА лиге због низа проблема са календаром такмичења, како би се Суперлига Србије завршила до почетка припрема репрезентације Србије за квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Плеј-оф АБА лиге планиран је за март и април, док би се Суперлига играла до његовог почетка и по његовом завршетку. Међутим, када је календар планиран, како Ђилас наводи, нико није знао да ће Србија и Хрватска играти квалификације за Рио, а није могло ни да се зна да ће два учесника плеј-офа регионалног такмичења стићи до Топ16 фазе Евролиге.

У свом писму председнику АБА лиге Драгану Бокану, Ђилас такође наводи да је нелогично ући у завршницу регионалног такмичења са непознаницом да ли ће Евролига прихватити да барем шампион игра у њој.

“Обраћамо Вам се са захтевом како бисмо изузетно компликовану ситуацију у којој су се нашли сви савези и клубови у региону, што због сукоба Евролиге и ФИБА, што због припрема националних селекција, покушали да решимо за добробит и на задовољство свих.

Пред нама су изузетно тешка три месеца у којима сви ми у региону морамо да испланирамо календаре завршнице АБА лиге и националних шампионата, али пре свега да водимо рачуна о усклађивању почетка припрема националних селекција учесника квалификација за Олимпијске игре.

Календари такмичења, како домаћих првенстава тако и АБА лиге, су усвајани пре него што се знало да ли ће неке од репрезентација земаља нашег региона учествовати на олимпјским квалификационим турнирима (Србија, Хрватска). У том тренутку се такође није знало ни да ли ће неки од клубова наставити такмичење у Евролиги у Топ 16 фази (Цедевита, Црвена Звезда Телеком). О чињеници да је календар донет у време када се мислило да ће две најбоље екипе играти Евролигу у сезони 2016-2017. не бих желео да говорим, јер је то ствар која се ипак тиче искључиво АБА лиге и клубова који су њени оснивачи, а не кошаркашких савеза. Ипак, морам да напоменем да је доста нелогично да се у завршницу регионалног такмичења улази са апсолутном непознаницом да ли ће Евролига прихватити да бар првак АБА лиге учествује наредне сезоне у овом такмичењу.

Дозволите ми и да Вас подсетим да је кључни аргумент да се прошле године одбије понуда ФИБА да буде суоснивач регионалне лиге и финансијски исту помогне била чињеница да би у том случају АБА лига остала без два гарантована места у Евролиги. Шта ће се сада десити уколико Евролига не испоштује оно што је било обећано клубовима учесницима АБА лиге на почетку о ове године? А свима је јасно да ће се то десити...

Имајући у виду све овде наведене чињенице, Управни одбор Кошаркашког савеза Србије је заузео став да треба размотрити промену договорених термина одигравања завршнице АБА лиге, који су сада предвиђени за март и април, те омогућити националним лигама предност при дефинисању календара одигравања националних првенстава, чији би победници према ставовима појединих савеза региона требало да играју у ФИБА Лиги шампиона”, стоји у писму упућеном првом човеку АБА лиге.

У другом писму, које је упућено Кошаркашкој лиги Србије наводе се сличне чињенице, уз додатак да се размотри шта ће се десити са АБА лигом уколико шампион не буде ишао у Евролигу.

“Обраћамо Вам се са захтевом како бисмо изузетно компликовану ситуацију у којој су се нашли сви савези и клубови у региону, што због сукоба ЕЛ и ФИБА, што због припрема националних селекција, покушали да решимо за добробит и на задовољство свих. Пред нама су изузетно тешка три месеца у којима сви ми у региону морамо да испланирамо календаре завршнице АБА лиге и националних шампионата, али пре свега да водимо рачуна о усклађивању почетка припрема националних селекција учесника квалификација за Олимпијске игре.

Календари такмичења, како домаћих првенстава, тако и АБА лиге, су усвајани пре него што се знало да ли ће неке од репрезентација земаља нашег региона учествовати на олимпијским квалификационим турнирима (Србија, Хрватска). У том тренутку се такође није знало ни да ли ће неки од клубова наставити такмичење у Топ 16 фази Евролиге (Цедевита, Црвена Звезда Телеком).

На Скупштини КСС одржаној у Нишу изнео сам став, који је и званично прихваћен на седници Управног одбора, да би национална лига требало да има предност у односу на регионално такмичење. О томе да је највећи интерес омогућавање несметаних припрема мушке националне селекције за учешће на предолимпијском турниру нећу ни да говорим, јер је то свима јасно.

Тренутна ситуација је таква да постоји низ проблема са календаром такмичења, како би се наша КЛС лига завршила до почетка припрема А тима. Много тога зависи и од успеха наших тимова у Евролиги и АБА лиги. Сматрам да је зато неопходно у што краћем року дефинисати прецизан календар КЛС који ће омогућити регуларно такмичење и неће фаворизовати ниједан клуб пред почетак Суперлиге. Као што сам рекао и на самој седници Скупштине, не сматрам да је пауза коју ће имати већина учесника Суперлиге од месец дана добра за клубове и играче. Поштујући самосталност КЛС, дозволите ми да изнесем свој став да би што пре требало размотрити све опције одигравања Суперлиге, укључујући и играње лиге у две групе, што би сачувало играче, али које са собом носи неке друге врло озбиљне проблеме што се тиче организације и регуларности такмичења.

Обавештавам Вас да сам захтев сличне садржине проследио и АБА лиги, чији су оснивачи клубови учесници Суперлиге. У допису, чију Вам копију достављам у прилогу, сам изнео низ чињеница које указују на то да би било логичније да се полуфинале и финале АБА лиге игра после националних првенстава, када ће се знати да ли ће АБА лига уопште имати пролаз у Евролигу наредне сезоне или не. Не знам када ћемо имати ту информацију, али сматрам да би КЛС требало у најкраћем року да размотри и то шта ће се десити са АБА лигом ако она не буде водила у Евролигу, а ФИБА прихвати став кошаркашких савеза Словеније и Хрватске да прваци њихових националних шампионата иду у ФИБА Лигу шампиона”, истиче се у писму упућеном Леону Делеону, председнику Кошаркашке лиге Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар