"Ми Срби немамо ближе него вас Хрвате"

Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, рекао је православним вјерницима патријарх Српске православне цркве Иринеј за вријеме посјете Јасеновцу и Пакрацу.  Он је током посјете Хрватској поручио и да "ми Срби немамо ближе него вас Хрвате".

Регион 24.02.2016 | 13:12
"Ми Срби немамо ближе него вас Хрвате"

Патријарх Иринеј у Хрватској је боравио са осталим епископима, а у манастиру Јасеновац први пут у историји одржана је сједница Светог архијерејског Синода, пише "Јутарњи лист".

Централни догађај посјете представника СПЦ Хрватској било је сахрањивање четворице пакрачких епископа у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу. На самом обреду, уз мноштво вијерника, били су и хрватски министар културе Златко Хасанбеговић, као посебни изасланик предсједнице Колинде Грабар Китаровић, Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа Вељко Џакула, предсједник Српског демократског форума и бројни други званичници.

"Многи су хришћани изгубили свијест и памет у себи и сви они који имају терет злочина морају потражити опроштење од Бога. Сви смо ми икона божја, сви смо ми дјеца божја. Срби су у овим крајевима доживјели страшну трагедију, њихову жртву не смијемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди", рекао је патријах Иринеј.

Патријах Иринеј вјерницима се обратио и у Јасеновцу гдје је подсјетио на убијене жртве. Он се заложио за повратак Срба у ове крајеве. Како је речено, у парохији Јасеновац има тек 11 православних вјерника.

Патријарх Иринеј је коментарисао и случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској посљедњих дана.

"Ми смо мислили да оно што се десило овдје, да је то иза нас. Нажалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мјери", навео је патријарх.

Хрватски министар културе је патријарха Иринеја и остале чланове Светог синода поздравио у своје име, али и у име предсједнице Грабар Китаровић и нагласио како упркос многим недаћама у историји, хришћанство настоји да шири мир и промовише и повјерење.

"Истински мир и помирење није пасивно толерисање, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући сједиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу", рекао је Хасанбеговић и додао како се, иако муслиман, веома радовао сусрету папа Фрање и московског патријаха Кирила, што је “знак наде и обнове наших свеукупних односа” .

Патријарх Иринеј захвалио му је на доласку ријечима како “ми, Срби, немамо ближе него вас Хрвате”, како “оно што се догодило међу народима мора бити опомена”, и позвао на “сарадњу за бољу будућност”.

Осим сједнице Синода у Јасеновцу, одржана је и информативна сједница Синода са Одбором за Јасеновац Синоде, на чијем је челу епископ Јован. Главна одлука тог Одбора је проширење дјеловања на цијели Други свјетски рат.

 

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

симке

24.02.2016 12:15

Овај је ЛУД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

24.02.2016 12:53

ХАххахахах па царе...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

24.02.2016 14:46

НИЈЕ СРБСКИ ПААРИЈАРХ ИРИНЕЈ БОЛЕСТАН НИТИ ЛУД НЕГО ОН РАДИ ЗАЈЕДНО СА РИМСКИМ ПАПОМ У ИМЕ ЕКУМЕНИЗМА НА ИЗМИРЕЊУ СРБА И ХРВАТА. РИМОКСТОЛИЧКА "ЦРКВА" ЈЕ ПОСТИГЛА СВОЈ ЦИЉ. БИОЛОШКО УНИШТЕЊЕ И ПОДЈЕЛУ СРБСТВА. ЗБОГ ТОГА ТРЕБА РАЗБОРИТ И ОПРЕЗАН И УВИЈЕК ЈАВНО ПОНАВЉАТИ РИЈРЧИ БЛАЖЕНИ УПОКОЈЕНИГ ПАТРИЈАРХА ГЕРМАНА ИЗГОВОРЕНЕ НА ОСВЕЋЕЊУ ЦРКВЕ У ЈАСЕНОВЦУ "ДА ОПРАШТАМО ТРЕБАМО ЈЕР СМО ХРИШЋАНИ И ЉУДИ. ДА ЗАБОРАВЉАМО НЕ СМИЈЕМО ДА СЕ ЗЛОЧИНИ НЕБИ ПОНОВИЛИ!" ТО ЈЕ СВЕТОСАВСКИ ПУТ КОЈИМ СРБИ КАО ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ ТРЕБАЈУ ДА ИДУ. ЗБОГ ТОГА ЦИЈЕЛО СРБСТВО ТРЕБА ДА ЗНА ДА ПОВОДОМ ИЗМИРЕЊА СРБА И ХРВАТА ПРОБЛЕМ НИЈЕ КОД СРБА КОЈИ СУ СПРЕМНИ КАО ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ ДА ХРВАТИМА ОПРОСТЕ ЗЛОЧИНЕ ЊИХОВЕ, ВЕЋ КОД ХРВАТА КОЈИ СЕ НЕ КАЈУ ЗА ГРЕХЕ СВОЈЕ И ЗА ПОЧИЊЕНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД ПРАВОСЛАВНИМ СРБИМА СВЕТОГ САВЕ. ТО СЕ НАЈБОЉЕ ВИДИ ПО ТОМЕ ШТО РИМОКАТОЛИЧКИ ХРВАТИ ОД ПРАВОСЛАВНИ СРБА НЕ ТРАЖЕ ОПРОШТАЈ ЗА ВИШЕСТРУКО ИЗВРШЕНИ ГЕНОЦИД НАД СРБСКИМ НАРОДОМ У СВАКОМЕ РАТУ. КАКО МОЖЕТЕ ОПРОСТИТИ НЕКОМЕ СТРАШНЕ И КРВАВЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРОДНИЦИМА СВОЈИМ АКО СЕ ЗЛОЧИНЦИ НЕ КАЈУ ЗА ЗЛОЧИНЕ СВОЈЕ? НЕМОГУЋЕ! ПРВО ЗЛОЧИНАЦ ТРЕБА СА СЕ ПОКАЈЕ ЗА ГРЕХЕ СВОЈЕ А ЗАТИМ ОД ЖРТВЕ ДА ТРАЖИ ОПРОШРАЈ ЗА ПОЧИЊЕНЕ ЗЛОЧИНЕ. ХРВАТИ ТРЕБАЈУ ПОПУТ НИЈЕМАЦА ДА ЈАВНО КЛЕКНУ НА ГРОБОВИМА СРБСКИ ЖРТАВА СВОЈИХ И ОД ЖРТАВА ДА ТРАЖЕ ОПРОШТАЈ ЗА ЗВЈЕРСТВА КОЈА СУ ХРВАТИ ПОЧИНИЛИ "У ИМЕ БОГА" СА БЛАГОСЛОВОМ НАЈВИШИХ ВЕЛИКИДОСТОЈНИКА РИМОКАТОЛИЧЈЕ "ЦРКВЕ" НАД СВОЈИМ СУСЈЕДИМА ПРАВОСЛАВНИМ СРБИМА. ЖИВИ СРБИ НЕМАЈУ ПРАВО У ИМЕ МРТВИ СРБА ДА ЏЕЛАТИМА ЊИХОВИМ БЕЗ ПОКАЈАЊА ОПРАШРАЈУ ЗЛОЧИНЕ ЊИХОВЕ! ДОБРО СУСЈЕДСКИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ СРБА И ХРВАТА МОГУ СЕ ГРАДИТИ САМИ НА ИСТИНИ ХРИСТОВОЈ И ПРАВДИ БОЖИЈОЈ А НИКАКИ НА ЛАЖИНА. АДМИНИСТРАЦИЈА СПЦ ЈЕ САДА ВЕЋИНИМ ЗАДОЈЕНА СА ЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА А НЕ ПРАВОСЛАВЉЕМ И СВЕТОСАВЊЕМ КАО ВРХУНЦЕМ ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА. ЗБОГ ТОГА САДА СПЦ ПРВИ ПУТ У СВОЈОЈ ДУГОЈ И ТРНИВИТОЈ ИСТОРИЈИ ИДЕ ПУТЕМ КОЈИ МОЖЕ ВЕОНА ЛАКО ДА ЦРКВУ ОДВЕДЕ У ИЗДАЈСТВО НЕПРОЛАЗНИ БОЖАНСКИ ВРЕДНОСТИ И ЉУДСКИ ДРАГОЦЈЕНИСТИ СРБСКОГ НАРОДА, У ИЗДАЈСТВО БОГА ХРИСТА, СВЕТОГ САВЕ И ЊЕГОВИ ПРАВОСЛАВНИ СРБА! ЗАТО СРБИ ПАМЕТ У ГЛАВУ. НАША КРВАВА И ТЕШКА ПРОШЛИСТ У ОДНОСУ НА ХРВАТЕ НЕКА НАМ БУДЕ ПОУКА ЗА БУДУЋНИСТ! НЕМА БРАТА ДОК МАЈКА НЕ РОДИ!

Name

ре снимке

24.02.2016 15:30

Хочемо Качавенду за Патријарха. И он воли 'рвате .

Name

Мирко

24.02.2016 15:33

Брате Михаило, без обзира колико било болно, нема нам опстанка без уједињења са осатлим хрисцанима. Такодје неуједињени хрицани немају сансе да опстану на планеи Земљи. Ко то не види, кратковид је.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

24.02.2016 16:45

МИРКО БРАТЕ, колико хрвати у име Бога са благосливом римокатоличке "цркве" требају Православни СРБа да побије на звијерски начин да би теби и другима сличним теби доказали да они нису наша браћа нити хришћани? Хрватски злочина почињених кроз њихову "тисућа љетну западну културу" постидео би се сваки дивља, Хун или Авар. Римокатолицизам и протестантизам су ЛАЖНО ХРИПЧАНСТВО. Не може неко да каже да воли Бога којег је види док мрзи ближњега свога да којим живи. Хрвати су доказали У сваком рату да они под утицајем своје римокатоличке вјерске заједнице мрзе Православне СРБе. Докле ће СРБи због Хрвата да ПЉУЈУ таквим размишљањем пи својим Светим СРБским Мученицима а Да њиховим ЏЕЛАТИМА да се мирне савести деле и љубе и међусобно да се дјеле, а са туђином да се уједињују? У праву је био Др Рашковић. Данашњи СРБи су ЛУД НАРОД. ЧАСТ ИЗУЗЕЦИМА!

Name

ре Мирко

24.02.2016 18:20

Требао си реци " без уједињења православних нема нам опстанка". Хрвати су нам најдаљи јер су се од нас удаљили у 20 вијеку,толико да никада не могу да нам буду блиски. НИСУ НАС ХРВАТИ УБИЈАЛИ СТО СМО СРБИ ВЕЦ ПРАВОСЛАВЦИ

Name

АДВОКАТ

24.02.2016 18:39

Мирко незнам како мислите да изједначити и ујединитее Истину и лаж, Правду и неправду, Свјетлост и таму, Жртве и њихове џелате, СРБе и хрвате? ОБЈАСНИТЕ НАМА СРБИМА КОЈИ И ПОРЕД ВЕЛИКЕ ИЗДАЈЕ БОГА И СРБСТВА ОД СТРАНЕ СПЦ И ДРЖАВЕ ОСТАДОШМО И ДАЉЕ ВЈЕРНИЦИ: ЉУДИ И СРБИ, КАКО МИСЛИТЕ ТО ДА УРАДИТЕ? ДА ЛИ ДАЉЊИМ РАСРБЉАВАЊЕМ СРБА И ЊИХОВИМ ПОДЈЕЛАМА ИЛИ ПРЕЛАСКОМ СРБА НА РИМОКАТОЛИЧКУ ВЈЕРУ?!

Name

РадикалНО

24.02.2016 23:20

Ма милион посто будала и издајник. Увлачи се папи у доњи наставак леђа.

Name

Милена

25.02.2016 22:33

А засто јуд? Мислим да си ти луд и заслијепљен мржњом и навионализмом!

Name

зз

24.02.2016 12:16

Тако је и се слажем јер нема нико ближе Додику од Човића и Изетбеговића.У свему се слажу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зз

24.02.2016 12:43

Милорад Додиг је поријеклом Хрват,ста је цудно у томе

Name

Ре

24.02.2016 15:24

Обојица сте идиоти. Какве везе има Додик са овом тугом Срба у Хрватској. Ниста вам није свето!

Name

ре зз

24.02.2016 15:36

Господин Иринеј је заборавио на " олују".

Name

1/1

24.02.2016 12:29

И њему изгледа СИПА куца на врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

24.02.2016 20:47

НЕЗНАМ како Патријарх Иринеј мисли да помири СРБе и хрвате, ЖРТВЕ и џелате? Није вријеме за опроштај хрватима њихових злочина јер они се не КАЈУ за злочине своје. Римокатолички фратари су хрватским ЏЕЛАТИМА у име Бога опростили што су они невини СРБску крв пролијевали. СРБи су били ЖРТВЕНО ЈАГЊЕ а хрвати ЏЕЛАТИ који су СРБе приносили на ОЛТАР свога бога који није Бог СРБа, Стари СРБски Рођак, Господ наш Исус Христос већ непријатељ људски од почетка стварања свијета САТАНА или ЂАВО. СРБи су остаци НАРОДА БОЖИЈЕГ а хрвати народа земаљског. Преко леђа СРБа и хрвата се води борба између Добра и зла, Истине и лажи, Свјетлости и таме, Бога и ђавола. На СРБима се види благодат Христова и доброта Божије а на хрватима зло ЂАВОЛСКО којег сваки земаљски човјек у себи носи. По Библији постоје два народа. Народ Небески или Народ Божји, то су СРБи и народ земаљски. То су хрвати. Због тога међусобно треба да разговарамо али без покајања хрвата за почињене злочине над Православним СРБима у сваком рату НЕМА ОПРОШТАЈА. СРБи који желе без хрватског покајања да опросте хрватима злочине њихове нека своју главу ПОД усташку каму ставе а не туђу, СРБске браће и дјеце своје!

Name

Игор из Сведске

25.02.2016 23:53

Па једноставно. Боље ујединити пре него будете морали у ислам прећи. А мислите да 500 000 арапа неће остати у Босни и хрватској и србији. .. Они се боре за уједињење а не за национално већ вјерско.

Name

Зоx

24.02.2016 12:43

Срами се бог це те казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБин Светосавац

24.02.2016 16:53

Ха, ха, ха. Виц године. Хвала Вам Ваша Светости што желите СРБе Светог Саве са својим шакама да ораспокожите у ове сумпорне И тешке дана СРБског робства, неслоге и издајство. ДА НИЈЕ ЖАЛОСНО БИЛО БИ СМЈЕШНО!

Name

Богоје

24.02.2016 12:43

Патријарх се понаса и даје изјаву да нема греха кад устасе кољу србе, по њему само ви кољите а ми цемо опростити и олизати крваве каме Турим >УРАЦ у таквог патријарха а и онај пре њега је окадио све комунистицке злоцине на целу са умоболним милосевицем, као да је патријарх захвалан и сиптарима сто нема бриге око богомоља на Косову, ето ко све седи на трону Светог Саве па добро нас и има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Богоје

24.02.2016 15:31

Ако смо сви глупи као ти боље да нас и нема.

Name

Бане

24.02.2016 12:55

Шта вам је болесници,ви и патријарха и њгови Светост вријеђате.Идите покајте се,због таквих нам и јесте све овако накарадно.Патријарх је наш духовни вођа и у праву је то што говори а ви зли језици покајте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корни

24.02.2016 12:57

Одрасти цовјеце!

Name

доктор

24.02.2016 13:47

А засто да одрастем???Засто..Зато сто Иринеј казе да су нам.ти кољаци најблизи..Ма и Иринеј је за лијецења..И он је обицан човјек а не светац

Name

ЉЕКАР

24.02.2016 18:25

БАНЕ СА СВОЈИМ ДРУШТВОМ ИСТОМИШЉЕНИКА ОДМАХ ДОЂИТЕ КОД МЕНЕ. ПОСТАЈЕТЕ ОПАСНИ ПО СРЕДИНУ У КОЈОЈ ЖИВИТЕ!

Name

Без потписа

24.02.2016 13:04

Мозете прицати ста хоцете! Али срби и хрвати су хрисцани.. И засто и да неби били у близини једно другом!!а све је пролазно за све!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТ

24.02.2016 19:06

СРБИ ЈЕСУ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ А ХРВАТИ РИМОКАТОЛИЦИ. А ТО ЈЕ МОЈ СРБИНЕ ГЛУПИ РАЗЛИКА КАО НЕБО И ЗЕМЉА!

Name

марко самардзиц

24.02.2016 13:36

Па овај није достојан патријарха као првог медју једнакима у православних срба,а сто се тице Иринеја И његовог слузбовања нек му је Бог на помоци као И свима!!!Хрватима немогу опростити због два геноцидал!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

24.02.2016 15:07

Потписујем

Name

xxx

24.02.2016 13:40

ПОТПИСУЈЕМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

24.02.2016 14:23

Хвала али далеко им било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.02.2016 14:27

Патријарх се могао одлуцити да не посјети Хрватску али кад се одлуцио другације изјаве није могао дати јер он је посјетио Православни манастир и мали број Срба који зиве и зеле да остану да зиве у Хрватској. Српска праославна Црква се јасно оцитовала о прослости Хрватске и осудила покусај канонизације кардинала Степинца сматрајуци га суодговорним за злоцине које је Независна Дрзава Хрватска уцинила Србима и осталим у Другом Свјетском рату.Увазавајуци мисљење СПЦ Рим је одлозио канонизацију сто је врло негативно одјекнуло у Хрватској.Резултат је готово скандалозна одлука да испред Хрватске Дрзаве патријарха угости контраверзни министар културе,декларисани симпатизер устаског покрета Златко Хасанбеговиц.Имајуци све то у виду иако нисам његов симпатизер,његово преосвестенство се понио достојно слуге бозјег и Патријарха Српске Праославне Цркве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

24.02.2016 15:02

Безбознице,ко си ти да опрастас и у чије име?

ОДГОВОРИТЕ
Name

странац

26.02.2016 12:44

Нек је Бог с'тобом патријарху шта причаш!!!!

Name

Мд

24.02.2016 15:04

Највјероватније да усташе нису никог убиле од фамилије од гос. Иринеја, нек им он опрости ја не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.02.2016 15:16

Михајло, браво за коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БАНЕ

24.02.2016 15:45

БАНЕ ЈА ЦУ СЕ ПОКАЈАТ АКО ТИ ПАТРИЈАРХУ ПОП....СИС.ВОЛИ ОНИ ТО СВИ ОДРЕДА АМОЗЕ И ОН ТЕБИ> БАНЕ БАНЕ ПОКАЈ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

24.02.2016 15:46

Не могу да вјерујем својим оцима,,није ваљда и овај по стару главу поцео да се фикса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрват

24.02.2016 16:30

У праву је , или скупа ил нас више нече бити за неких 50 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

24.02.2016 17:18

Хрвати и Срби били су у рату па нормално да се тјерало ко је кога могао. Неце се миловати. И ја сматрам да смо хрисцани и да је најбоље да се зблизимо. Требамо им опростити и они нама а не сирити мрзњу. Најгоре је сто се дјеца од малена уце да мрзе. А родитељи не знају да с тиме не раде ниста добро за своју дјецу. Мене никад нису уцили мрзњи и могу реци да се и друге нације према мени тако понасају. На сву срецу мали је број таквих мрзаца. Па зар нам то треба. Нема помирења док тако размисљамо. Сретно свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиен

24.02.2016 19:33

Ето људи моји, Срби се глозе медзу собом, па онда мозете замислити ста су радили другим народима кроз историју,уједно предлазем за Патријарха поставите Микица,са њим и таквима Срби це бити "ванземаљци"

ОДГОВОРИТЕ
Name

биља

24.02.2016 20:25

мислим да би се бар требали постивати медјусобно и то је несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

баћо

24.02.2016 21:51

Људи, не правим се, ја , паметан и видовит. Али ,код устоличења и избора патријарха, рекао сам, овај ,човјек не ваља и није за мјесто, покојног, благопочившег Патријарха Павла.Имам осјећај, да сам био у праву.Моја памет је нагињала и умислила да је на ,то мјесто, требао бити постављен, митрополит Амфилохије.Али, политика је превладала. Нажалост, нас Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микич

24.02.2016 22:35

Послије Патријарха Павла који је био познат по својој скромности и духовној префињености било би тешко било коме да је дошао и засјео на СРБски патријаршијски Престо или светосавски Трон. Сада када Патријарха Павла више нема међу нама живог СРБи знају кога су имали за Патријарха и кога сада имају. ИМАЛИ СУ СВЕЦА ШТО ПО ЗЕМЉИ ХОДА И ЗАТО СУ ДРУГЕ ВЛАДИКЕ КОЈЕ СВОГА ДУХИВНОГ ОЦА НИСУ ВОЉЕЛЕ ТРАЖИЛИ ЊЕГОВУ СМЈЕНУ А САДА ИМАМО КАКО ЗА КОГА ПАТРИЈАРХА КОЈИ ТЕШКОМ МУКОН ОБАВЉА СВОЈЕ ОЧИНСКЕ ДУЖНОСТИ И АРХИПАСТИРСКЕ ОБАВЕЗЕ КАО ДУХОВНИ ОТАЦ СВИХ СРБА!

Name

ЗОКС

25.02.2016 13:41

Симке, Петре, Михајло престаните булазнити и трошити своје драгоцјено вријеме кад немате три чисте како би мој комшо Зокс казао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недељко

25.02.2016 22:51

хитлер и Немци побили милијона јевреја па их данас Нико не мрзи. Напротив најугледнија су сила на свету и најуспеснији!!! Зато престаните ширите мржњу. Најгори смо националисти на балкану! Потписујем то!!' А ста смо ми радили 90-их? Напали Хрватску, Вуковар срушили до темеља, онда 3 године тукли Саајево и окружили га да свих страна. Херметички био затворен град, без струје и воде. Нека нас буде срамота!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијан

25.02.2016 22:56

Јесте ви свесни а цемо сви ми данас, или сутра ици да радимо у Хрватску и бицемо срецни ако нас приме, исто као сто смо исли у Немацку, Аустрију и Свајцарску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

26.02.2016 10:47

Нека овј баљезга у своје име , а не у име свих срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

26.02.2016 11:24

... да рокамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

26.02.2016 11:34

И Михајло је болестан, треба му лекиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.02.2016 12:22

Ми Срби живимо у илузији да ако се слижемо са римокатолицима, сви проблеми ће нестати. Међутим, проблем није у нама већ у томе да Ватикан вијековима (од раскола) спроводи досљедну политику десетковања православља путем геноцида, унијачења/покрштавања и слања разних "кршћанских хуманитарних организација" којима је циљ подјела и слабљење утицаја православних цркава на своје народе. Ово што је патријарх рекао је изнуђена изјава. Проблем или благослов је то што СПЦ нема политичке играче који би перфидно враћали лоптицу Ватикану већ се, на срећу, држи принципа изворног хришћанства а то су истина, љубав и правда. У историјском размјеру, 100 година није ништа! Битно је како се постављати у будућности када Ватикан, охрабрен оваквим изјавама, буде тражио конкретне уступке. Ко је луд да мисли да Ватикан под екуменом сматра уједињење? Не, екумена је за њих прикључење свих цркава Ватикану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂАВОЉЕ ГНИЈЕЗДО

26.02.2016 18:30

ПОТПУНО ТАЧНО СВЕ ШТО ЈЕ НАПИСАНО. ЕВО ПРИМЈЕРА, ВАТИКАН ЈЕ ПОРОДИО УСТАШЕ, ФРАЊЕВЦИ ПО ЗАДАТКУ ПРОПОВИЈЕДАЛИ СВОЈИМ ВЈЕРНИЦИМА МРЖЊУ ПРЕМА СРБИМА И ХУШКАЛИ ИХ НА СРБЕ.ЗАШТО НИ ЈЕДАН ПАПА ДО САДА НИЈЕ ЈАСНО И ГЛАСНО ОСУДИО ЈАСЕНОВАЦ, ЗАШТО ЈЕ ВАТИКАН ПОДРЖАВАО СПАШАВАЊЕ НАЦИСТА , УСТАША, ОМОГУЋАВАО ИМ ДА ПРЕКО РИМА БЈЕЖЕ ИЗ ЕВРОПЕ, ЗАШТО ЈЕ ПАПА ТРАЖИО ОД АМЕРИКЕ ДА НАТО БОМБАРДУЈЕ СРБИЈУ, ЗАШТО ЈЕ ВАТИКАН ПОЖУРИО СА ПРИЗНАВАЊМЕ НЕЗАВИСНЕ ХРВАТСКЕ.. ШТА ВИШЕ РЕЋИО ВАТИКАНУ, И ОВО ЈЕ САСВИМ ДОВОЉНО.

Name

Лузицки Србин Прорус!

26.02.2016 18:14

Ми СРБИ немамо близег непријатеља Од ХРВАТА зато сто је Хрватска задојена синдромом НДХ и јос болује од тог синдрома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПАМЕТИТЕ СЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ СРБИ

26.02.2016 22:03

И ОВО ЈЕ ТАЧНО. ОДЛИЧНО ПРЕЦИЗИРАНО. НИКАД НЕ МИРУЈУ, САДА ЊИХОВА ПРЕДСЈЕДНИЦА ИМА ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ И ЗАДАТАК ДА РАДИ НА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈИ ВОЈВОДИНЕ. ХРВАТСКА СТАЛНО ПРЕМА СРБИЈИ БАЦА ОТРОВНЕ СТРЕЛИЦЕ, ДИКТИРА ТЕМПО ОДНОСА, ЧАС ТОПЛО, ЧАС ХЛАДНО. БИТИ СРБИН У ХРВАТСКОЈ НИЈЕ ЛАКО. НЕ СМИЈЕШ РЕЋИ ДА СИ СРБИН, ЈЕР ТО ЈЕ ИЗРАЗИТО НЕПОЖЕЉНО. ЧУДАН ЈЕ ТАЈ ХРВАТСКИ ГЕН...АЛ ЧУДНИ СМО И МИ, ТОДОРИЋ ПОКУПОВАО ПО СРБИЈИ СВЕ ШТО ЈЕ МОГАО, А ШТА ТО СРБИ МОГУ ДА КУПЕ У ХРВАТСКОЈ? МОГУ САМО ДА ПОКУПЕ СВОЈЕ ПРЊЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И ИСЕЛЕ ИЛИ СЕ АСИМИЛИРАЈУ.