Студенти најављују: Протест 20. марта

Унија студената Република Српске најавила је протесте уколико домови у Палама и Фочи, који су одавно спремни за усељење, не буду отворени до 20. марта. Огорчени због дугогодишњег катастрофалног стања у студентским домовима, позивају и на смјену актуелног директора Студентског центра Пале Драгана Бјелајца.

Република Српска 23.02.2016 | 22:59
Студенти најављују: Протест 20. марта

На позиве студената из домова у Палама и Фочи реаговала је и Унија студената Републике Српске. Ангажовали су Комисију за студентски стандард која је констатовала катастрофално стање. Дотрајала инсталација у собама, оштећене плочице и туш кабине, лоша храна и нехигијенски услови.

“Позивамо на одговорност ресорног министра и на смјену директора Студентског центра Пале. Што се тиче домова у Палама и Фочи дајемо рок до 20. марта за њихово отварање. У случају да се захтјеви студената не испуне, масовним окупљањима исказаћемо наше незадовољство”, поручио је предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић.

“Питање за директора Студентског центра Пале Драгана Бјелајца, а чињеница је да у Фочи није био двије године: да ли зна да на 110 дјевојака имамо само седам мокрих чворова, пет туш кабина и једну веш машину? Питамо ресорног министра да ли он подржава овако бахато понашање директора, као што је он сам у медијима изјавио?”, истиче предсједник Студентског савеза Медицинског факултета у Фочи Рајко Павловић.

Прилику да одговори на многобројна питања министар Малешевић имао је током данашње посјете Источном Сарајеву. Ресорни министар није посјетио домове који су у катастрофалном стању, али зато јесте новоизграђене у Палама и Фочи. Стигло је ново обећање да ће све бити спремно за усељење до 15. марта.

На оптужбе студената да је рад директора домова катастрофалан, Малешевић одговора да ће се то утврдити у наредном периоду, а на питање да ли подржава понашање директора домова, као што сам Бјелајац тврди, министар одговара: “Што се тиче подршке било коме, па и директору Студентског центра Пале, не знам у чему се састоји подршка Министарства. Ако ја некога примим на састанак у Министарство и разговарамо, не значи да има моју подршку”, тврди Малешевић.

Малешевић ће изнијети приједлог да се у датом року изврши усељење у нове домове, али да се студенти хране тамо гдје тренутно бораве, све док се не заврши опремање кухиње. Коначан суд о овом приједлогу донијеће студенти, који ће се у понедјељак састати са ресорним министром.