Најмање 140 мртвих, ИСИЛ преузео одговорност за напад у Дамаску

У бомбашким нападима у граду Хомс и код храма у близини Дамаска, у Сирији погинуло је најмање 140 људи, а више дестина је рањено.

Свијет 22.02.2016 | 07:00
Најмање 140 мртвих, ИСИЛ преузео одговорност за напад у Дамаску

Најмање 57 људи, највише цивила, погинуло је, а више десетина је рањено у Хомсу у експлозијама бомби подметнутих у два аутомобила.

Нешто касније 83 људи је убијено, а скоро 200 рањено у низу напада, укључујући експлозију аутомобила бомбе у близини шиитског храма Сајида Зеинаб јужно од Дамаска, јавио је ББЦ, позивајући се на сиријске државне медије.

Одговорност за напад на шиитски храм преузела је Исламска држава, која је и прошлог месеца преузела одговорност за нападе у којима је убијено најмање 70 људи у близини истог шиитског храма.

У међувремену, амерички државни секреар Џон Кери рекао је да је постигнут оквирни договор о примирју.

Светске силе залажу се за окончање борби у Сирији и постигле су договор о примирју које треба да ступи на снагу у петак али постоје размимиоилажења око његовог спровођења.

Амерички државни секретар изјавио је да је разговаро са руским колегом Сергејом Лавровим и да се са њим договорио како да спроведу примирје.

"Постигли смо оквирни споразум о условима окончања непријатељских активности који би могао ступити на снагу наредних дана," изјавио је Кери у Аману.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да су Кери и Лавров вечерас још два пута разговарали телефоном и да су се договорили око додатних параметара везано за прекид ватре у Сирији.

"Две стране су договориле додатне параметре за режим прекида ватре у Сирији. О резултатима разговора биће обавештени председници Русије Владимир Путин и САД Барак Обама", стоји у саопштењу министарства.

Био је то трећи телефонски разговор двојице дипломата у недељу и четврти у протекла два дана.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зоки

22.02.2016 09:08

Ста је ИСиЛ? они побисе муслимана висе него Амери и Руси заједно. ИСИЛ је зло за ислам,катастрофа.Ниста не разумијем о чему се овдје ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.02.2016 09:27

Спин ДОЦТОРС су обавили посао, видиш и сам.