Два “папка” привремено спасила Додика

Потпредсједник Српске демократске странке Огњен Тадић каже да је поистовјећивање Милорада Додика и Републике Српске довело до инструментализације националних интереса у циљу очувања личне власти.

Република Српска 21.02.2016 | 18:00
Два “папка” привремено спасила Додика

Актуелној власти замјера економску и политичку ситуацију у коју је довела Републику Српску.

"Та власт је скоро потпуно подређена интересима неколико група људи окупљених око врха СНСД-а. Њихово поступање на власти и када није криминално изгледа тако када се гледа из неутралног угла, јер се јасно види ток доношења одлука којима се погодује групама које деле политичку моћ. Ми остали који живимо у Републици Српској све мање верујемо у то да нам институције Српске могу било шта битно помоћи у решавању бројних криза и проблема", казао је у интервјуу београдском магазину "Афера" Тадић.

Наглашава да је јаз између власти и народа све већи.

"Мислим да је поистовећивање Додика и Републике Српске довело до инструментализације националних интереса у циљу очувања личне власти, а то се у историји нашег народа увек завршавало наопако.

Тадић наводи да су ванредни избори једини лијек за рјешавање нагомиланих проблема, али они имају смисла само ако истовремено буду одржани и пријевремени предсједнички избори.

"Вријеме је показало да већина проблема настаје у том кабинету. Уосталом, криза Народне скупштине Српске, изазвана куповином посланика, тзв. афером „папак“, креирана је у кабинетима извршне власти, које су по сваку цијену хтјеле да продуже свој мандат иако нису имале довољну подршку грађана, па су због тога куповали посланике опозиције", казао је Тадић.

Он је подсјетио да је то објављивањем тајног снимка разговора премијерке гђе Жељке Цвијановић са њеним сарадницима чула сва јавност у Српској.

"Она јасно каже како имају проблем са двојицом „папака“, посланика на које су сигурно рачунали, али да то није проблем јер ће купити друге посланике. Власт покушава да демантује тај снимак и да га прикаже као монтиран, али се на крају у стварности дешава све оно што је на снимку рекла премијерка", рекао је Тадић.

Он истиче да у Републици Српској није у питању сукоб странака већ сукоб два концепта, од којих је један концепт приватне власти, који злоупотребљава националну реторику и тиме гура Српску у проблеме, а други је концепт демократске власти, који чува Српску од проблема и непотребних сукоба са окружењем.

Говорећи о односима Србије и Републике Српске, Тадић каже да су они бољи захваљујући промјенама у Србији и додаје да је дошло до квалитетних промјена у Републици Српској ти би односи били још бољи.

Наводећи да је своје познанство са Александром Вучићем, у оној мери у којој то политика може да трпи, ставио у функцију изградње што снажнијих односа Вучићева СНС-а и Босићева СДС-а.

Када су у питању ванредни избори у Србији, Тадић је рекао да не сумња у побједу Вучићевих напредњака.

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Милица

21.02.2016 17:04

СНСД - странка папака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико знам...

21.02.2016 21:10

...ПАПЦИ СУ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ПРЕШЛИ У СНСД, ТАКО ДА ТИ НЕ ПИЈЕ ВОДУ ТА КОНСТСТАЦИЈА!Море није прљаво зато што је море,већ што га ријеке загадише!

Name

грађанин

21.02.2016 17:15

Расти,расти још Тадићу, али да нам је добро, није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што је раст'о...

21.02.2016 17:36

РАСТ'О ЈЕ!

Name

драган

21.02.2016 17:18

Па који су "папци" тражили и изгласали Вашу смјену у ГО СДС Бања Лука. Чини се да је Ваш однос према СДС Бања Лука био исти онакав какав има Додик према Српској. Људи из СЗП, дај урадите нешто како ваља. Од испразних прича и сукоба преко медија ми немамо ништа. Престаните да се тужакате и уништавате и оно мало што имамо, а то је достојанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исток

21.02.2016 17:22

Папци у Невесињу су Миковиц и Сиљеговиц. Они су јавно подрзали кандидате СНСД у Невесињу у кампањи за опсте изборе. То је највеци самар СДС-у био. Зато сто су корумпирани и имају ораха у дзеповима тај двојац увјек ради иза леда странци. Сада су поцеле да испливавају разне афере и лоповлуци. Све се сазна кад тад. Најновије малверзације са вјетропарком, огромну провизију узели, а све раде на стету опстине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

21.02.2016 17:56

Тацно, аферама никад краја. Гдје су нестале паре из костурнице на Гвозду, ко их је покрао? Господја која никад неце отици у затвор због тога.

Name

невесиње

21.02.2016 18:06

Па та зена је добила стан у новој згради због два погинула борца из породице, а СНСД јој сину дао посао, ономе невесињском кловну...

Name

осветник

23.02.2016 14:14

Ко је дотицна господја,мозе ли се знати?

Name

Будуци

21.02.2016 17:28

Овај Тадиц је снобина теска,трипује се за политицара некаквог,2 пута му дадох глас...али мозда цовјек дорасте за председника у 72 год.Ако је велицина сто не сруси Милорада криминалца доказаног?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијего

21.02.2016 17:39

СВЕ СУ ТО ФУКАРЕ И ВУЦИБАТИНЕ,СРАМИТЕ СЕ ДУПЕТА СВОГ И ОВОГ ЈАДНОГ НАРОДА. НЕМАТЕ НИ ТРУНКЕ ДОБРОТЕ У СЕБИ СВИ ВИ ИЗ ПОЗИЦИЈЕ И ОПОЗИЦИЈЕ. СВИ СТЕ ИМАЛИ ПРИЛИКЕ И СВЕ СТЕ ИСПУЦАЛИ И САД БИ ОПЕТ НАСТАВИЛИ ДАЉЕ ОПЕТ ПРЕКО НАРОДА,КОМСИЈА,ПРИЈАТЕЉА,СВОЈЕ РОДБИНЕ. ПА ДА ЛИ МИСЛИТЕ КОМЕ ЦЕ СЕ СВЕ ТО ВРАТИТИ,ВАМА НЕ.СРАМ ВАС БИЛО,ПРВИ СТЕ У ПРВОМ РЕДУ У ЦРКВАМА,НА СЛУЗБАМА,КАКО САМО МОЗЕТЕ.ПОКРАЛИ СТЕ СВЕ,НЕТКО ЈЕ ГЛАДАН ОСТАО,НЕЦИЈА ДИЈЕЦА ПЛАЦУ ЗБОГ ТОГА,МИСЛИТЕ ДА ЦЕТЕ СЕ ИСКУПИТИ ЗАТО СТО ПОМОГНЕТЕ У ИЗГРАДЊИ НЕКОГ СВЕТИСТА ИЛИ ЦРКВЕ,СРАМ ДА ВАС БУДЕ БОГА.УЦИНИЛИ СТЕ НАЗАО МНОГИМ ЉУДИМА,СВОМ НАРОДУ.СРАМИТЕ СЕ,АЛИ ВИ НЕ ЗНАТЕ СТА ТО ЗНАЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

21.02.2016 17:58

Браво за коментар,колико само тајкуна из сдса,све странке сатрати у корјену!!!!!!!!!!

Name

ДРИНА

21.02.2016 17:41

НЕ МОЗЕ СЕ ВИСЕ СА ДОДИКОМ, ОДОСМО У БОЗИЈУ МАТЕР АЛИ И СА ОГЊЕНОМ НЕ ДАЈ БОЗЕ КОГА СУ ДОДИКОВИ ЉУДИ САВЈЕТОВАЛИ ПРЕД ДУЕЛ СА МИЛОРАДОМ 2014. НА АТВ-у. ТО СУ ЉУДИ КОЈЕ ЈЕ ДОДИК ДАВНО КУПИО И ИГРА СЕ СА ЊИМА. ОВДЈЕ НЕМА ПОМОЦИ БЕЗ НЕКИХ НОВИХ ЉУДИ И НАРАВНО ДОБРИХ ЗАКОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

21.02.2016 17:51

Тадић треба да се потруди и да "врати" СДС уложено. Улог је да је рехабилитован, примљен из Шешељевог шињела, а потом "вођен" метеорски у СДС. Наравно, није дорастао да буде лидер. Остаје да у "тиму" игра али и "гризе" јер до сада то није радио. Случај Бањалука показује његову лимитираност. Ако се потруди, да да допринос СДС, у "финалној фази" политичког обрачуна, може да добије неку од позиција у "тиму за власт". По мени, нема извршни капацитет, једна оф функција може бити Представнички дом или опет Дом народа. Реална опција је да Босић иде на Предсједника Српске, Иванић Предсједништво БиХ. Остало је техника, комбинација СДС и осталих у СзП, из првог или другог ешалона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дијего

21.02.2016 17:59

Слазем се са вама. Искрен коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

21.02.2016 18:04

Огњена су издале фукаре у ГО СДС БЛ и то је удар од стране плаценика СНСД-а а сада хоце да преузму ГО БЛ!!!!Вулин им неце дати!!!Огњен за предсједника РС на ванредним изборима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола кољевиц

21.02.2016 18:32

Опет?! Ја више нећу гласати за њега.

Name

Дјордје сдс

21.02.2016 20:12

Ја би опет гласао за Огњена, из висе разлога, а један од најбитнијих разлога је управо тај сто је децко масовно покраден на изборима.

Name

Пензионер

21.02.2016 18:07

СИПА ЋЕ ПРОВЈЕРИТИ ПОРИЈЕКЛО КОМПЛЕТНЕ ИМОВИНЕ МИЛОРАДА ДОДИКА! Инспектори Државне агенције за истраге и заштиту БиХ провјерит ће поријекло комплетне имовине предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика, открио је за Патрију високопозицонирани службеник из ове агенције. Налог за контролу Додикове имовине, као и поријекло имовине која се води на члановима Додикове породице, СИПА-иним инспекторима издало је Тужилаштво Босне и Херцеговине! Додика већ годинама прате милионске финансијске афере, иако нити једна од њих још увијек није доказана. Тужилаштво је отишло најдаље прошле седмице, након што је СИПА ухапсила власника Павловић банке, Слободана Павловића, због сумње да је Додику дао фиктивни кредит од 750.000 еура, од које је Додик наводно купио вилу на Дедињу у Београду. Истрага је још увијек у току. Павловић се тренутно налази у кућном притвору. Сам Милорад Додик не крије да се вриједност његове имовине процјењује на више милиона КМ. Но, увијек тврди да је све стекао трудом и радом. Тако, у имовинском картону, а који је објавио ЦИН, лидер СНСД-а наводи да је само у 2014. години зарадио 247.194 КМ, и то од плаће и од прихода од пољопривреде и изнајмљивања куће у Београду. Додик не крије да има два стана у Београду и један у Лакташима. Процјењује да вриједе 740.000 КМ. Открио је да у Лакташима и у Београду има такођер и куће, које вриједе 2 милиона КМ. Додиков син Игор сувласник је огромног воћњака код Лакташа. Медији су недавно открили како је баш овај воћњак добио кредит од три милиона КМ и то од Инвестицијско-развојне банке РС (ИРБ). Додик није негирао кредит, али је рекао да ту не види ништа што је спорно. Додикова супруга Сњежана као и кћерка Горица такођер су власнице скупих некретнина. Према ЦИН-овој документацији вриједност имовине супруге Милорада Додика процјењује се на више од 250.000 КМ, пише Патриа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.02.2016 18:12

Јадан је ово народ. Све јадник до јадника. Мозга к'о у телета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

21.02.2016 18:31

Овој лоповској власти се не мозе супроставити оваква опозиција, а нико нема срца да поведе народ у демонстрације, никад ови неце отици ради прице и кукања.

Name

Питам се питам се

21.02.2016 18:27

Какав је тај СДС када са више имеђу себе мрзе и туку него што нападају Додика. Ево, ударају по Босицу и Тадицу годинама, а да није било њих двојице СДС бо завршио у стецају. Засто такви људи попут Босица и Тадића све то трпе никада неће бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

21.02.2016 18:30

Ахахахаххаххахха истина али ни Додика није наградио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партијска књизица

21.02.2016 19:01

Води их куци ако ти се свидјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетерлук

21.02.2016 20:08

Боже мили , имамо Републику Српску, никакву власт и не знамо владати. Није ни чудо што смо много пута били под страном чизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОМИ

21.02.2016 21:05

ДИЈЕГО.БРАВО ЗА КОМЕНТАР СВЕ СИ У ПРАВУ,АЛ НЕМА НАМ СПАСА СА ОВОМ БАГРОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

21.02.2016 22:13

ШТА ДА СЕ РАДИ? Куда да идемо? Имамо ли рјешење неко?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

циго

23.02.2016 17:53

Има: док се цека несто боље свако јутро понављати пред огледалом: Сваког дана, у сваком погледу све висе и висе напредујем. Ако нема напредка за 2 мјесеца купити друго огледало па поново покусати.

Name

ре пензионер

22.02.2016 09:55

Подржавам све у коментару. Једино што ме забрињава је неовлаштено иступање и изјаве ''високопозиционираних''припадника СИПА-е, било којем медију.Друго, што је веома интересантно:Зашто је баш у ово вријеме кренула провјера имовине само Милорада Додика и ко је иницијатор тога? Имовина политичара из реда других народа (Бакир, Човић и други.)мјери се вртоглавим износима. Коме то није инересантно, одакле новац Бакиру за куповину српских некретнина у насељу Пољине? Коме није интересантно како је саграђен огроман пословни објекат на Маријин двору познат као Цитy центар? Коме није интересантно како је саграђен Импортане центар и ко све од политичара у њему има пословне и самбене јединице? Коме није интересантно одакле новац бившем начелнику опћине Трново у фбих, да купује на стотине дунума Српске земље од Игмана, преко Ледића, Пресјенице и других села која гравитирају овом подручју? Ево само један дио на размишљање господину Мектићу, који прије пар дана јавно тврди да полиција, између осталих метода, прикупља сазнања о криминалу и корупцији и из медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информација

23.02.2016 22:13

СИПА једнако удара у оба ентитета, не будите исхитрени у заузимању ставова. Све се чешља, само полако, велик је то посао. Криминал се разгранао до неслућених размјера, ал ради се, кренуло је. Само стрпљиво!

Name

БЛ

23.02.2016 09:06

Тадиц поготово, видјецемо вецерасњи исход гласања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велеум

23.02.2016 20:46

Еееее мој Владико, Куд' ли ћеш ти са својом памети?! Како ли је дивно презиме теби ђед оставио? Џаба ти и презиме кад Ти Бог памети дао није. Уживај блажен ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ррр

23.02.2016 21:33

Ја се од срамоте не бих висе кандидовала за предсједника то је стварно срамота цовјек нема три цисте у глави.

ОДГОВОРИТЕ