Башар ал Асад спреман на примирје

Сиријски председник Башар ал Асад каже да је спреман да примени прекид ватре, али само уколико побуњеници то не искористе за освајање територије.

Свијет 21.02.2016 | 13:00
Башар ал Асад спреман на примирје

Осим тога, он је у интервју за шпански „Ел Паис“ рекао да за 10 година жели да га се људи сећају као човека који је спасао Сирију.

Асад, чија је политичка судбина кључна за стање у Сирији у којој је цивилни рат ушао у шесту годину, оставио је отворено питање да ли ће и за тих 10 година бити на месту председника, пише „Гардијан“.

„За 10 година, уколико могу да спасем Сирију као председник – али то не значи да ћу и даље бити председник за 10 година, само причам о својој визији“, рекао је он.

Како наводи, „уколико је Сирија безбедна, а ја сам тај који је спасао своју земљу, то је мој посао, то је моја дужност“.

„Уколико сиријски народ жели да будем на моћи, бићу. Уколико ме не желе, не могу ништа. Мислим, у том тренутку не могу да помогнем својој земљи, морам одмах да одем“, истиче Асад.

Подсећамо, светске силе договориле су се о прекиду ватре у Сирији, али је се од тог тренутка борба интензивирала. У интервјуу који је дао 12. фебруара Асад је рекао да му је циљ да његове снаге поново освоје целу земљу.

Сада, у интервјуу за „Ел Паис“, каже да је спреман за прекид ватре, али упозорава да „терористи“ не смеју то да искористе за освајање територија.

„Циљ је спречити друге земље, посебно Турску, да шаље војника, терориста и наоружања, као и било какве логистичке подршке терористима“, наводи он, користећи за снаге сиријске опозиције термин „терориста“.

Према његовим речима, подршка Русије и Ирана је била „есенцијална“ у последњих офанзивама његових снага.

„Дефинитивно нам је потребна та помоћ из једноставног разлога: Више од 80 земаља подржава терористе на неки начин“, каже Асад.

То раде, како наводи, „директно новцем, логистичком подршком, наоружањем, војницима... Неке земље их подржавају политички на различитим међународним форумима“.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

циљ

21.02.2016 12:35

Не прихватај примирје него туци Ал Каиду и ИСИЛ до истребљења, они хоће примирје само зато да се реорганизују, добију наоружање, терористе.Сатри их Путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

21.02.2016 13:26

Сад че га његови растргати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

21.02.2016 15:47

У СИРИЈИ СВИ ДОБИЈАЈУ ОСИМ ТУРАКА ОНИ ЦЕ ПУЦИ КО ЗВЕЦКА ЈЕР СЛУСАЈУ ЦОВЕКА КОМЕ ЈЕ АЛАХ ОТСВИРАО КРАЈ.

ОДГОВОРИТЕ