Хладна освета и усијана глава

У Републици Српској свађе су се до сада некако могле трпјети, а онда је почела прича о парама, криминалу и судским процесима.

Република Српска 21.02.2016 | 12:20
Хладна освета и усијана глава

Босна и Херцеговина се никада није могла баш похвалити културом дијалога, поготово оног политичког, а свој свесрдни допринос томе непрестано је давао лидер једне од најмоћнијих политичких странака у Босни и Херцеговини, политичар који ведри и облачи у Републици Српској и њен предсједник Милорад Додик.

Док су се једни згражавали над његовим иступима и изјавама, а други га бранили и свесрдно подржавали, трећи, укључујући и опозиционе политичаре, све су то са стране посматрали као пролазни хир, карактерну особину, ствар (не)васпитања, или пак позицију моћи.

У сваком случају, нешто што је дио политичког фолклора и личног имиџа као што је то, на пример, карактеристично за шефа загребачког Фудбалског клуба "Динамо" Здравка Мамића. Све док се прича није прелила на терен који никога не оставља равнодушним, а то су паре, криминалне радње и, сада већ нимало безазлена, могућност судског процесуирања.

Међусобни однос Додика и опозиције у Републици Српској претворио се у прави политички рат.

Од наизглед уобичајене реторике о патриотама и издајницима, коју је Додик, а онда и неки други кључни политичари Републике Српске, појачао након што је опозиција у овом ентитету постала дио власти на нивоу Босне и Херцеговине, међусобни однос се претворио у прави политички рат.

Додик, који је итекако био свјестан могућих посљедица губитком власти на нивоу Босне и Херцеговине, нарочито губитком "контроле" над Државном агенцијом за истраге и заштиту, Тужилаштвом и Судом Босне и Херцеговине, био је потпуно у праву. Једини начин да се, што би народ рекао, прокине чир и из њега покуља и ишчисти сва прљавштина био је дјеловање са нивоа Босне и Херцеговине и то преко правосудних органа, а што би опет подржали "странци".

Да је то дефинитивно тако, постало је јасно када је Младен Босић, лидер Српске демократске странке, највеће ентитетске опозиционе странке и коалиције Савеза за промјене, изгубио судски спор по тужби Додика на бањалучком суду, иако се упорно трудио да отвори причу о криминалу у Републици Српској. Босић, који је до тада избјегавао сваку конфронтацију са Додиком, а поготово могућност да му изађе на изборни мегдан, на велика врата се појавио на политичкој сцени.

Тог момента почела је завршна битка између позиције и опозиције у Републици Српској - са Босићем, који је, од наизглед безличног, и како су у Савезу независних социјалдемократа говорили, најпожељнијег опозиционара којег имају, и Додиком, као најизраженијим експонентима.

Од тог момента, када се прича са политике премјестила на терен националног издајништва, криминала и пара, започео је процес чији крај више нико не наслућује, нити се смије кладити у његов исход и све посљедице, прије свега по Републику Српску.

Док се са једне стране отварала прича о Реформској агенди и европском путу Босне и Херцеговине, оваплоћеном кроз апликацију о чланству у Европској унији, чиме власт на државном нивоу покушава, бар симболично, започети кључне процесе промјена у држави, у Републици Српској процеси иду у другом правцу.

Од оптужби ко су патриоте, а ко издајници, ко је крив за пропаст неколико банака, извлачење огромног новца у иностранство, до оптужби за криминал директно Додика и, за сада, неким челним функционерима његове странке.

Због тога је Додик одржао конференцију за медије, бранећи се на њој од оптужби, али и упутивши пријетње до сада незамисливе од тако позиционираног политичара, из чега је видљиво да је итекако почео "губити живце" и да се ни приближно више не осјећа тако моћним и сигурним као што се представља.

БХ шеф дипломатије Игор Црнадак изјавио је да је реаговао на "мафијашке пријетње" Милорада Додика.

"Осјећам се одговорно према свему што сам урадио. За тужиоце и стручњаке из Сарајева спреман сам увијек дати изјаву у Бањалуци, али у Сарајево не идем, јер се тамо не осјећам сигурно", поручио је Додик. Казао је да је министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак тражио да се против њега проведе велика истрага и прогон. "Црнадак је у САД-у тражио да се против Додика проведе велика истрага и прогон али, то није политички захтјев. То сматрам лично и опростити нећу." Додао је да ће радити по моту: "Освета се сервира хладна, никада врућа."

Наредног дана, такође на конференцији за новинаре на којој се осврнуо на Додикове иступе, босанскохерцеговачки шеф дипломатије је изјавио да је реаговао на "мафијашке пријетње" Додика упућене њему да се "освета служи хладна". Рекао је да је предузео мјере безбједности за себе и породицу. "Нисам се препао силеџије попут њега (Додика)", изјавио је Црнадак.

Оптужбе и приче о издајницима

За то вријеме Мирко Шаровић, СДС-ов министар у Савјету министара Босне и Херцеговине и бивши предсједник Републике Српске, настоји бити много умјеренији. "Овој земљи треба економски напредак, који ће да сачува њену стабилност, која се не може сачувати паролама о лажном србовању и патриотизму", изјавио је Шаровић. Он је одбацио све оптужбе које долазе од Владе Републике Српске и Додика да српски представници у институцијама Босне и Херцеговине не раде посао у интересу Републике Српске.

"Те оптужбе, као и приче о издајницима у које нико не вјерује, служе да се прикрије нерад и незнање", казао је Шаровић, указујући да је око милион људи сиромашно у овој земљи. "Не дозвољавам никоме да је већи патриота од мене, као што ни ја нисам већи од других. Нико више од мене не воли Републику Српску и нико не може бити већи патриота од мене", рекао је Шаровић.

СДС је пак упозорио да је Додик, чувајући свој криминал и оне који су учествовали у њему, спреман уништити све, укључујући и Републику Српску и цијели народ.

И док се из дана у дан отварају нове афере, а политичка реторика постаје све оштрија, уље на ватру доливају нови догађаји и нове међусобне оптужбе.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица сматра да је забрињавајуће да Република Српска из једне крајње радикалне фазе, када је у питању рад правосуђа у Босни и Херцеговини и захтјева Додика за његово укидање, дошла у ситуацију да се на нивоу Босне и Херцеговине формира нова правосудна институција, која се зове Виши суд Босне и Херцеговине.

А шта је с референдумом?

"С обзиром на то да је усаглашен један потпуно нови суд у Босни и Херцеговини, а то је виши суд, сада је потпуно јасно да се сва прича о Додиковим референдумима завршава на неславан начин, а што је још занимљивије, завршава се са рађањем нових правосудних институција у Босни и Херцеговини. Зато би било најбоље да Додик више не изговара ријеч референдум, јер ћемо највјероватније доћи у ситуацију да сутра расписујемо референдум о укидању вишег суда Босне и Херцеговине, чији су креатори Додик и његови партнери", наводи Говедарица.

Не треба уопште сумњати да ће се међусобни политички обрачуни наставити таквим интензитетом који ће као резултат имати потпуну подјелу већ ионако подијељених грађана Републике Српске око тога ко је издајник, а ко криминалац.

Одустајање од референдума и пристајање на виши суд и трговање око надлежности судова на нивоу Босне и Херцеговине, те одустајање од скупштинског засједања о систему координације на путу ка чланству у Европској унији, наговјештавају наставак политичког рата.

"Сада је потпуно јасно да се сва прича о Додиковим референдумима завршава на неславан начин."

Ипак, то више мало кога занима. Много питања је отворено, а она кључна чекају одговор, од којих зависи однос многих према овој држави, између осталих и да ли у Босни и Херцеговини постоје снаге које су спремне започети реформу државе, почев од операционализације Реформске агенде, до процесуирања криминала и хватања у коштац са корупцијом.

Аутор: Младен Миросављевић

Аљазеера

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

малик

21.02.2016 11:41

Кљуцна питања су процесуирање политицара из Владе. Без тога нема даљег напредка. Питање је сада, да ли је БиХ "посебна" дрзава која толерисе јавно криминал и да ли се уосте зели успоставити правна дрзава? Или је пак криминал основна дјелатност дрзавника? Јер других помака нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

21.02.2016 11:46

Наса РС је на залост приватна дрзава за неколико особа.Иза њих је око трецине становниства,који су све гладнији и гладнији.

Name

вријеме курве, фукаре и будале

21.02.2016 12:40

Па не гласају Французи него ти гладни.

Name

правда

21.02.2016 15:35

Прво Додик-а и Павиц-а преиспитати за криминалне радње и лицно богацење, а до тада суспендовати са свих функција.

Name

оо7

21.02.2016 11:44

Стварно је крајње време да сви повучете ручну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 007

21.02.2016 12:46

Како мислис да повуку руцну, сад када се отварају многе афере и на видјело излази све оно сто су радили Спириц,Скрбиц,Додик,Цубиц, Радисиц, Мајкицка, Павиц, Каја... Сад нема стајања, док се ствари до краја не ријесе. Мозда су ови набројани стварно невини и немају куце по Бецу,Монте Карлу, Београду,Љубљани, Франкфурту,Москви...

Name

ВРС

21.02.2016 13:12

Добар и закључак и коментар,али овдје аман већина ботова муслимани.

Name

клапац

21.02.2016 14:31

Нема говора о ручној, мора се ствар истјерати до краја!

Name

ПД

21.02.2016 11:52

Народ мора дати подршку тужилаштву и Сипи

ОДГОВОРИТЕ
Name

а затим

21.02.2016 12:31

А рудоњу прво на кориду па онда на Туњице

Name

кале

21.02.2016 11:54

Погресно се често наводи како он све то ради да би сачувао свој криминал и своје паре. То нису његове паре, већ наше покране паре!Од народа их је покрао, као и његови многи лопови какви су разни Шпирићи, Радмановићи, Шкрбићи, Богданићи итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО. МИКИЧ

21.02.2016 14:46

НАРОДЕ, приче о свађама се намјерно шире од самих "политичара" преко њихових сарадника да би они могли тако да добију у времену и што више у мутном води риба да улове. Сутра ће "политичари" опет заједно да једу и пију и да вам се смију како је народ због своје наивност испао будала јер они су својом "мудрошћу" народ надмудрили!

Name

дон Кихот

21.02.2016 11:55

Дезертери су познати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда шта то беше

21.02.2016 12:16

Ако си предсједник и криминалац, онда те не каче закони јер си предсједник. Тако је то код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

салто мортале

21.02.2016 12:29

Милораде пусти низ воду ове лопове око себе и народ це ти све опростит.Ј..ес онај свој силос од виле у Београду.Десет пута ти писем слицне ствари.Кад је превисе хијена на једном мјесту, Милораде подју се медјусобно давити.Спирица,Радмановица,Давидовица,Тегелтију,своје највеце непријатеље за које си увјек био сељак,кога не воле,само те се боје,сто прије ти оптузи.Па јбг тако је Тито радио па био дозивотни владар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

21.02.2016 12:36

Мора се изградити систем који је изнад било које групе и појединаца.То је предуслов да земља продисе и скине са апарата преко којих сад функционисе.Лопови су лопови не постоје наси или њихови и морају бити санкционисани од стране система.Дрзавним ресурсима морају управљати најструцнији и најспособнији,не најпослуснији и они који су склони криминалу и корупцији.Данас је дрзавна имовина класицни партијски плијен који се крцми без икакве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

21.02.2016 12:37

Додику треба да буде јасно да смо сви ми Црнадак јер не мислимо као он и не бијимо се пријетњи у стилу сеоског лоле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

21.02.2016 13:44

Нисмо ми Црнадак , а нисмо ни Додик. Хвала Богу. Обојица су муфлони за медаљу. Једни друге оптузују а исти су. Овде народ нема за кога да гласа

Name

разлика

21.02.2016 12:38

Прича о издајницима је ипак само Додикова празна измишљотина, а истраге СИПЕ су реалност. За празну причу се не одговара, али за кривично дјело прања новца, организованог криминала се иде у затвор. Додик и компанија су опљачкали толико новца да казне за сва та кривична дјела могу стати тек у неколико доживотних робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

21.02.2016 12:50

Коректна анализа. Додик је у силазној путањи. Неповратно. Босић је систематично водио СДС а уз све турбуленције, формирао и Савез за промјене, а ефекти се већ виде. Додик покушаава на све начине да сруши Босића, и очигледно је да има слабе шансе. Стабилизација Српске и Срба ће бити нормалан процес, не треба падати сада јадиковке Додика. Истросио је све ресурсе, и требаће барем пет година за санирање стања, а по моделу Вучића у Србији. Босић има велике шансе да консолидује Србе западно од Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васке

21.02.2016 13:46

Босиц је вец на неки нацин кренуо у консолидацију нације, ако гледамо са стране криминала и корупције! Намецу му да је издајник,сто наравно нема везе, али познавајуци њега и на том пољу це изаци као велики побједник. Ако се сјетимо како је некад из СДС истјерао Калиница и Цавица, помео их онда, сада Стевандица, јасно је колики има утицај у странци!

Name

мики

21.02.2016 13:06

мада нецу гласат ни за једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики2

21.02.2016 14:51

Како то мислис нећу гласати.Нема горе солуције од не гласања .

Name

Подјељени

21.02.2016 13:42

Тацно је да смо подјељени, ја ратовао а они сверцовали и крали,ја сада издајник а они велики лазни срби, то су ти наси лопови на целу са додом који се нису крстили и били Срби до рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

21.02.2016 14:46

ПОДРШКА ПРЕДСЈЕДНИКУ. ОСТАЛИ СУ САМО ДЕМАГОЗИ КОЈИ ЛАЖУ НАРОД И ГЛЕДАЈУ САМО СВОЈ ИНТЕРЕС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ ЗИВ НАМ БИО

21.02.2016 14:52

Миле ЦАРЕ волимо те.Миле ти цес побједити само муски. Руменко и министар нек раде несто друго нпр да буду спикери на радију или продају крпице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцег

21.02.2016 15:39

Јаднице један,па погледај изјаву на ОБН-у тога великог пресједника,немој гледати ријалити РТРС. Пресједник је на ОБН-у рекао да му не смета суд и тузиластво БиХ да процесуирају ратне злоцине,али ако се дирне у криминалце е то немозе,одговорност за криминал и корупцију треба да иде на ентитетско тузиластво.Знаци наси борци могу пред суд БиХ,а криминалци не

Name

Маја

21.02.2016 16:44

Будите свјесни да це Додик на све пристати само да он остане главни. Данас је сам изјавио код свог пријатеља Мате да борци могу пред суд,а криминалци не. Само ви подрзавајте "великог Србина". Он је највеци непријатељ Републике Српске и јадног народа.

Name

борац

21.02.2016 17:32

Вријеме курве, фукаре и будале. Размисли мало не гласају Французи, али папци тргују њиховим гласовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

21.02.2016 17:43

Мој Црнадак црно ти се писе Баја има потврду да је болестан и ослободјен одговорности ако ти ста наскоди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

21.02.2016 18:22

Гледајучи интелигенцију Игор Црнадак је за Додика Тесла.

ОДГОВОРИТЕ