Да ли су Американци знали да убијају Србе?

Премијер Александар Вучић рекао је да је званично потврђено да су двоје отетих српских држављана, Слађана Станковић и Јовица Степић, убијени у Сагати, у ваздушном удару америчких снага које су бомбардовале положаје исламиста и других блиских ИД. Ахмед Абаши, који блиско сарађује са ИД уз велику материјалну корист, је најодговорноији за киднаповање Срба, каже Вучић. Премијер је упитао САД да ли су знали да се на тој локацији налазе заточени Срби.

Република Српска 20.02.2016 | 21:53
Да ли су Американци знали да убијају Србе?

"Оно што је наша служба са 100 посто сигурношћу могла да потврди је да су наши држављани у Либији страдали у ваздушном удару америчких снага. САД је бомбардовала положаје Исламске државе", навео је Вучић на конференцији за новинаре. Премијер је упутио изразе најдубљег саучешћа породицама погинулих.

"Ово је тужан дан за нашу земљу", нагласио је Вучић и додао да ће тела бити допремљена у понедељак у касним после подневним сатима.

Вучић је рекао да је, према оперативним сазнањима најодгворбнији за киднповање припадник породице Ахмеда Абашија, која се бави кријумчанујрењем и пребацивањем људи према Италији, а који није припадник ИД, али блиско сарађујен с њима.

Вучић је додао да је то била прва велика талачка криза с којом се суочила Србија, да је српска служба поступала изузетно професионално, и да верује да би грађани Србије били ослобођени да нису убијени у америчком бомбардовању.

Србија није никад директно преговарала с онима који су Србе отели, додао је, али је држала ствари под контролом и недељно добијала доказе о здравствнеом стању двоје држављана, као и да је српска служба сарађовала с руском, америчком и другим службама безбедности.

И данас је, како је рекао, разговарао с америчким службама и да по свему судећи они нису имали сазнања да се особе српске националсноти али и други странци налазе на локацији која је бомбардована.

"У сукобу других земаља, али и туђих интереса, као страшна колатерална штета, страдали су Срби, али и неки други", рекао је Вучић, додајући да су либијске снаге нудиле Србији заједничку акцију ослобађања, али да је процењено да би таква акција довела до много жртава.

Вучић је рекао и да је амбасадор САД изјавио саучешће Србији.

Ако сам крив за америчке бомбе, прихватам

"Ако сам крив за америчко бомбардовање, прихватам", рекао је премијер Александар Вучић, одговарајући на наводе да је за страдање двоје Срба у Либији одговорна власт у Србији, а да је он већ отпутовао у Лондон.

С друге стране, како је навео, неће да дозволи да неко вређа припаднике службе безбедности, који су радили даноноћо.

"Никада нисмо прошли тако да проблем не решимо, и ово смо били на путу да решимо, већ смо ослободили шесторо наших људи. И ове бисмо ослободили да није било америчких бомби", поручио је премијер.

"А то да је мој НАТО, на то боље да не одговарам, Једино, што сматрам да Србија има довољно мудрих људи да никад не дођемо у ситуацију да се понове случајеви ни Милице Ракић ни многих других. А они који мисле да је решење у томе да се бијемо с целим светом, у томе нећу да учествујем", додао је Вучић.

Како је навео, у сваком случају је спреман да постави питање, па и Американцима, да ли су знали ко се налази на локацији коју су бомбардовали.

"За сада смо добили незванични одговор од ЦИА, а ја чекам и званични одговор на то питање", закључио је премијер.

Понашаћу се у најбољем интересу Србије

Вучић каже да није спреман да заоштрава и квари односе са САД, јер су нам они потребни као пријатељи и партнери, а не као непријатељи, те ће се зато понашати озбиљно и одговорно, у најбојем интересу Србије.

Премијер је рекао да није тешко од САД направити непријатеље, али да то неће вратити животе страдалих.

То, приметио је, није зато што он није храбар, јер, додао је, још два месеца ће бити премијер и имаће петљу и храбрости да сваком каже шта мисли.

Додао је и да ми, грађани Србије, добро знамо колико Американци нису храбри.

"Али, то што ћу некога да опсујем сад неће вратити у живот ни Јовици ни Слађани. Тако да ћу да се понашам озбиљно, одговорно и у најбољем интересу Србије. Макар то не било у најбољем интересу мом лично, нити политичке странке коју водим", казао је премијер.

Премијер је рекао да у Либији има 250 српских држављана које су власти молиле да напусте ту земљу и додао да се он залаже да се Амбасада у Триполију затвори, али ће се консултовати са Министарством спољних послова.

Породицама погинулих држава ће помоћи колико може, каже Вучић и додаје да је имао најтежи задатак да ту информацију саопшти породицама.

Возач и слуžбеник српске амбасаде у Либији, Јовица Степић и Слађана Станковић, отети су 8. новембра проšшле године.

Извор: РТС/Агенције

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

оо7

20.02.2016 14:19

А шта речи о поступцима Свстског полицајца БРОЈ И.Вратиће се то њима.Саучешче породицама невино убијених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКСТ

20.02.2016 21:38

ВУЧИЋ И АМЕРИКАНЦИ СУ "ПОГРЕШИЛИ! " ТО СУ РУСИ "УРАДИЛИ!"

Name

РадикалНО

21.02.2016 11:16

Лик сс фотографије је издајник...

Name

демахог

20.02.2016 14:30

Који је овај Вуциц демагог обецо си прво да цес их ти ослободити а мислис амери це ти несто признат ма боли њи она ствар и за тобом и Србијом.Ви сте своје рекли уласком у Нато...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

21.02.2016 08:41

Добро није рекао да су Турци бомбардовали.

Name

хммм

20.02.2016 14:34

Ста реци они увјек све знају ал се праве да не знају њих брига које тамо био. Вазно је бар 1 бомбу бацити ил то имало ефекат или не ако потрефе ми РАМБЕ а њих заболи далије то био србин , или недузни цивили или доктори без граница или било ко вазно је да су они направили ово срање и наорузали ИД са прототипом наоурузања и тд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

20.02.2016 14:37

То није битно 99 су знали и свјесно гадјали цивиле па опет ником ништа етовам НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

20.02.2016 14:39

Бринули сте о њима као о лањском снијегу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

текс вилер

20.02.2016 16:54

Имао је преко сто дана да им помогне и спасе смрти. Али демагог је потписао смртну пресуду.

Name

Ранко75

20.02.2016 14:43

Како каже премијер Србије да он добро и грађани Србије добро знају да Американци нису храбри. Слажем се али знам(а и он него се прави луд) да су НАТО-вци и амери досљедни својим циљевима 1995, па 1999 па све наовамо што је и доказ трагична погибија радника амбасаде у Либији. Како је још изјавио да амери "нису знали" да су ту српски држављани, или су можда "случајно" бомбардовали па баш "погодили" гдје су они били. Шта мислите која је ту вјероватноћа? Али битно је да НАТО-вци имају имунитет у Србији па онда ником ништа.Погинулим нека је лака црна земља а породици дубоко и искрено саучешће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

20.02.2016 14:44

Да ли сам ја потписао онај споразум са Нато-м?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

20.02.2016 14:53

Навикли смо на крупне ријеци од Вуцица али ста брига Амере ста це Вуцко реци. Сам себи дизе реп ко предсједник Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАД

21.02.2016 10:28

Па Вучић је рекао оно што су му амери казали да моће и смије рећи. Јад смо ми од народа. Зато нас СВИЈЕТ мало цијени.

Name

ОС

21.02.2016 10:48

Навикао се народ на Вуцицеву демагогију.

Name

Ии

20.02.2016 14:53

Ја јесу се Американци насикирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

20.02.2016 15:28

Бог вас клео погани изроди.Сарадња са НАТО фашистима вам је почела убиством двоје невиних Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

21.02.2016 11:07

То је уговор са ђаволом а овјерен крвљу и та зна се чијом- српском

Name

Муња

20.02.2016 16:44

Е сад ће Америка престати дјеловати на ИД јер су двоје Срба ту негдје халоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ЗНАЛИН СУ

20.02.2016 17:22

АЛИ ЗАСТО СУ ТО УРАДИЛИ НЕБИХ О ТОМЕ ЦИЉАНО НА СРБЕ И ЗНА СЕ ЗАСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШтаРећи

20.02.2016 18:48

Потписали смо савез са убицама СРБА. Немогуће је не схватити да су и потписници савеза: ништа мање од убица српског народа-за шаку долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.02.2016 21:17

Баш тако? Ако прихвата кривицу нека иде доле и нека се постави да га гађају његови амерички "пријатељи" Кога је брига за некаква писма?!!! Пљунуо је на све српске жртве и "колатералне штете" као и на ова два живота. Брига амере кога ће погодити. Љига продана. Треба га разапети заједно са Николићем и уџебнике написати дјеци да знају ко је већи српски непријатељ од НАТО-а!

Name

Жалосно

20.02.2016 20:59

Опет нас убијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баћо

20.02.2016 20:59

"Дали су Американци...."шатро за широке народне масе , а ,овамо натјер'о "дизаче руку" да изгласају закон о сарадњи са НАТО-ом.Који си ти, да не кажем, непристојно је ,мислим ,не могу ради васпитања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виетконг

20.02.2016 21:18

Гледајуци снимак мјеста које је гадјано рекао би да су амери оно офрље гадјали.Насељена стамбена цетврт,настрадали цивили.класика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

20.02.2016 21:38

Било је у прослом времену много колатералних зртава Српског народа,али ја волим да сарадјујем са мојим пријатељима из НАТО,па сам зато потписао уговор. А Руси су нас увјек "издали"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСЛИМ

20.02.2016 22:12

Читам ове коментаре и могу само да кажем да многи незнају шта пишу. Како може Вучић да буде крив? Па шта је он могао да уради? Ништа, баш ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мислим

21.02.2016 08:25

Немас ти мозга да знас мислити!

Name

Висе опција

21.02.2016 11:56

Једна је оставка ако не до сад онда сад после овог догадјаја

Name

АБС

22.02.2016 12:36

АКО НЕКО ПРЕКРСИ ПРОЦЕДУРУ АМБАСАДЕ БОГ ДА МУ ДУСУ ПРОСТИ КРИВ ЈЕ САМ .ЗНА СЕ КАД ЈЕ РАТНО СТАЊЕ ПРОЦЕДУРА АМБАСАДЕ.

Name

зашто?

20.02.2016 23:40

Зашто је требала Србији амбасада у Либији?За смрт ових људи искључиви кривац је држава Србија. Имати амбасаду у Либији је неодговоран и непромишљен чин, за сваку осуду. Отмичари су тражили новац од породица, нема тих пара које држава није требала да им дадне. То су били службеници које је држава послала на опасно мјесто, и због тога неко треба да одговара. Ове жртве иду на душу оних који нису затворили амбасаду у ратом захваћеној Либији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: засто?

22.02.2016 08:20

Управо тако, прича је мутна од почетка до краја, као и случај хеликоптер. Али само реци: Америка! и Србин скаче и витла језиком.

Name

патриота

21.02.2016 03:59

Сраман цин од руководства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

21.02.2016 06:29

Вуциц је толико сујетан да не да да га неко криво погледа.Не знам како це се понасати кад изгуби власт....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

21.02.2016 08:45

Наравно да су амери знали да убијају србе, али они су амери. Проблем је већи што Ви као србин, потписивањем споразума са НАТО-ом, убијате "своје" србе. Шта треба да амери србима ураде, па да Ви схватите да су нам непријатељи. Овако, ви каосрбин, сте већи непријатељи србима од амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

21.02.2016 12:42

Цуј "да ли су знали да убијају Србе",ста је та гамад радилла 99 год,да не помињем рат у бих.да нису били терористиу звецанској и слицним улицама .срам вас било ста преговарате са њима ако сте неутрални .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО СРБЕНДА

21.02.2016 23:57

Наравно да су знали. И заболи их ћундар за Смучића и његове шупљаке!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плава вода

22.02.2016 06:47

Народе мој зар не знас да нам је НАТО "велики пријатељ".И ови догадаји у Либији то зорно показују.Зато смо им дозволили да по Србији врсљају и раде сто хоце без икакве одговорности.Да тако поступимо добили смо упутства од насих "драгих пријатеља"из Њемацке,Ја сам редовно тамо на пријему задатака и упутстава ста даље треба да радимо.Не брините се све цемо уцинити за "добро насе Србије"

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

22.02.2016 09:08

Овако је некада говорио Добрица Ћосић, "отац српске нације": "Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно." -"Лаж је српски државни интерес." -"Лаж је у самом бићу Србина." -"У овој земљи свака лаж на крају постаје истина." -"Србе је толико пута у историји спашавала лаж…"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

22.02.2016 10:42

Намјерно су погођени и знало се да су тамо Српски држављани.Што данас или раније не гађају ИД (Исламску Државу)по другим мјестима у Либији.То је урађено због демонстрација у Београду против НАТО. И због најављених протеста по Србији против НАТО или ОТАН. Права мета су Срби на тој локацији и не би ме чудило да неки Сноуден једног дана необавијеси јавност да су извели напад кад су видјели да је гро терориста напустило базу.Волио бих знати број погинулих терориста.Сувише би било да су на демонстрације реаговали као 6.априла.1941.године.Не би се двоумили,али само нису поступили исто зато што су то радили не давно пуних 78 дана.Све друго су шупље приче. Овдје су припадници ИД (Исламске Државе) ,које су они створили, припадници ИД су овдје били "колатерална штета".Права мета је да се мом и нашем Београду запријети. Лијеп поздрав свим добрим људима без обзира на вјеру и нацију и због свјетских Хоштаплера добрим људима "МИРАН САН" желим.Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

22.02.2016 14:27

А сто их неослободи кад си обецао, демагогу?

ОДГОВОРИТЕ