Шокантно - за убиство осам мјесеци затвора

Основни суд у Брчком изрекао је пресуду од осам мјесеци затвора Радомиру Ерцегу (58), возачу камиона из Градишке који је 13. октобра 2014. на пјешаком прелазу у Брчком, усмртио 60-годишњу Стојанку Мирић.

Република Српска 20.02.2016 | 21:52
Шокантно - за убиство осам мјесеци затвора

„Пресуда Основног суда за смрт наше мајке је у најмању руку срамотна за све разумне људе, а за нас у породици увреда и нова бол на губитак с којим живимо", каже Слађан Мирић, најстарији од троје дјеце покојне Стојанке и додаје да је за кривично дјело по оптужници прописана казна затвора од једне до осам година.

Трагедија се догодила у октобру 2014. око подне код брчанске пијаце у насељу Кланац. У пресуди с образложењем на 11 страница нигдје се не негира кривица возача камиона Радомира Ерцега. Напротив, констатује се да је као свједок у поступку покушао обманути Суд о битним чињеницама везаним за догађај, те да је налаз вјештака кога је лично ангажовао у своју одбрану, „у цијелости одбачен".

Чланови породице су нарочито иритирани чињеницом да у току поступка Ерцег ни ријечју није изразио жаљење, те да је Суд прихватио оцјену службеног вјештака сабраћајне струке да је њихова мајка значајно допринијела трагедији јер, како стоји у образложењу – могла је уочити колону возила на растојању од 15 метара и одложити прелазак преко зебре.

„Ово је ругање и нама и правди. Требало је да вјештак и судија који је прихватио његову оцјену иде до краја и закључи да би мама и данас била жива да је тај дан остала код куће", огорчен је Слађан Мирић.

Портпарол Тужилаштва Брчко дистрикта Самир Бегановић је потврдио да ће се Тужилаштво жалити на првостепену пресуду Основног суда.„Уложићемо жалбу Апелационом суду на висину изречене казне и тражити да она буде примјерена оквиру коју прописује Кривични закон Брчко дистрикта", рекао је Бегановић. 

Пуно ослобађајућих пресуда у посљедње вријеме и за најтежа кривична дјела – ратни злочин и убиства, изазивају огорчење грађана, нарочито на друштвеним мрежама који се и након ове благе казне за смрт Стојанке Мирић питају - колико у Брчком заиста вриједи људски живот с оваквим Тужилаштвом и какву нам поруку шаље?

БН ТВ

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

драган

20.02.2016 12:11

Невезано за овај случај желим да прокоментаришем. Пјешачки прелаз је заједничка површина коју користе пјешаци и воузачи. Међутим, неријетко се дешава да пјешаци схватају да имају апсолутну предност на пјешачком прелазу. Без икаквог размишљања иду преко прелаза без обзира колико је возило удаљено до њега. Како бициклисти све чешће користе тротоаре за вожњу без размшљања настављају да возе преко пјешачког прелаза очекујући да возач мора да се заустави и пропусти га. Понекад је то готово немогуће. Можда нисам у праву, али чини му се да изостаје она поука "погледај лијево, погледај десно" па тек онда пређи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

20.02.2016 13:34

Хало мртва је глава,па није му се бацила под камион!!!

Name

Петар

20.02.2016 13:37

Човјече, кад возиш по граду, и кад се приближаваш пјешачком прелазу има да возиш као по јајима са отворене четворе очи. Јасно?

Name

Радак

20.02.2016 13:52

Господине.слазем се апсолутно с тим ,погледај лијево .погледај десно па предји' али и возацима је постављен знак прије свског пјесацког прелаза...сви заједно уцествујемо у саобрацају.назалост цесто одсутни!

Name

правда

20.02.2016 15:08

Управу сте 100%.

Name

оо7

20.02.2016 12:26

Комплет Судско вече послати на посматрање.И то под ХИТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђура

20.02.2016 12:47

Покојна госпођа је могла уочити колону возила удаљену 15 метара. Могла је,али зашто би чекала да они прођу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професилоналани возац

20.02.2016 13:22

Залим слуцај господје ал стварно ако идје има безобразнијих пјесака него у Брцком,па то само се бацају пред тебе као камиказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

20.02.2016 14:50

Ти си професионална будала

Name

ре пример

20.02.2016 17:12

Није бас све тако. Цак и код такозваних семафора за песаке код којих песак сам активира зелено светло,не скаце светло са зеленог (за возила)на црвено да их зауставе.Него након пар секунди се пали зуто па тек онда црвено.Песак цека и тек кад возила стану,песак предје улицу.Код обелезених песацких прелаза је проблем да песаци ретко стану, сацекају и предју, обицно су замисљени,одсутни или нису у стању да оцене брзину и удаљеност возила од "зебре".У саобрацају сигурно нико не зели да повреди никога намерно.

Name

НОВИ ЉУДИ

20.02.2016 13:33

Ово је срамота!!!!!!!Људски зивот 8 мјесеци. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

20.02.2016 13:55

У Холандији ако пјесак на стази која је резервисана за бицкла окрзне бициклисту добије вецу казну.Ово код нас је постало смјесно..него синови цекиц и по кољенима,па нека убудуце само руцни погон користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионале

20.02.2016 14:51

Људи то је саобрацај.ја кад возим пазим на себе,кад идем пјеске јос висе пазим на себе.Засто је увијек возац крив?Нек свако своју главу цува јер замјене јој нема.

Name

пример

20.02.2016 14:52

У свим демократским европским земљама пјесаци имају предност на прелазима,а возаци су дузни свугдје возити брзином у корак са пјесаком,гдје постоји пјесацки прелаз.И то се постује ако те пјесак пријави да брзе возис следи ти казна и одузимање возацке дозволе.А код нас мозес цекати на прелазу пет сати нико ти неце стати,нема ста закон прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митровиц зарко

20.02.2016 16:46

то је насе правосудје наса правда

Name

100%

20.02.2016 18:19

То само овдје пролази.Треба затворит корумпиране Судије,Тужиоце,и Све КОРУМПИРАНЕ Учеснике..!! оваквих пресуда. Исти случај,: данас се судим. криминалац ми је убио Брата и Мајку,Све намјештено,а убица добије 3-мјесеца таман толико колико може да плати није одлежао мнити један дан.Када у хапсу оду непрофесионални Тужиоци,судије,Вјештаци,сви у низу корумпирани,а сви међусобом се познају почев од Адвоката,одбране,Судије,Тужиоца,сви само раде на томе како извући чим више новаца,тамо гдје се може узети а Закон Правда ко још за то мари .Судови су постали приватна институција за појединце који тамо раде.Ово сам лично, лично осјетио.И замислите Тужилац се као фол жали на пресуду од 3-мј.а не дође када се расправљало у жqлбеном поступку,.Јако Правобранилаштво нема шта,Сами себи сврха,све треба похапсит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

20.02.2016 22:23

Зена је изгубила зивот и то је страсно велики губитак за њену фамилију. Не знам све узроке, али оно сто знам: Пјесак има право да закораци на пјесаки прелаз тек кад се увјери да су се стекли сви безбједни услови за прелазак саобрајнице. Ово је закон. Друга ствар, проци кроз то насеље кад је пијацни дан је немогуце. Треца ствар, цовјек је возио слепер, не вхерујем да је могао да се креце вецом брзинон од 30км/х, а ако је био пун, то знаци преко 30Т терета. Зао ми је зене, али не треба прицати свакојаке глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

21.02.2016 02:59

Има овдје и пјесацке кривице,ходају ко мухе без главе,а јел породица дотицне даме свјесна да камион има преко 15 тона,то није ауто,људи суде на невидјено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

21.02.2016 11:30

Човјече о чему ти? Јеси ли прочитао уопште текст? Возач је био 15 метара од пјешачког у тренутку када је несрећна жена почела прелазити улицу. Ударио је на 2,7 метара од десне ивице пута... Па не знам шта да је возио могао је уочити пјешака и стати, већ он очито није ни покушао... вјероватно куцао СМС поруку.

Name

возач

21.02.2016 07:23

Већина пјешака је као стока кад прелази зебру; телефонира, не разгледа пре прелаза, успорено шета забром и тд. то су већином млади занесени фејсбуком и др. будалаштинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

21.02.2016 07:45

Народе излазите на улицу тразите оставку суда то није суд то су лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин.бл.

21.02.2016 09:51

Страсно је то,мртва је глава али брате и пјесаци не пазе ниста. Не знаци ако обиљезен пјесацки прелаз да пјесак мозе да искоци на њега,сто се ради у 90 %слуцајева. Хоцу да казем да су и пјесаци као и возаци уцесници у саобрацају а сву одговирност сносе возаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абадзић

21.02.2016 12:11

Ма какво тужилаштво ово није ни слићно на тужилаштво, Убити жену на видљиво обиљеженом пјешачком прелазу на путу који пролази кроз градску пијацу и зато бити осуђен на 8 мјесеци затвора то је дно дна,то нема нигдје у свијету! Тај идиот који је убио Стојанку никада није изјавио саучеше њеној дијеци и породици и чак у суду је изјавио да није крив и није се покајао! Па ви сад размислите дали има ту правде и у каквој држави ми живимо! А уствари то је одраз суда и тужилаштва у Брчком дисктрикту! ТУГА ЖАЛОСТ И СРАМОТА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.02.2016 12:34

Ако је ова фотографија са лица мјеста када се несреца догодила,уопсте се не уклапа са наведеним извјестајем.Ако је он покојницу ударијо на пјесацком он је њу носијо јос 10 метара.Како Миленко наводи 2,7м од десне ивице пута,знаци била је вец пресла пола пјесацког прелаза.Јер са слике се види као да је ударијо после пјесацког прелаза.Али морамо знати да 5 м испред и иза пјесацког је зона која припада пјесацком прелазу.Друго,сто се тице уцесника у саобрацају пјесак и бициклиста су на које се строго мора обратити пазња.Барем сто се тице ЦХ ту нема прице,они су велики као куца.Мозес се сударити са другим возило то није страсно али повриједити пјесака и бициклисту,недај Бозе.Ту нема оправдања људи прелазе овако или онако,ипак је то провинција.Ста реци кад се налазис са слепером или пориколицарем у неком великом граду кад је спица.Возе Трамваји ,тролејбуси,аутобуси,теретњаци,аута,бициклисти, пјесаци и све фнкцијонисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВД 21

21.02.2016 13:10

На томе мјесту несрече имају 3 пјешачка прелаза одвојени 20так метара једно од другог гдје је фреквенција пјешака огромна нарочито Понедељком када је ту пијаца и када народ прелази пут с'једне на другу страну пијаце,један возаћ а поготово као сто је наводно у овом слуцају "ПРОФЕСИОНАЛНИ" бих требао по прописима саобрачаја да усклади брзину кретања моторног возила брзином хода једнога пјешака поготову теретнога возила да мозе у сваком тренутку зауставити ако је потребно своје возило крај толике масе народа на једној пијаци, сви ми возачи професионални и не професионални смо то учили приликом полагања возачког испита јер ми смо ти који руководимо Насим возилима а не пјешаци,они су на путу безпомочни! Нажалост од тога суд ништа није узео у обзир! КОРУПЦИЈА !!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сестра,,,,

21.02.2016 15:28

ИСКРЕНО СЕ НАДАМО ДА ЦЕ ИСТИНА У ОВОМ СЛУЦАЈУ УГЛЕДАТИ СВЈЕТЛОСТ ДАНА....Р,И,П

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

21.02.2016 19:51

Како се ружне ствари дешавају добрим људима зелим овом приликом да поздравим моје пријатеље Сладјана Бранкица и Милета будите јаки и издржите Бог је уз нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сестра,,,

22.02.2016 10:35

Хвала свима на позитивним коментарима,сви ми као цланови њене породице са нестрпљењем истину оцекујемо од суда да људски и хумано поступи у овом процесу...Р.И.П

Name

Абадзиц

22.02.2016 19:46

Сви ми чланови њене фамилије се надамо и очекујемо да ће тужилаштво Брчко дистрикта уложити жалбу на ову пресуду и тражити од апелационог суда да поништи ову срамну пресуду сто је донио основни суд и да одреди одговарајуцу и адекватну казну која је законом предвидјена у противном њена Фамелија це морати да уложи жалбу и да сама потражи правду то јест на неком вечем суду највјероватније у Бања луци или Сарајеву јер са овом пресудом смо понижени и разочарани!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

14.10.2016 10:44

Људи па то се знало од почетка процеса да неце бити осудјен посто брат камионџије је полицајац а кад имас некога овде у БиХ можеш да радис ста хоцес .. Али посто суд није узео ствар у своје руке морацемо ми заплакаце и његова фамелија и то у скоро вријеме ,а драге судије корумпиране дабогда све дјеци васој дали на лијекове ..,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бц

15.10.2016 16:43

Чекало се двије године да се правда задовољи али ово није ни п од правде даш човјеку 1000км да га ухвати преброји ребра и да видиш како ће пропјеват

Name

Абадзиц

15.10.2016 16:55

Ово је тек почетак саћемо ми преузети ствар у своје руке има да пјева ко славуј како је знао да гледа њену дјецу у очи и да их лаже тако ће их исто гледати и признати кога је потплатио ја сам у животу све изгубио немам висе Шта изгубит Ал ће ми Радомир Ерцег платит за сваку њихову сузу

ОДГОВОРИТЕ