Преминули Харпер Ли и Умберто Еко

Харпер Ли, чувена америчка списатељица, позната по роману “Убити птицу ругалицу”, умрла је јуће у 90. години живота,такође италијански писац и филозоф Умберто Еко преминуо је у петак увече у 84. години.

Занимљивости 20.02.2016 | 07:38
Преминули Харпер Ли и Умберто Еко

Харпер Ли је рођена 28. априла 1926. године у Монровилу у Алабами, као најмлађе од четворо деце Амасе Колман и Френсиса Канингема Финча Лија.

Основну и средњу школу похађала је у Монровилу, а факултет на Универзитету у Алабами. Након боравка у Британији, на Оксфорду у оквиру размене студената, 1949. се пресела у Њујорк. Док је покушавала да се етаблира као писац, радила је на резервацији авионских карата.

Дебитантски роман “Убити птицу ругалицу” објавила је 1960, а наредне године та прича о расној дискриминацији у Алабами овенчана је Пулицеровом наградом. Роман је постао класик модерне америчке књижевности, по многима је то и најбољи амерички роман 20. века, а продат је у 30 милиона примерака и до сада преведен на више од 40 језика.

Истоимени филм снимљен је две године након објављивања књиге и донео је ауторима три Оскара.

Успех који је за кратко време остварио њен роман првенац, није очекивала.

- Надала сам се 'брзој и милосрдној' смрти од стране критичара, истовремено и да ће се прича некоме допасти. Али одједном, све је постало и превише и заправо застрашујуће као и та брза смрт коју сам прижељкивала - изјавила је Харпер Ли, у једном од не бројних интервјуа.

Након великог и неочекиваног успеха са овим делом, Харпер Ли је одлучила да се повуче из јавности.

Живела је у једном старачком дому у Монровилу, који је удаљен само километар од куће у којој је одрасла.

Председничком медаљом слободе за свој допринос књижевности одликована је 2007, исте године када је доживела и мождани удар.

Роман “Иди и постави стражара“ појавио се у јулу 2015, као наставак њеног првог дела иако је заправо био инспирација за култни роман.

Породица чувеног писца, најпознатијег по романима "Име руже" и "Фукоово клатно", саопштила је само кратко да је Еко преминуо код куће, не наводећи више детаља, преносе светски медији.

За свој први роман "Име руже", који је написао 1980. године, Еко је освојио низ награда, а роман је преведен на 47 језика и продат је у више од 30 милиона примерака. Само у Италији продато је више од седам милиона копија.

Роман је својевремено француски "Ле Монде" укључио у листу 100 најзначајнијих књига 20. века, а према њему је француски режисер Жан-Жак Ано 1986. снимио истоимени трилер с Шоном Конеријем и Кристијаном Слејтером у главним улогама.

Реноме једног од највећих светских писаца на прелазу два века потврили су и романи "Фукоово клатно", "Острво дана пређашњег", "Баудолино", "Тајанствени планем краљице Лоане" и "Прашко гробље", "Нулти број"...

Еко је и аутор бројних есеја и књига из теорије уметности, лингвистике и семиотике. Осим тога, писао је и књижевну критику и књиге за децу.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар