Анализа: Партизан - тим за прољеће...

Да ли је Михајловић нови Живковић, шта знају странци, а колико могу деца? Нови тренер црно-белих инсистира на формацији 4-3-3, високом пресингу, убацивању бекова на крилне позције, али и ефектној завршници.

Фудбал 20.02.2016 | 00:00
Анализа: Партизан - тим за прољеће...

Све се променило. Руководство (више формално, него суштински), тренер (и формално и суштински), а највише играчи. За њих ћемо тек да видимо... Једина је дилема да ли су, после хитро изведене децембарске револуције „одозго“, фудбалери Партизана усвојили све идеје новог шефа струке, који је, ваља имати на уму, још почетник. Ако јесу, онда ће црно-бели и Иван Томић имати чему да се надају. Од лета. Тад, јер је сезона коју настављају недељним окршајем са ОФК Београдом на Врачару одавно изгубљена, те ће им преостала три месеца послужити да оцене вреди ли овај нови Партизан чему и где га ваља освежити пред квалификације за Лигу Европе. Ако до њих стигну.

Засад је извесно да ће у напад на другу позицију на табели Суперлиге кренути потпуно другачији тим у односу на онај који је завршио јесен на четвртом месту. Са чак осам измена у стартних 11.

Највише их је у одбрани, потпуно ремонтованој, у којој нема ниједног стандарног играча из друге половине 2015, али су сад у њој Иван Бандаловски (добио предност у односу на Мирослава Вулићевића), новајлија из финског СЈК Седрик Гогуа, повратник Марко Јовановић, те момак који је две и по године чекао шансу калећи се у Телеоптику, Мирослав Богосавац. Дефанзивна линија би, према Томићевим замислима, требало да стоји „високо“, на 35-40 метара од гола који ће чувати Филип Кљајић, који је јесенас из првог тима померио Живка Живковића, а током припрема убедио стручни штаб да заслужује шансу пре придошлице Бојана Шаранова.

Контролне утакмице на Кипру, године и покретљивост поменуте четворке наводе на закључак да је она тренутно или би могла да буде најбољи део Партизанове екипе. Уз једно велико „али“. Гогуа ће морати у ходу да се привикава на чињеницу да ће иза себе оставити огроман простор, јер за то није обучаван у претходним клубовима, Бандаловски и Богосавац су, засад, показали више пред туђим, него пред својим казненим простором (практично крила, а не бекови, што од њих тражи Томић), док би упорност, срчаност или начин комуникације требало да устоличе Марка Јовановића као једног од лидера тима који ће играти висок пресинг. А то је увек ризик.

Како је Партизан мењао све линије тима, јасно је да је до промена дошло и у маневру, у коме је своје место сачувао само Дарко Брашанац. Иза њега, од Евертона Луиза (истиснуо Марка Јевтовића) очекује се да „чисти“ простор, зауставља туђе и покреће нападе свог тима, док ће легендарном капитену Саши Илићу Томић оставити слободу да креира акције, „спаја“ саиграче се голом, кад већ управа није успела да доведе Мирка Иванића или Сејдубу Суму. Тројка Евертон-Брашанац-Илић требало би формацијски да представља углове једнакостраничног троугла на средини игралишта, а од тога како се буде у њему лопта кретала зависиће шансе црно-белих да буду ефикаснији него у првом делу сезоне.

Ту је кључна тачка. Немају више Андрију Живковћа. Стручњаци би рекли да су без репрезентативног крила слабији за трећину. Можда и више. Њега ће мењати Ален Стевановић, од кога ће навијачи тражити продоре, асистенције и голове, можда им он то и донесе, али ће новог љубимца вероватно добити на супротном крају терена јер је за кратак период Немања Михајловић наговестио како ће бити можда највеће појачање (иако је стигао летос). Виц, смелост да се залети на ривала, игра „један на један“, често и реализација требало би да надоместе одсуство Живковића и буду ударна снага Партизана.

Под условом да Валери Божинов буде вештији реализатор шанси него јесенас имаће Гробари прилику да гледају Партизан какав Иван Томић жели. Ефикасан, који одузима лопту ривлау у зачетку његових акција. Лепо смишљено, али то одавно нико у Србији није успео, па је пред новим тренером захтеван задатак. Нарочито против екипа које стоје „иза лопте“.

Уз ограду да Михајловића чека решавање проблема у ходу под називом „шестомесечно неиграње“, непознаницу о темпераменту Евертона Луиза и статуса Абубакара Оумаруа (још се не зна да ли одлази у Кину), црно-бели ће од кадра у коме је чак 16 нових играча дати шансу и најмлађима. Судећи према потенцијалу, посвећености и харизми шансу с клупе чекаће Саша Лукић, Небојша Косовић, Никола Миленковић, Исмаил Беко Фофана, Душан Влаховић, Вељко Бирманчевић...

Тим редом. Па, ко се како покаже.

Коментари / 0

Оставите коментар