Да ли духовити пролазе најбоље?

Да ли су особе са смислом за хумор привилеговане у животу. Даме воле забавне мушкарце, јер верују да су и добри љубавници, уз њих се осећају сигурно. Ову особину многи сматрају талентом, а знак је и натпросечне интелигенције, тврде научници.

Занимљивости 19.02.2016 | 09:08
Да ли духовити пролазе најбоље?

Аристотел је говорио да је духовитост дрскост, која је стекла образовање. Са таквим "педигреом" полако је почела да "манипулише" и постаје универзална пропусница. Неки савременици је глорификују као свемогућ дар, док су, рецимо, научници Гил Грингрос и Гофри Милер са Универзитета Њу Мексико закључили да је она знак натпросечне интелигенције. Њихова студија је показала да је мудрост снажан предуслов духовитости, независтан од других варијабли, што указује да је наглашен смисао за хумор последица значајних менталних способности. Многе студије поткрепљују теорију да духовити људи имају бољи пролаз у животу, јер лакше освајају партнере, омиљени су код шефова, на шалтерима пре стигну до печата од неког ко ћути или се свађа, за трен стекну пријатеље и популарност у школи. Да ово није неоснована прича мисли и психотерапеут Марија Вицковић, која сматра да је духовитост, када се не злоупотребљава, лепа привилегија.

- Када размишљате о драгим лицима из школских клупа, сигурно се прво сетите оних која су успевала да вам измаме осмех, заведу вас неком шармантном опаском и учине да још један обичан дан буде необичан. Па онда идите даље, и покушајте да се присетите професора чији вам предмет није био омиљен, али је причу о Марији Терезији умео да исприча на духовит начин, па сте ви сутрадан дошли спремни на час. Ако је ваш надређени оперисан од смисла за хумор, тешко ће вам пасти сваки дан проведен са њим у канцеларији, иако вас он можда не критикује као онај претходни, који је и најгоре ствари знао да вам сручи некако шармантно - прича саговорница "Живота плус".

Ако се крене из тог угла, чини се да су духовити људи у свему миљеници, јер се памте, мотивишу, пријају. Они лако освајају симпатије, па много тога могу да "заврше" на шарм. Други опет воле да буду у њиховом окружењу, јер их насмеју, па макар то био комшија који нам сваког дана у пролазу добаци нешто симпатично. Време брже пролази у друштву таквих личности, пошто са њима обично нема тензије, јер имају моћ да свему приђу из оног позитивнијег кадра.

- Они су, ако су интровертни или стидљиви, несвесни те своје надмоћи, мада има и оних који и те како знају да употребе ту своју црту, па постану и безобразни. Тада већ нису шармантно духовити, него на јефтин начин искоришћавају чињеницу да некоме успевају да навуку осмех на лице - објашњава психотерапеут.

Таква злоупотреба је вероватно најчешћа у љубавним односима, па саговорница препоручује опрез са, како каже, бескрајно занимљивим шармерима. А толико је већ истраживања показало да су жене управо слабе на духовите мушкарце, да је научнику Гилу Грингросу остало само да истражи због чега је то тако. Антрополог је закључио да ова особина делује као магнет на припаднице лепшег пола, па пред њом често превиде све друге карактеристике.

- Такав тип ће је снажно привући, пожелеће са њим да води љубав, а одмах ће пројектовати и заједничку будућност у којој ће се осећати сигурно и заштићено, јер поред себе има особу која зна да је насмеје. То је повезано и са подсвесним размишљањем, да је мушкарац са смислом за хумор много бољи љубавник и квалитетнији генетски материјал - објаснио је Грингрос.

Вицковићева се слаже са овом теоријом, додајући да су духовити момци популарнији у друштву, а девојке то воле. Зато радије излазе са њима, него са неким ко не зна да испадне занимљив пред њеним другарицама или родитељима.

- Импонује јој када неко за њеног партнера каже да је забаван, па тако он скаче у њеним очима, док је она добила на цени код својих пријатеља. Али није сваки духовити момак нужно добрих и поштених намера, па би било добро да сагледа и остале његове особине - каже психотерапеут.

С друге стране, припаднице нежнијег пола које умеју "мушки" да се шале, нису увек атрактивне мушкарцима. Они воле да буду у њиховом друштву, али ако су превише забавне, почињу да их доживљавају као "ортаке". Неким девојкама баш то и одговара, па када знају да их не посматрају као "објекат пожуде", много су опуштеније. Неке друге на силу покушавају да буду интересантне и онда се потпуно изгубе. Нису више забавне као другарице, а изгубиле су и на привлачности.

- Није поента да се причају вицеви и учи како да се забављају други, него за то мора да постоји неки природни импулс. Он се, наравно, развија како се стиче образовање и шири животно искуство - каже Вицковићева.

Има и оних који препоручују да се ради на духовитости, јер је то добро за здравље. Група стручњака са Научно-технолошког универзитета у Норвешкој је доказала да особе са смислом за хумор имају 20 посто дужи животни век од осталих. Истраживачи су то објаснили позитивним деловањем смеха на ментално здравље и друштвени живот. Али, и ту постоји једна "цака". Они препоручују људима да раде на својој духовитости до 65. године живота, јер је после тога касно за усвајање таквог погледа на свет.

- Утицај осећаја за хумор на животни век не мора да се испољава прштањем од смеха, већ је довољна и искра радости у очима - каже Свен Свебак, вођа истраживања.

Шаљиве колеге

Да жене нису толико духовите колеге, показало је једно истраживање рађено на челу са докторком Џудит Бакстер. Њен тим је закључио да чак 80 посто вицева које даме испричају на радном месту изазову мук. С друге стране, 90 посто оних шала које су "избацили" мушкарци, биће пропраћено гласним смехом. Ово се посебно односи на шефове, за шта девојке нису криве.

- Мушки руководиоци користе хумор како би доказали свој ауторитет, а њихови подређени мушкарци на исти начин желе да импресионирају своје шефове. Такво понашање је типично за племе, а жене га лоше разумеју. Хумор женских шефова теже пролази, јер су даме ретко на самом врху и не осећају се пријатно у таквим ситуацијама - објашњава Бакстерова.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саљиви лузер

19.02.2016 19:56

Ста реци, казу да сам духовит итд, да имам смисао за хумор, медјутим не бих се слозио да то има улогу код зена, толике сам дјевојке насмијао у зивоту, а ниједна није хтјела ни да изадје самном, ни да има несто озбиљно самном, није хумор на цијени, гледа се новац, изглед, добра кола, мозе бити мутав као сом, ако има гуту пара одлицан је, и уз то има све генетске предиспозиције, јер ти су плаве крви, а ми обицни и просјецни смо нула, залосно али тацно.

ОДГОВОРИТЕ