Видео - Ивица Осим: Партизан би био као Барселона!

Легендарни тренер сећа се године проведене у Партизану и жали што генерацију сјајних фудбалера није водио дуже и кроз Европу.

Фудбал 21.02.2016 | 00:00
Видео - Ивица Осим: Партизан би био као Барселона!

У Југославији су, чије је зидине почео да руши вихор крвавог грађанског рата, маја 1991. године прве асоцијације на фудбал биле Црвена звезда и сплитски Хајдук.

Црвено-бели су освојили Куп европских шампиона у Барију, док су Сплићани направили сензацију и мало пре него шта ће посатити правк Европе тим Љупка Петровића победили у Београду у финалу Купа Маршала Тита (1:0).

На другој страни Топчидерског брда, у Хумској улици, није било много разлога за задовољство, али су челници Партизана вредно радили на ставрању моћног тима.

Многи велики таленти већ су били задужили црно-бели дрес када је Ненад Бјековић, у то време спортски директор "парног ваљка", уговорио сарадњу са Ивицом Осимом, тренером који је крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века словио за најбољег стручњака у Југославији.

"Штраус са Грбавице" рекао је "да" Партизану 28. јуна 1991. године!

Неколико дана касније, на прозивци пред почетак летњих припрема популарном "Шваби" јавили су се Омеровић, Станојковић, Миланич, Петрић, Јокановић, Гудељ, Новак, Мијалкович, Вујачић, Богдановић, Мијатовић, Воркапић, Заховић, Шћеповић, Брновић...

Екипа са маестралним вођом на клупи спремна да у новој сезони помрси рачуне свима, па и "комшијама", владарима Европе.

"Свака утакмица у Партизану је посебна. Клуб је познат по навијачима који не праштају грешке, који увек желе да гледају добар фудбал, играче... Човек томе мора озбиљно да се посвети и мени је било велико задовољство да радим у Партизану", почео је Осим разговор за ТВ Партизан.

Рођени Сарајлија и велики навијач Жељезничара, у којем је као играч и тренер провео преко две деценије, за годину дана у Партизану схватио значење речи "велики клуб".

"Да се ови моји у Сарајеву не увреде, док нисам дошао у Партизан нисам знао шта значи радити у великом клубу. Партизан је изузетна прилика за сваког тренера. Имате све на располагању, што год пожелите ту вам је, а на вама остаје само да радите", искрен је Осим.

У Партизану га је дочекала сјајна генерација.

У крњој лиги, у којој клубови из Босне и Херцеговине нису завршили такмичење, а они из Хрватске и Словеније нису га ни почели, Партизан је играо најлепши фудбал. Изгубио је само два меча, али је због лошег извођења пенала (шутирали се пенали код нерешеног резултата) титула, ипак, завршила у Љутице Богдана.

"Генерација је била таква да није могла лоше да ради. У Партизану су у том моменту играли најтраженији играчи у Југославији", наставио је бивши шеф стручног Партизана.

Предраг Мијатовић, Славиша Јокановић...

"Ето, довољна су њих двојица да видите да је Партизан могао много", прекинуо је легендарни тренер новинара ТВ Партизан у набрајању фудбалера црно-белих који су радили под Осимовом палицом и додао: "Да се нисмо раздвојили, вероватно би направили тим који би био слиачн Барселони и најбољим клубовима Европе. Југославија је увек имала пуно талената и од свих тих играча могла је да се направи изузетна екипа. Партизан је био на најбољем путу."

Црвена звезда је у лиги имала чак три пораза више. Оба првенствена дербија завршена су без победника (2:2, 0:0), али су црвено-бели освојили по бод, јер су два пута били бољи после удараца са пенала.

Прилику да коначно сруши актуелног првака света, Осим и Партизан добили су у финалу Купа Југославије. И успели су. Први меч на стадиону "Рајко Митић" окончан је победом црно-белих 1:0, а у другом је виђена велика драма и нови реми 2:2. Довољно да пехар заврши у Хумској, на велико задовољство армије навијача црно-белих.

Владавини Звезде дошао је крај...

"Када видите ко је противник, знате шта морате. Играти такве утакмице је реткост, то је велика ствар за играче. Та генерација би далеко догурала да није било тих несрећних околности и да иностранство није увек имало приоритет над домаћим првенством. Пажљиво и поступно је биран тим и он би једног момента показао колико и шта може. Радио сам са групом играча привржених Партизану. Сви они су знали за који клуб играју и шта његове име значи. Тако су се и понашали. Мени је била изузетна част да водим те момке и тренирам Партизан", подвукао је Осим.

Рат је завладао просторима СФРЈ. Партизан и Звезда суочили су се са спортским санкцијама Уједињених нација и није им било омогућено да наредне три године играју на међународној сцени.

Велике генерације "вечитих" неправедно су угушене. Осим је наставио својим путем, а Партизан је преузео Љубиша Тумбаковић....

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мозак

20.02.2016 23:51

Сјећам се његове конференције за штампу када је рекао ; " Сви Ви добро знате одакле Ја долазим и шта се тренутно дешава у Сарајеву " ...., Бјековић је сједио поред њега и климао главом ! Е ми га памтимо по томе , по својој величини !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

21.02.2016 02:33

Не знам ста је лосе тада рекао цовјек остао на своме мјесту

Name

момак

20.02.2016 23:53

И Неле Карајлић је Сарајлија , ал за разлику од Швабе он не смије да се приближи Сарајву ни на 30 км !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мића

21.02.2016 00:03

Да је осто у Партизану и да неби псхипате Милошевића , Партизан би владо сљедећих 10 година !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

21.02.2016 06:55

Психопата си,ста су онда Тадиц,Дациц,Костуница,Драсковиц,Јовановиц,Николиц,Вуциц,Дјилас,Додик,Босиц!?