Сенат није изабрао ректора Универзитета

Сенат Универзитета у Бањалуци данас није изабрао новог ректора ове високошколске установе јер су у оба круга гласања два кандидата, Новак Кондић и Милан Матаруга, имали исти број гласова.

Република Српска 18.02.2016 | 22:45
Сенат није изабрао ректора Универзитета

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић рекао је да ће због једнаког броја гласова морати да буде расписан нови конкурс за избор ректора, и то најкасније у року од 15 дана.

"У првом кругу Кондић и Матаруга имали су једнак и највећи број гласова, па су ушли у други круг у коме су имали по 14 гласова. На једном листићу била су заокружена оба кандидата, па се процедура мора поновити", појаснио је Станић након данашње сједнице Сената Универзитета у Бањалуци.

Кондић и Матаруга редовни су професори Универзитета у Бањалуци и обављају функције декана Економског Факултета Универзитета у Бањалуци, односно проректора за научно-истраживачки рад и развој.

Осим њих, за функцију ректора конкурисала су још три кандидата - Витомир Поповић, Рајко Гњато и Васо Бојанић, а конкурс је расписан 28. јануара.

Према Статуту Универзитета у Бањалуци, Сенат Универзитета бира ректора на период од четири године, са могућношћу једног реизбора.

Функцију ректора у претходна два мандата обављао је Станко Станић, а ректори Универзитета у Бањалуци од његовог оснивања 1975. године до данас били су и Драгољуб Мирјанић, Рајко Кузмановић, Драгица Додиг, Драгомир Малић и Ибрахим Табаковић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кум

18.02.2016 17:54

Прави се простор за Шкрбића... Е ј...м ти Универзитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кум

18.02.2016 18:29

Глупане један какав Скрбиц? Треба мало боље да познајес Статут Универзитета па да онда писес билмезу један...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

18.02.2016 19:56

Та двојица кандиата су дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАило

18.02.2016 20:29

Тај Матаруга прије мјесец дана организовао избор 6 студената поданика за сенат па је уз свој глас имао загарантованих 7 гласова + странацки гласови и опет није просао. Ови избори ме подсјецају на он сто је КП организовала 1945. Он је цлан тзв. Института за генетицке ресурсе(за прање пара). КО ЗЕЛИ ДОБРО УНИВЕРЗУТЕТУ МОРА ПРОМЈЕНИТИ ЦИТАВУ ОВУ КОРУМПИРАНУ ПОСТАВКУ>

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

18.02.2016 20:34

"Витомир Поповић, један од кандидата за ректора, оцијенио је да је у данашњем неизбору пресудну улогу одиграла политика. Он је навео да је прије данашње сједнице било политичких притисака, уцјена, пријетњи и нуђења новца али није желио да прецизира ни о којим члановима Сената ни о којем кандидату је ријеч. Додао је да има информације да од коначног исхода зависи запослење за неке студенете, поново не желећи да прецизира о коме је ријеч. Поповић је истакао да се овдје радило о утицају, како је навео, двије политичке струје." Извор: хттп://www.независне.цом/новости/образовање/Бањалука-Није-изабран-ректор-Универзитета/354639 Питам се да ли ће МУП РС или Окружно тужилаштво Бања Лука да предузме активности на документовању ових кривичних дјела (уцјена, пријетња, давање мита) или ће морати Мектић и СИПА да се укључе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободни ум

18.02.2016 22:52

Е мој Вито увјек си био срцан и ниси могао да не казес оно сто мислис.Па знас ли мој Вито да се вец одавно сједне у ресторан Слободни ум и запоцну прице о ректору?Знас ли мој Витомиру да си ону веце гостујуци на телевизији иако ниси рекао ниста,рекао си пуно?Арихтектонско-градјевински факултет пропада и вода вец кроз остецену термо изолацију улази у подруме,а ти одмах по градјевинском дневнику.И јос несто иако бих ти могао реци сваста,теско људи подносе да је неко од њих успеснији,љепси,веци лаф,па онда од злобе говоре немас ти право академско знање.Знају они мој Вито да је то твоје знање и та твоја глава пуно паметнија од њихове и знање веце од њиховог,али пакост је пакост.И на крају мој Вито који цес к..ац у оној зградурини од Ректората,кад су само мало даље од ње,тако се прица у оном другом рату стрељани људи ција је била греска само сто су били за краља,а ти у дуси без краља неваља.Ето мој Вито доста си ти и добио гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генеза

19.02.2016 07:39

Јал Вито онај што је рекетирао оног посластичара?

ОДГОВОРИТЕ