Анализа: Па, ово је да човјек падне са столице - и Руни у Кини?!

"Манцхестер Евенинг Неwс" објавио је текст у којем наводи да се на "Олд Трафорду" разматра продаја Вејна Рунија, која не би увредила "шеврлоте" и "адидас". Зато је важно ангажовати велику звезду што пре...

Фудбал 19.02.2016 | 22:40
Анализа: Па, ово је да човјек падне са столице - и Руни у Кини?!

Пословни гуру Манчестер јунајтеда, којем нико не спори генијалност на пољу економије, али којег многи сматрају недораслог када је реч о чистим спортским проценама, Ед Вудвард, недавно је дао опширан интервју у којем је хвалио Лестер, образложио да Јунајтед не може да купује "јефтине" играче због огромних очекивања, а и изнео је и једну занимљиву констатацију...

...да енорман новац који је почео да стиже из Кине, а који је међу првима почео озбиљно да убира Челси, "отвара велике могућности када је продаја фудбалера у питању".

И у праву је.

Кинези су спремни да озбиљно преплате познате фудбалере европских клубова који су помало потрошили своје најбоље године и који плешу на жици између треће и четврте деценије живота. Рамиреш, Фреди Гварин, Жервињо, а потом и Езекијел Лавеци, само су неки од звезда које су ове зиме похрлили по кинеске милионе и на којима су клубови с ове стране прилично зарадили.

Да би и Јунајтед ускоро могао неког од својих поштено ислужених војника да пошаље у кинеску Суперлигу, сасвим је извесно, али мало коме је пало напамет да би то могао да буде – легендарни капитен клуба Вејн Руни!?

Ово је данас објавио лист "Манцхестер Евенинг Неwс", традиционално добро обавештен о збивањима на "Олд Трафорду" и "Етихаду", а сензационална вест стигла је само дан након што је објављено да је Руни доживео озбиљну повреду и да га дуго неће бити у акцији. Појединци су се одмах сетили саге око продужетка уговора између Јунајтеда и Рунија, када је нападач "затезао" и тражио плату од 300.000 фунти недељно, а сер Алекс Фергусон одбијао да попусти.

Руни је тада наводно био повређен, а заправо је трајао "хладни рат", током којег је чак агент љубимца навијача затражио и трансфер!

Да ли је овог пута по среди спекулација или се заиста нешто крије иза ових синхронизованих вести о повреди и намери Јунајтеда да наредног лета дебело уновчи свог капитена – остављамо вама да процените. Ми ћемо само навести кључне детаље из текста, који су брзо пренели сви већи медији на Острву.

Дакле, аутор тврди да у Манчестер јунајтеду озбиљно размишљају да продају Рунија, ако не сада, онда у јуу и да ће се на то одлучити уколико у наредном периоду буду осигурали звучна и адекватна појачања. Мала дигресија само, Руни има 30 година и током претходне, 2015, постигао је мршавих шест голова у Премијер лиги, али је од Нове године донекле подигао форму, али и даље без конзистентног учинка.

Наводи се и да је у међувремену Јунајтед добио конкретну понуду из Кине за капитена, који би требало да паузира наредних шест недеља, али да је моментални договор (према којем би играчу припала недељна плата од 500.000 фунти на Далеком Истоку) отежан немогућношћу Јунајтеда да пронађе праву замену, која би задовољила и маркетиншке "але" с којима клуб сарађује, почев од "адидаса", преко "шеврлолета", итд.

Аутор, ипак, подсећа да је Руни један од симбола клуба, упркос томе што дуго већ није у "оној" форми, због које је постао једна од највећих звезда у свету фудбала, као и да је он и даље веома важан играч за енглеску репрезентацију. Каже се и да ће Руни ускоро престићи сира Бобија Чарлтона на вечној листи стрелаца и да спонзори, нарочито "шевролет", жељно чекају тај тренутак, јер је "број 10" главни јунак у актуелном виралном видеу који је лансирао амерички произвођач аутомобила.

Предосећајући да би растанак са Рунијем могао да дође у неком тренутку, извршни потпредседник Јунајтеда, поменути Вудвард, покушао је у претходне две године да доведе у спектакуларним трансферима и Гарета Бејла и Кристијана Роналда и Нејмара и сва три пута је остао празних шака, а да није – Јунајтед се данас не би нећкао, јер лице сваког од три поменуте звезде може лако да буде убачено у рам који тренутно припада само Рунијевој фотки.

Руни је очајан утисак, и свој и екипе, донекле ублажио формом у јануару и фебруару. До повреде имао је серију од седам голова на девет утакмица, међутим неминовно је да се његова ера на "Олд Трафорду" ближи крају и да ће Јунајтед, који се већ дуго понаша пре свега као машина за прављење новца, покушати да уновчи његових 14 година у клубу, колико ће се у јулу навршити од чувеног трансфера тинејџера и Евертона.

Ове недеље, много незначајнији играч за европске услове, Лавеци, наплатио је одлазак у Кину недељном платом од 400.000 фунти, односно 520.000 евра, што би – када се одбије порез у Кини – требало да му донесе чисту зараду од 23,5 милиона фунти током наредне две године, односно 30,5 милиона евра, што је "тик" нешто мање од плате коју има Кристијано Роналдо у Реал Мадриду.

Претпоставка је да би Руни, али не само он већ и "колега", капитен Манчестер ситија, Јаја Туре, могли да постану најплаћенији играчи света ако би до 26. фебруара или наредног лета одлучили да оду у Кину.

Кад смо поменули Туреа, њега нико неће морати да моли да прихвати понуду, јер је његов менаџер већ најавио растанак са Ситијем после одлуке клуба да за тренера ангажује Пепа Гвардиолу, човека с којим се Туре није баш у љубави растао приликом одласка из Барселоне.

Да ли ће Руни тек тако рећи – да желим да идем тамо и наплатим незаборавних 14 година у Јунајтеду? То нам аутор овог пута није понудио...

 

Коментари / 0

Оставите коментар