Стојковић: Закон нам треба, али овај је лош!

Посланици Народне скупштине су након јучерашње расправе, данас усвојили Нацрт закона о позоришној дјелатности. „Тај закон је јако лош“, поручио је умјетнички директор НПРС Александар Стојковић.

Република Српска 18.02.2016 | 17:19
Стојковић: Закон нам треба, али овај је лош!

„Формирана је радна група у којој су били директори професионалних позоришта у РС, а то су Народно позориште, Дјечије позориште Републике Српске, Позориште Приједор, представници Јазавца, из Источног Сарајева, уопштено људи који се баве позориштем и позоришном културом и они су дали своје примједбе. Те су примједбе дате људима који су писали тај закон у Министарству просвете и културе, међутим кад је закон ушао у скупштинску процедуру, када је објављен на сајту скупштине, видјели смо да ниједна та примједба није усвојена, чак су неки чланови закона били мало истумбани“, каже Стојковић за МОНДО.

Када је Нацрт закона дошао на дневни ред Народне скупштине, посланици су незаинтересовано водили дебату о позоришту и позоришној умјетности.

„Ја сам на моменат ухватио расправу око тог закона у скупштини и видио сам дебату господина Шукала, мало господина Чавића и госпођу из Министарства која је бранила тај закон. Читао сам тај закон, у том сам послу, знате ја не могу да коментаришем закон о пољопривредном земљишту јер о томе не знам ништа, али овај закон је стварно лош и он је катастрофалан за позоришну умјетност и позориште у Републици Српској“, каже он и додаје да у Републици Српској постоје три професионална позоришта, а да они тим законом њима ништа не помажу.

„Тај Нацрт је пун граматичких, словних грешака, то је као нека писмена вјежба основаца, који још увијек нису довољно елоквентни и не познају позоришну струку, да би могли да напишу тај закон. Тамо стоји, између осталог, да треба да играмо тесктове на домаћем језику, шта им сад значи домаћи језик, плус да има таквих ствари гдје се преклапају ингеренције, да о репертоару одлучује преко министра до управног одбора, умјетничког савјета, па умјетничког директора, до тога да је фарса та подлога за цензуру, да могу да ти забране комад. Тамо стоји да се не могу играти представе увредљивог или дискриминирајућег садржаја, ја питам ко је тај што одлучује шта је увредљиво, шта је то што дискриминише. Па ми би по том закону други дан забранили представу „Одумирање међеда“ ако је то у питању, јер тамо има једна реплика гдје се каже: „Међед изабран за предсједника“. Неко се може увриједити и забранити то. Ево још један примјер, у новој представи има дио гдје ја једном Бошњаку кажем: „Види Турчина“, према томе и то би могли забранити“, каже умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске.

Закон о позоришној дјелатности
Законом о позоришној дјелатности би се требало уредити оснивање и рад позоришта, као и позоришна дјелатност као дио културних и умјетничких вриједности на простору Републике Српске.

Стојковић истиче да позориште није реалност, да је позориште огледало, и да је ван сваке памети забрањивати представе у сваком нормалном демократском друштву. Оно што истиче као додатан проблем је и избор умјетничког директора.

 

 „Према том закону умјетнички директор мора имати 20 година умјетничког стажа, при томе не циљам на себе, ја бих да ме сутра разријеше овога, јер је ово мени само један додатан терет, али кога изабрати, ко има код нас 20 година рада. Млад човјек, Љубо Савановић који је био умјетнички директор, имао је мање стажа од мене, али је био одличан умјетнички директор пет година, што показује да тих 20 година не значи ништа“, истиче Стојковић.

Како каже, оно што их највише вријеђа је што посланике уопште не занима тај закон.

„Гледао сам прилог БН телевизије, они шетају по ходницима, па они појма људи немају ни о позоришту, а воде земљу, доносе законе. Њих не занима ни шта ми радимо, ни колики је значај позоришта, а удаљени смо само 100 метара. Бојим се да нисмо на добром путу и да нам се не пише добро ако се тако усвајају и други закони као овај наш“, каже Александар и додаје да ће се против усвајања овог закона борити јавним расправама које слиједе и путем друштвених мрежа.

„Представници позоришта и људи из струке ићи ће на јавне расправе и борићемо се путем јавних мрежа, покренута је кампања гдје ћемо давати коментаре шта мислимо о том закону. Закон треба да имамо, али он треба да се уради са људима из струке, при том не мислимо само о парама, како ће многи можда рећи, већ се ради о једном систему, о једном начину рада и да се то регулише законом и да се сви крећу у тим оквирима које ти закон да. Овај Нацрт су писали људи који као да никада кроз позориште нису прошли“, нагласио је Стојковић.

Погледајте колико наши посланици знају о култури!

Извор: Мондо.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

***

18.02.2016 16:42

Александре, иду они у ,позористе' кад год је сједница народне скупстине, а ми кад има преноса гледамо , представу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.02.2016 18:14

Ха, ха, ха. Тачно тако. Политичко позориште гледамо сваки пут кад преносе рад Скупштине. Мислим да СРБима не вреди само нове законе доносити већ да СРБи треба научити како да живе по одредбама закона и Божијег и људског!

Name

Ја

18.02.2016 18:37

Поносан сам на тебе, Михаило! Насмијао си се! :-)

Name

Ој ха

18.02.2016 18:01

Па кад су ови урадили несто добро. Ниједном, за висе од 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

18.02.2016 20:38

Академска заједница мора да се активније укљуци у процесе у друству! Колико паметних љyди има али страсно пасивних. Зато нас идиоти воде.

ОДГОВОРИТЕ