Хаг одбио Орићев захтјев за жалбу

Хашки трибунал одбио је захтјев бившег генерала такозване Армије БиХ Насера Орића да се жали на одлуку којом је одбијен захтјев за обустављање поступка који је против њега покренут пред Судом БиХ.

Босна и Херцеговина 18.02.2016 | 22:45
Хаг одбио Орићев захтјев за жалбу

Предсједник Теодор Мерон навео је да одбија Орићев захтјев да се жали, јер одбрана "није показала да је у одлуци дошло до грешке у тумачењу закона", преноси БИРН-Јустице Репорт.

Захтјев Орићевих адвоката да се поступак против њега пред Судом БиХ за ратне злочине почињене на подручју Братунца и Сребренице обустави, јер му је већ у Хагу суђено за иста дјела, одбио је судија Механизма за међународне трибунале у Хагу Лиу Дакун у децембру прошле године.

Дакун је навео да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности у Сребреници, док му се у БиХ на терет ставља да је лично убио једну особу у селу Залазје, као и да је с још једним припадником такозване Армије БиХ учествовао у убиствима двије особе у селу код Братунца, што значи да су предмети "потпуно различити".

Орићева одбрана је затражила да јој се дозволи жалба на ту одлуку истичући да је дошло до неправилности у раду тужилаца, као и да су Хашки истражиоци имали све доказе у вези с предметом пред Судом БиХ док је трајао поступак у Трибуналу.

Међутим, Мерон је у одлуци навео да ставови одбране ипак не показују да се ради о истим или сличним дјелима.

- Разматрајући захтјев Орићеве одбране, сматрамо да он не показује да је у одлуци дошло до погрешне процјене јер се ради о два поступка која се суштински разликују - навео је Мерон.

Орић је у Хагу ослобођен кривице 2008. године, док му је суђење пред Судом БиХ почело крајем јануара ове године, подсјећа БИРН.

Извор: БИРН/НН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

драган

18.02.2016 15:53

И умријет ћу, али ми неће бити јасно како је Орић ослобођен командне одговорности. А Биљана Плавшић је осуђена по руководној одговорности. А што се тиче ових убистава добиће једно двије године условно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Драгана

18.02.2016 16:50

Да не умрес и не сазнас ево рецу ти ја .Тај монструм није СРБИН него је муслиман а да је Србин добио би минимум 20 година а посто је муслиман за њих су другацији закони и право.

Name

Ре

18.02.2016 16:58

А мени није јасно како га оне мајке сребренице грле а он оставио њихове синове да гину а своју гу.ицу извукао на сигурно у тузлу..Бозе сачувај какав народ они га још славе...Требају и Радована славити исто као и њега јел пола њих неби видјело Данске,Сведске,Америке.. итд..

Name

абц

19.02.2016 00:44

@ Ре свака цаст за коментар.Бољи није написан.Зивио !!!

Name

сарајлија

18.02.2016 18:04

Орић није генерал Армије БиХ него бригадир у пензији.То је чин између пуковника и генерала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ракс

18.02.2016 18:45

То је једини командант који је остао зив и сав његов командни кадар а сва дивизија изгинула у пробоји а њихове мајке га славе и велицају да је херој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.02.2016 19:32

Орићево "јунаштво" многи ће да памте док је овог свијета. Од толико ПОБИЈЕНИХ СРБа он одговара само за једно убиство извршено у селу Залажје и за два саучешћа у убиству СРБа. Заиста ово је од Бога ГРЕОТА а од народа срамота да убица као бивши комунистички полицајац, УДБАШ и агент страни обавештајни служби слободно Босном хода док Г. Павловића као доказаног СРБског РОДИЉУБА, БОГОЉУБА И ДОБРОТВОРА ДРЖИТЕ У ЗАТВОРУ.БОСНИ, БОСНО КАЈАЋЕШ СЕ ЗАТО!

Name

сигауран

19.02.2016 10:21

сви ви који тако са мрзњом размисљате сте исти као и он!

ОДГОВОРИТЕ