Шта ваш избор факултета говори о вашој интелигенцији?

Студенти који студирају математику, инжењерство или било које друго подручје природних наука, традиционално се налазе међу академски најспособнијим студентима, показали су резултати истраживања.

Занимљивости 18.02.2016 | 16:00
Шта ваш избор факултета говори о вашој интелигенцији?

Они су у периоду од седам деценија све време остваривакли најбоље резултате у тестовима способности и талената, пише "Индепендент".

Вероватно не чуди податак да предмети који се традиционално сматрају најтежим привлаче најспособније студенте. С друге стране, студенти учитељских факултета и студенти пољопривреде показали су се као најмање способни.

Под претпоставком да оно што људи студирају на факултету одражава оно чиме ће се бавити касније у животу, резултати воде ка појединим забрињавајућим закљуцима у вези са особама које се баве наставничким професијама.

Пишући за Qуартз, Џонатан Вај, истраживач са универзитета Дјук у САД који је прикупљао податке из пет различитих истраживања, изјавио је да резултати показују предмете и занимања које су САД “доследно процењивале” током дугог низа година.

У најмање две студије коришћени су подаци из Пројекта Таленат, америчке студије из 1960. године у којој је учествовало више од 400.000 средњошколаца у покушају да се направи регистар националних талената, док је су другима коришћени подаци добијени помоћу војних тестирања и применом стандардних тестова способности (САТ).

Подаци до који је дошао Вај такође показују да је последњим година пословне студије све више привлаче способне студенте.

Исто важи и за друштвене науке, које укључују антропологију и археологију – неке од најгорих смерова који се могу уписати у економском смислу, пише Форбс .

Наравно, као што Вај истиче, ови подаци односе се на просечне појединце, а не на специфичне индивидуе – бриљантних људи има у свим сферама живота.

Б 92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

студени

19.02.2016 17:06

Какав избор битно је који политицар је штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко Бабаљ

20.02.2016 20:45

Најбољи је ФТН ЧАЧАК.

Name

стефан досковиц

19.02.2016 18:05

ФОН НАЈБОЉИ ФАКУЛТЕТ НА БАЛКАНУ ФОН. БГ . АЦ . РС ЗЗ ИЗ ПРИЈЕПОЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

19.02.2016 19:06

Сто лазете нисте и ви политицари ја сам 40 година радио у Фирми Сиеменсу на разлицитим радним мјестима и кад видите ста они знају а цуте а ви се хвалите? Мене ухвати страх кад сам видио ста се само на западу ради. Ми се незнамо дивити кад имате ауто од БМW,Аудија Мерзедеса или цак порсеа. А незнате да за поправке требате имати диплому инг. и бар за 500Х€ радионицу. О медицини не треба прицати.СРЕТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гастарбеитер

20.02.2016 11:25

Веома интересантно занимање из ЕX СФРЈ,мозда да вас погоди.Гдје радис?У Комитету.А ста радис? Цијепам дрва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратар

20.02.2016 17:28

Ја сам агроном и слазем се с овом студијим у дијелу пољопривредног факултете.Комплет моја генарација је у ауту.

ОДГОВОРИТЕ