Видео: Ах, та ''Паненка''! Сјај и беда најлуциднијег фудбалског потеза!

Ако “бубамару” поткопа на прави начин за сваког играча ће рећи да је мајстор, али ако промаши испашће више него смешан. Зашто би се неко уопште одлучио да пенал у фудбалу изведе легендарном “паненком”?

Фудбал 20.02.2016 | 23:45
Видео: Ах, та ''Паненка''! Сјај и беда најлуциднијег фудбалског потеза!

О овом фудбалском потезу се прича... Танка је линија између сјаја и очаја, мајстора и дунстера. Управо “паненка” може да Вас дигне у небеса или грубо тресне и разбије о под.

Вратимо се 40 година у назад. “Поткопавање” лопте на овај луцидан начин први пут је видела публика на београдској “Маракани” давне 1976. године. Играло се финале Европског првенства а снаге су одмеравале Чехословачка и Западна Немачка. У центру пажње нашао се легендарни Антонин Паненка.

О шампиону Старог континента тада су први пут одлучивали пенали. Седам играча је погодило, погрешио је Ули Хенес. Чехословачку је само један гол делио од великог славља. А онда је лопту узео он. И урадио је нешто што нико није могао да ни замисли. Залетео се, голман се бацио у страну, а он је лагано поткопао лопту. Овај ударац променио је историју фудбала.

- Поносан сам на тај ударац, али мало ми смета што је због њега заборављено све остало што сам постигао у каријери. Да ми ударац у финалу није успео, да сам промашио, вероватно бих следећих 30 година радио на траци у фабрици. А можда би и тадашњи комунистички режим помислио да сам се ругао народу... И не бих се добро провео. Све је почело из опкладе са голманом Хрушком, научио сам тако да шутирам због пива и чоколаде у које смо се кладили - открива тајну своје магије Антонин Паненка.

Чех је дао тежак задатак свима. За праву “паненку” потебно је много магије.

Ако се одлучите за “паненку” а нисте баш сигурни у себе, велике су шансе да испаднете смешни.

Коментари / 0

Оставите коментар