Студентима допуштено ношење оружја

Универзитет Теxас у Аустину на југу Сједињених Држава допустило је студентима ношење оружја у учионицама иако се с тиме не слаже, али је морало поступити по закону којим су локални званичници укинули досадашњу забрану.

Свијет 18.02.2016 | 09:30
Студентима допуштено ношење оружја

"Мислим да пиштољима није мјесто у универзитетском кампусу, дакле та је одлука највећи проблем с којим сам се сусрео откако сам предсједник", рекао је декан Грегорy Фенвес.

Расправа потакнута укидањем забране посебно је осјетљива јер је управо универзитет Теxас било 1966. године поприште првог масовног покоља унутар неког кампуса у земљи. Тада је Цхарлес Wхитман убио 14 особа те ранио 31 када је отворио ватру из торња са сатом који је служио као опсерваториј.

Неколико је чланова факултета запријетило да ће напустити ту образовну установу.

Парламентарни заступници конзервативне државе попустили су лобистима који заговарају ношење оружја увјерени да се низ покоља у америчким образовним установама могао избјећи да су студенти имали оружје.

"Ручно оружје у високошколским установама супротно је нашој мисији образовања и истраживања, темељеног на испитивању, слободи изражавања и расправи", рекао је Фенвес.

Нагласио је да приватни универзитети у савезној држави Тексас и даље бране оружје унутар кампуса.
УниверзитетТеxас врло је угледно и једно од најстаријих, а на њему студира близу 51.000 студената.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сцена

18.02.2016 09:13

Професоре је ли може шестица или да вадим утоку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

18.02.2016 20:25

КАДА БУДУ РАЗОРУЖАНИ СВИ КРИМИНАЛЦИ, А ТО НИКАДА БИТИ НЕЋЕ ТАДА И ПОШТЕНИ НАРОД ТРЕБА ДРЖАВИ ДА ПРЕДА ОРУЖЈЕ. ПРИЈЕ ТОГА НЕМА ПРЕДАЈЕ ОРУЖЈА НИКИМЕ. ДОШЛИ ЈЕ ТАКВО ВРИЈЕМЕ ДА СВАКО МОРА ДА БРАНИ САМ СЕБЕ! МОЈА ПУШКА МОЈА СЛОБОДИЦА. НЕКА ОНА САМО ИЗНАД ВРАТА НА ЗИДУ ВИСИ. ЗЛУ НЕ ТРЕБАЛА ДОБРУ СЕ НАДАЛА!

ОДГОВОРИТЕ