Колико су људи најдуже издржали без ...

Људско тело је изненађујуће крхко, али постоје они међу нама који воле да га тестирају до крајњих граница.

Занимљивости 18.02.2016 | 10:30
Колико су људи најдуже издржали без ...

Захваљујући авантуристима који су желели да искушају границе издржљивости својих тела, данас знамо колико дуго људски организам може да издржи без неких од најнужнијих ствари.

Бизнис Инсајдер је саставио пет највећих подвига који су указали на готово надљудску издржљивост:

Без сна

1965. године тада 17-годишњи Ренди Гардер поставио је досад необорени светски рекорд тако што је остао будан 264.4 сата, тј. 11 дана и 24 минуа.

Без дисања

Најдуже што је људско биће издражало без дисања забележено је 2012. године кад је дански ронилац Стиг Северинсен задржао дах под водом 22 минута.

Без хране и воде

1979. године, тада 18-годишњи Андреас Михавец остављен је, заборављен, затворен у ћелији у подруму. Случајно је пронађен 18 дана касније, па је случајно откривено колико дуго човјек може издржати без хране и воде. Било му је потребно неколико недеља да се опорави.

Без гравитације

Иако лебдење по свемиру делује забавно, верујте да то није баш тако ако то морате чинити 437.7 дана, као што је учинио руски астронаут Валериј Пољаков 1995. године.

Без сунчеве светлости

2004. године чешки мађионичар Зденек Захрадка издржао је 10 дана у ковчегу под земљом (имао је цев за дисање, али није има приступ сунчевој свјетлости, храни ни води).

Но, постоје и екстремнији примери. Наиме, 2012. године руска је полиција открила следбенике секте која је живела под земљом. Многа од деце која су рођена у тој секти нису никад вијела природну светлост.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар