Да ли ће ЕУ доћи до неког решења?

Потенцијални излазак Велике Британије из ЕУ и мигрантска криза су теме о којима ће расправљати шефови држава - чланица ЕУ, на самиту који почиње у Бриселу.

Свијет 18.02.2016 | 09:33
Да ли ће ЕУ доћи до неког решења?

Самит се одржава у атмосфери све јачих притисака неких држава које су посебно на удару миграната, нарочито Аустрије, да се појачају контроле граница па чак и затворе границе и бојазни да би могао да буде угрожен Шенгенски споразум - једно од темељних вредности ЕУ.

Такође, ранији договор о систему квота, равномерном распоређивању избеглица међу чланица, практично је у потпуности пао у воду, а многи европски лидери упозорили су да ЕУ има шест до осам недеља да нађе неко заједничко решење.

Америчка агенција АП је прошле недеље јавила, позивајући се на поверљива докумената у која је имала увид, да се земље чланице ЕУ спремају да ограниче Шенгенски режим на две године због мигрантске кризе.

Документима је предвиђено да свака од 26 земаља чланица Шенген зоне може једнострано да успостави граничне контроле максимално шест месеци.

Тај период може да буде продужен на две године ако се утврди да нека чланица не успева да заштити своје границе.

Ова документа показују да су носиоци политичких одлука у ЕУ спремни да прогласе да Грчка не успева довољно да заштити своју границу.

У извештају који је АП имао увид 27. јануара, Европска комисија наводи "озбиљне недостатке у спровођењу спољне граничне контроле" додавши да "Грцка озбиљно занемарује своје обавезе".

Председник Европског савета Доналд Туск је поручио да искључење Грчке из зоне Шенгена неће решити ту кризу која ставља на пробу јединство Европе до крајњих граница.

Туск је после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Атини, новинарима рекао да Европа мора боље да заштити своје спољне границе.

То, како је навео, захтева већи напор Грчке, али и већу подршку њених партнера из ЕУ, преноси Ројтерс.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да ће извршити притисак на друге лидере ЕУ на предстојећем самиту у Бриселу да сарађују са Турском са циљем обуздавања прилива избеглица.

Меркел је истакла да нема смисла разговарати о успостављању нових квота о распоређивању мигранта када и претходне квоте нису испуњене.

Уместо тога, Европа мора да сарађује с Турском да би се побољшао живот сиријских и других избеглица које су ту нашле уточиште, истакла је Меркел у обраћању парламенту, пренео је АП.

"Наш циљ је да се драстично и трајно смањи број миграната, тако да би било боље помоћи оним људима којима је наша помоћ заиста потребна", поручила је Меркел.

Грчка влада је саопштила данас да је су четири од пет обећаних центара за прихват и регистрацију избеглица на острвима сада у функцији, а да ће наредних дана завршити и последњи.

Грчки премијер Ципрас је поново апеловао на проналажење заједничког европског приступа.

Недавно је одржан и састанак Вишеградске четворке (В4), коју чине Чешка, Мађарска, Словачка и Пољска, које су поручиле да желе снажну Европу без линија поделе и да се залажу за проширење ЕУ.

Те земље, које су биле најскептичније према систему квота, подржале су Грчку у напорима да заштити јужну границу зоне Шенгена и позвали ЕУ да брзо покрене акциони план са Турском чији је циљ заустављање прилива избеглица и миграната из те земље, пренео је АФП.

Лидери су позвали и на "заједничко решење узрока избегличког притиска, укључујући и окончање рата у Сирији" и упозорили да ће се прилив избеглица и миграната поново појачати на пролеће.

Уочи самита ЕУ, Туск је синоћ био домаћин радне вечере на којој су учестовати лидери балканских земаља преко чије територије избеглице пролазе на путу ка Европи - председник Србије Томислав Николић, премијер Словеније Миро Церар, премијер Хрватске Тихомир Орешковић, председник Макединије Ђорђе Иванов.

ЕУ су, поред Туска, представљали председник Европске комисије Жан Клод Јункер, комесар Јоханес Хан и шефица дипломатије Федерика Могерини.

Данас у Бриселу биће одржан и мини-самит десетак држава ЕУ и Турске.

Када је реч о Великој Британији, Туск упозорио је да су преговори о захтевима Британије за реформе у ЕУ досегли су "критичну тачку" и да је ризик да Лондон напусти тај блок стваран.

Туск се ове недеље налази на блиц турнеји у неколико престоница уочи самита Двадесетосморице у Бриселу.

Он ће покушати да убеди најуздржаније земље чланице и закључи нацрт споразума који це поднети шефовима држава и влада крајем недеље у Бриселу.

Турнеја обухвата Париз, Букурешт, Атину, Праг и Берлин.

Уочи самита прошле недеље су се у Паризу састати и премијер Велике Британије Дејвид Камерон и француски председник Франсоа Оланд, а један неименовани француски званичник је у уторак рекао да су неопходни додатни преговори пре него што британски партнери у ЕУ сагласе о споразуму у настојању да спрече Лондон да напусти Унију, изјавио је француски званичник.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у среду да је у националном интересу Немачке да Велика Британија остане део Европске уније.

Она је додала да је Велика Британија била кључни савезник Немачке у многим питањима, као и да ће она учинити све што је могуће како би осигурала да та земља остане "активна чланица" трговинског блока, пренео је АП.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар