Европа губи своје хришћанске корјене

Патријарх московски и целе Русије Кирил упозорио је Европу на могућност губитка њених хришћанских корена.

Свијет 17.02.2016 | 10:20
Европа губи своје хришћанске корјене

Патријарх је на састанку са председником Парагваја Хорасијем Картезом у Асунсиону рекао да су се он и поглавар Римокатоличке цркве сагласили да је Европа у опасности да изгуби своје хришћанске корене и заложио се за враћање хришћанским вредностима.

Говорећи о свом састанку са папом Фрањом он је рекао да су разговарали о томе да су хришћанске вредности маргинализоване у животима људи у неколико земаља.

"Европа не сме да изгуби своје хришћанске корене", рекао је патријарх Кирил.

Руски патријарх је истакао да је "дехришћанизација" опасан феномен у Европи који прети да јој "нанесе бол и у духовном и културолошком смислу".

"Европско друштво ће без хришћана бити потпуно другачије место", рекао је он, преноси "Спутњик".

Кирил је рекао да одговор на тероризам у Сирији, Ираку, земљама Блиског истока и остатку света треба да буде отворен и координисан.

"Разговарали смо са папом Фрањом о тешким питањима у свету, трагедији која се догађа пред нашим очима на Блиском истоку, првенствено у Сирији и Ираку. Више се не може ћутати, сви морамо да говоримо заједнички", рекао је патријарх током посјете Парагвају.

Руски патријарх је истакао да терористи не ограничавају своје активности само на Сирију и Ирак, подсетишви да су они дигли у ваздух руски авион и убили 240 људи и извршили крваве нападе у Паризу.

"То је заједнички проблем целог човечанства и зато одговор мора да буде координисан, кохерентан и заједнички. Сирија и све што се догађа око Сирије не треба да буде мјесто потенцијалног сукоба између Запада и Истока. Све стране које желе да поразе тероризам треба да делују заједно и у координацији", истакао је патријарх Кирил.

Патријарх је у посети земљама Латинске Америке, а након Парагваја одлази у Бразил.

Састанак патријарха Кирила и папе Фрање 12. фебруара у Хавани први је сусрет поглавара две цркве од пођеле хришћанства на источни и западни огранак 1054. године.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Петар

17.02.2016 10:30

Све религије трба сасјеци у корјену.Тек тад це свијет да буде утопија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

17.02.2016 11:09

Петре слазем се са тобом.

Name

чшђжћчшђжћчшђжћч

17.02.2016 11:57

Ратнохушкачка изјава попа Руске цркве !

Name

хахаха

17.02.2016 14:15

Док су се хришћани таманили у два свјетска рата објашњавајући чији је ИСУС прави МУХАМЕД завлада

Name

Перо Пајсер

17.02.2016 11:07

мој Петре, ил си млад или кратко памтиш... вријеме избацивање религије из јавног живота замало није коштало цјелокупно становништво многих земаља гдје је револуција појела своју дјецу (СССР, Југославија, Пољска, Чехословачка, Кина, Бугарска...), али није ствар у политици социјализма (који има лијепу идеју о једанкости и правичности) него у људима којима је тако створена могућност да без Бога доноси правила понашања која одговарају само његовој партији...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

17.02.2016 11:49

Говорити о ДЕХРИСТИНИЗАЦИЈИ Западне Еуропе а не реци праву ИСТИНУ да је за ДУХОВНО посрнуце и СМРТ у Западној Европи највисе крива римокатолицке вјерска заједнице на целу са Папом није бас хрисцански нити у духу ИСТИНЕ ХРИСТОВЕ И ПРАВДЕ БИЗИЈЕ. Западни свијет је одавно ДУХОВНО МРТАВ а мртваца мозе само ХРИСТОС ВАСКРСНУТИ кроз ПОКАЈАЊЕ и НИКО други!

Name

борац

17.02.2016 11:15

Е Петре та ти злата вриједи од кад зивим а дуго зивим не знам да је религија уцинила несто добро пробуди се само кад су ратови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО. Микиц

17.02.2016 15:55

КОМУЊАРЕ ЈОС СТЕ ЗИВИ? ЗИВИ, ЗИВИ АЛИ ПРАЗНОГ СТОМАКА. СТА ДА РАДИТЕ? ТАКО ВАМ ЈЕ ВАСА БОРБА ДАЛА ДА ИМАТЕ ТИТА ЗА МАРСАЛА. ВРАЦАЈТЕ САДА ДУГОВЕ ЊЕГОВЕ. НЕМОЈТЕ САМО ПОПУТ ЦРНОГОРАЦА ДА БРАНИТЕ ЦАРА СЦЕПАНА МАЛОГ. УСКОРО ЦЕТЕ И ВИ КОД ТИТА НА ПАРТИЈСКИ САСТАНАК. КАКО СЕ БОГА НЕ БОЈИТЕ У ВАСИМ ГОДИНАМА КАДА СЕ ВЕЦ НАРОДА НЕ СТИДИТЕ? ДА БИЈЕ БИЛО СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЦИВОГ, СВЕТОГ САВЕ И НАСЕ СВЕТЕ ВЈЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ ДАНАС НЕБИ НИ БИЛО СРБА, НИТИ БИЛО КОЈЕ СРБСКЕ ДРЗАВЕ. ЗА СВЕ ДОБРО КОЈИ СРБСКИ НАРОД ИМА ТРЕБА ДА ЗАХВАЛИ НАСОЈ СВЕТОСАВСКИЈ ЦРКВИ ПРАВОСЛАВНОЈ. ЗАТО КАДА КОМУНИСТИМА, ЈУГОСЛАВЕНИМА И ЊИХОВОЈ ДЈЕЦИ УСКОРО СМРКНЕ ЗАКОНОМ ЗИВОТА СРБИМА СВЕТОГ САВЕ ТАДА ЦЕ СВАНУТИ!

Name

оо

17.02.2016 11:28

Шта овај проповеда,да ми је знати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

17.02.2016 11:37

Говорити о ДЕХРИШЋАНИЗАЦИЈЕ Европе, а не рећи истину да римокатоличка "црква" на челу са Папом сноси највећу одговорност за духовну пропаст и смрт Западне Европе није хришћански. Спашавајући Западну Европу од моралне смрти НЕСТАЋЕ Русије и Православља као што је нестало Христа y псеудо хришћанској Западној Европи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

17.02.2016 12:57

Знам да сте били свестеник,не знам да ли сте јос, али васе изјаве у најмању руку збуњују. Занима ме да ли за своје изјаве имате сагласност Српске Православне Цркве јер она подрзава екуменизам за разлику од вас који као да сте банули у ово вријеме из далеке прослости.

Name

Михаило Микиц

17.02.2016 18:43

ВЈЕРНИК, СПЦ је 1997 ГОДИНЕ донела своју познату Саборску Одлуку о СВОМЕ изласка из ПСЕУДОХРИСЦАНСКОГ Свјетског Савеза Црква. Ја ту одлуку поздрзавам и као свестеника и ВЈЕРНИК подрзавам јер није ХРИСТОС створио многе црквени вец само ЈЕДНУ СВЕТУ, САБОРНУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ. ОСТАЛЕ "цркве" су вјерске заједнице, удрузења, организације итд. ВЈЕРНИК проуци Зато КОЛИКО висе мозес Православну вјеру своју и Светосавље као врхунц хрисцанске Православне националне идеологије и СРБског нацина зивота. Вјерујете МИ нецете се покајати ЈЕР СРБИН ИМА СТО НИКО НЕМА!

Name

xxл

17.02.2016 19:32

Микићу, ти нити си вјерник, нити си Србин. Човјече, причаш гадости, дозови се памети. Копрцаш се у свом не знању као риба на сувом. Читај прогресивне и напредне књиге, суочи се реалношћу. Видиш ли ти муке овог напаћеног народа, просипаш идеологију од које мали човјек не може живјети и радеш у корист народних израбљивача. Колико те плаћају ови тајкуни да бљујеш овакве гадости?

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

17.02.2016 20:35

XXЛ, за муке сте сами криви ЈЕР у Цркву НЕ идете, Бога НЕ постујете, Светог Саве НЕ признајете а мртвом марсалу ЈБ ТИТУ јос увијек се клањате. Зато ЦЕТЕ поцркате у СВОМ незнању. НЕ покајаним КОМУНИСТИМА, ЈУГОСЛАВЕНИМА И ДРУГИМ ФУКАРАМА СРБског порекла СПАСЕЊА НЕМА. ПОМРЕЦЕТЕ У СВОМЕ НЕЗНАЊУ ПРАВЕДНИМ ЗАКОНОМ ЗИВОТА. ПОКАЈТЕ СЕ ЗАТО ЈЕР СМРТ ДОЛАЗИ ИЗНЕНАДА А ПОСЛЕ СУД!

Name

еуопљанин и интелектуалац

17.02.2016 12:09

Попе има ти крстиц на глави

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

17.02.2016 13:01

Не забрињава их убијених милион муслимана него неколико стотина хрисцана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

17.02.2016 20:26

Микицу,да ли се слазес да и теби треба судити за распиривање мрзње медзу народима,ако си поп,свестеник,вјерник(по мени ти и такви из свих вјера су одпадници људског рода).Засто ниси остао у Југи па цувао и сирио Српство ако си толики Србин вец си одмаглио у Америку и одатле народу солис памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.02.2016 04:04

РИЈЕЦИ које излазе из уста мојој нису РИЈЕЦИ мрзње вец ИСТИНЕ која мозе да боли а не да вредја фукаре попут вас безбозника!

Name

Ре.Микиц

18.02.2016 12:06

Ове "безбозне фукаре" могу погледати свакоме у лице јер су циста образа и карактера и не дирају и не вриједзају никога осим такве као сто си ти.Имас ли ти карактер и образ? Види се да га немас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зумба

18.02.2016 15:44

Нажалост није како ти пишеш ја бих волио да је тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

18.02.2016 15:46

Еу је готова што се тиче тога муслимани су преплавили ЕУ, на 500 милиона становника имају 100 милиона муслимана а о и се размножавају као куници.

ОДГОВОРИТЕ