Анализа - Звездин прелазни рок: Грујић за опстанак клуба!

Улагања од 1.000.000 евра за европски напредак! Суочени са доминацијом у јесењем делу која им је омогућила својеврсну комоцију, одговорни са Маракане имали су пред собом само један задатак – да додатном селекцијом ојачају тим који би у „пику“ требало да буде током европских квалификација.

Фудбал 18.02.2016 | 23:00
Анализа - Звездин прелазни рок: Грујић за опстанак клуба!

Нова правила у Љутице Богдана!Редовни хроничари збивања у Црвеној звезди претходних година били су навикнути на константно ресетовање система или у терминологији прелазног рока речено – промену великог броја играча. Суочени са доминацијом у јесењем делу која им је омогућила својеврсну комоцију, одговорни са Маракане имали су пред собом само један задатак – да додатном селекцијом ојачају тим који би у „пику“ требало да буде током европских квалификација.

Још једна битна промена виђена је у Црвеној звезди. Најтрофејнији српски клуб коначно је почео да приходује и прави профит, а за такаву констатацију најзаслужнији је млади репрезентативац Србије Марко Грујић. Сјајни везиста је трансфером у Ливерпул допринео је да Звезда коначно финансијске „продише“ и више не послује по систему – од ујутру до увече. Генерални директор Звездан Терзић више пута је потврдио да је Звезда продајом Грујића купила мир, али ту није стављена тачка на приходовање. „Мрвице“ које много значе стигле су од продаје Луке Јовића у Бенфику (Звезди припало 660.000 евра), а и даље је отворена могућност да клуб напусти Вукашин Јовановић и отисне се пут Зенита.

Звездина тактика у овогодишњем прелазном року била је оцртана још половином првог дела сезоне, када је спортски део клуба дијагностификовао где треба појачати конкуренцију. Намера о томе да се доведу играчи који праве разлику на позицијама задњег везног и штопера је – спроведена у дело. Истина уз силне муке. Црвено-бели су брзо направили листу занимљивих дефанзиваца, али тај посао им је стањио живце до горње границе.

ПОКУШАЈИ СА ЛЕОМ И ПИРЕЗОМ, ПРОПАО И МОЛЕДО

Тачније, нису успели покушаји са Аргентинцом Пирезом и Бразилцем Леом, није успела ни офанзива на Моледа, а на крају је доведен дефанзивац истих карактеристика као нова аквизиција Панатинаикоса – Едсон да Силва. Доведен је као играч са завидним рејтингом, али и неко ко иза себе има дуго паузу... Уз чињеницу да Едсон није играо у Европи тешко је очекивати да ће Бразилац у експресном року купити навијаче.

Едсон је доведен као слободан играч за годишња примања од 240 хиљада евра, колико ће зарађивати и прва жеља спортског сектора Дамијен Ле Талек. За Француза је плаћено и обештећење, али после искуства са Мичелом Доналдом у Љутице Богдана верују да ће некадашњи члан Борусије из Дортмунда ускоро бити једна од најјачих карика шампионског ланца. Звезда је откупила и Мичела Доналда, а то задовољство је плаћено 200.000
„Довели смо играче који су нам потребни. Јако сам задовпљан урађеним, јер је Ле Талек дуго био наша жеља. Био нам је потребан такав профил везисте, јер верујемо да ће и Доналд додатно напредовати. О Едсону смо чули све најбоље...Видећемо како ће све то изгледати на терену, али наша је жеља да почнемо да уигравамо тим за европске квалификације“, каже спортски директор црвено-белих Блажо Раосављевић.

КЛУПСКИ МАГАЦИН ЈЕ - ИСПРАЖЊЕН

Као екстра додатак, залог за дане будуће доведен је Давид Бабунски. Дојучерашњи везиста Барселоне почео је на припремама на Кипру да показује знакове суперпотенцијала и кандидовао се за улогу Звездиног тајног оружја. Као пре шест месеци Срђан Плавшић. Бабунски је од Барселоне добио чисте папире, па је годишња плата једини издатак црвено-белих.

Дакле, Звезда је рачунајући примања новајлија и обештећења у тим инвестирала милион евра. Подсећања ради обештећења за летошња појачања износила су 840.000 евра. Како ће све то да изгледа на терену остаје да се види. Уз ограду да Звезда почела припреме за лето.

Треба апострофирати да је Звезда у доброј мери испразнила најотменији клуспки магацин, пошто су за шест месеци продати Рајковић, Јовић и Грујић. Тачку би могао да стави и Вукашин Јовановић, што директорима Терзићу и Раосављевићу ставља лагани терен на леђа. Тачније, обавезу да наставе са тенденцијом приходовања.

Коментари / 0

Оставите коментар