Видео - Топ 11 пенала: Од Месија и Паненке до непознатог Финца!

Несвакидашњи потез Лионела Месија приликом извођења пенала и погодак Луиса Суареса главна су вест последњих неколико дана.

Фудбал 19.02.2016 | 00:18
Видео - Топ 11 пенала: Од Месија и Паненке до непознатог Финца!

Барселона је у недељу увече размонтирала Селту са 6:1, а посебно занимљив детаљ виђен је код четвртог гола – Меси је прво насамарио Џонија маестралним дриблингом и изборио пенал, а онда најстрожу казну извео тако што је лопту ћушнуо до Суареса који је натрчао и комплетирао хет-трик.

Касније се испоставило да је акција била за Бразилца Нејмара, али је популарни Буцко био бржи и украо му шоу.

Каталонци су остварили још једну сигурну победу и наставили пут ка одбрани титуле, а потез омаленог Аргентинца био је окидач за многе светске медије да се подсете најбоље изведених једанаестераца у историји фудбала.

11. Лионел Меси (Барселона – Селта)

Нико није ни слутио да ће најбољи играч света успети да једним потезом стопала засени све оно што је учинио у претходних 80 минута игре. Постигао је феноменалан гол из слободњака у првом полувремену, а онда и још лепше асистирао Суаресу за 2:1.

Међутим, цео фудбалски свет остао је у чуду када је проиграо саиграча при извођењу најстроже казне, иако је могао да постигне 300. гол у Примери.

Медији су у међувремену сазнали да је током прошле недеље са Месијем и Нејмаром извођење пенала вежбао тренер голмана Хосе Рамон де ла Фуенте. Он је тренеру Луису Енрикеу непосредно пре шута наговестио шта би могло да се деси, а након постигнутог поготка Лучо се окренуо ка њему и обратио: „Рекао си ми!“.

„Гол постигнут из пенала? Не видим шта је ту спорно, сви знамо да је исту ствар први урадио Кројф. Нисам нимало изненађен њиховим потезом, увежбавали су неке нове ствари на тренингу. Поред тога што желе да победе у свакој утакмици, ови играчи желе и да забављају на терену. Мислим да им то полази за руком“, изјавио је Енрике после меча.

10. Јохан Кројф (Ајакс – Хелмонд)

Човек који је један од креатора данашњег фудбалског ’чудовишта’ под називом Барселона дан пред сусрет са Селтом први пут се огласио од објаве да се бори са раком плућа. У свом стилу је рекао да води 2:0 на полувремену, а једна од теорија је и да су Меси и Нејмар желели да му посвете казнени ударац.

Петог децембра 1982. године Ајакс је декласирао Хелмонд са 5:0 и осим резултата, потез Кројфа и Јеспера Олсена уписан је у историју фудбала. Њих двојица су преварили голмана Ота Версфелда који је неколико пута поклекао, с тим да је Данац вратио лопту до Холанђанина који се ушетао у гол.

9. Рик Копенс (Белгија – Исланд)

Међутим, марљиви фудбалски заљубљеници брзо су дошли до информације да је креатор оваквог начина извођења једанаестераца играо много пре Кројфа. У питању је Рик Копенс који је тријумф од 6:1 у квалификацијама за Светско првенство 1958. улепшао новином.

Четвртог јуна 1957. Белгијанци су дочекали Исланд у Бриселу и лако их савладали, а тада 27-годишњи Копенс је био у центру пажње.

8. Чарлс Арангуис (Бразил – Чиле)

Селекција Чилеа била је можда и највећи хит на последњем Светском првенству у Бразилу. Чилеанци су завршили као други у групи Б са шест бодова, три мање од првопласиране Холандије, а успели су да савладају актуелног шампиона Шпанију са 2:0.

У осмини финала зауставио их је домаћин тек после бољег извођења једанаестераца и поред фантастичног шута Чарлса Арангуиса.

7. Луис Боа Морте (Депортиво Ансотеги – Тим Луиша Фига)

Пријатељске и хуманитарне утакмице често су место где мајстори ове игре испробавају нешто ново, посебно они ’пензионисани’.

Тако је било и у мечу који је организовао Луиш Фиго, а током којег је Луис Боа Морте финтирао голмана приликом извођења пенала и потом сместио лопту у доњи десни угао.

6. Хисато Сато (Санфрече Хирошима – Шимицу)

Осим индивидуалних умећа интересантан начин могу бити и уигране акције приликом извођења најстроже казне. То су нам демонстрирали играчи Санфрече Хирошиме у мечу са Шимицуом пре неколико година.

Хисато Сато, који је у Јапану познат по спектакуларних головима, био је стрелац пенала, иако су сви мислили да је извођач Казухико Чиба. Иначе, Сато је против Поханг Стилерса урадио исто оно што су Меси и Суарес учинили пре неки дан.

5. Александер Магнусон (Гриндавик – Тор)

У последњих неколико година веома је популаран шут ’погрешном’, односно стајном ногом. Он се изводи када ухватите залет као да ћете шутнути десном ногом, а пенал изведете супротном (исто важи и за десноноге играче са друге стране). Веома је делотворан јер голман не очекује такав ударац, али веома тежак за извођење.

Идејни творац био је Есекјел Калвенте који је за национални тим Шпаније до 19 година савладао вршњака из Италије. Нешто касније исто је урадио и мало познати Александер Магнусон у дресу Гриндавика.

4. Есекјел Калвенте (Шпанија У19 – Италија У19)

А ево и како изгледа изворна варијанта у извођењу некада перспективног играча, а сада члана мађарске Бекешчабе...

3. Антоњин Паненка (Чехословачка – Западна Немачка)

Некадашња Југославија била је организатор многих великих спортских догађаја и 1976. година била је посебна по много чему. Пето Европско првенство било је организовано у Загребу и Београду где је Чехословачка дошла до историјског тријумфа.

У финалу на београдској ’Маракани’ Антоњин Паненка постигао је можда и најлегендарнији пеал у историји најважније споредне ствари на свету.

После 2:2 у регуларном току отишло се у продужетке, где није било промене резултата. Први пут се приступило извођењу једанаестераца и код 4:3 Ули Хенес је шутирао преко пречке, да би Паненка пришао и ’боцнуо’ лопту по средини гола, док се у страну бацио голман Сеп Мајер.

2. Тијаб Авана (УАЕ – Либан)

Многи су пенале покушавали да изведу петом, али се то у великом броју случајева завршавало без успеха. Међутим, једном играчу је пошло за руком – репрезентативац Уједињених Арапских Емирата Тијаб Авана постао је хит на интернету у августу 2011. године.

Репрезентација УАЕ победила је Либан са 7:2, а шести гол Авана је постигао петом са пенала.

Тадашњи селектор селекције Словенац Срећко Катанец рекао је да не треба на тај начин понижавати противника.

“Није ми се свидело извођење пенала. Морамо поштовати играче других тимова. Он је млад имомак и одмах је знао да је направио грешку”, рекао је тада Катанец потврдивши намеру савеза да казни играча због непоштовања противника.

1. Јонас Јокинен (Бар – Семпах)

По мишљењу светских медија, са којима смо и ми сагласни, прво место заслужено је заузео анонимни Јомас Јокинен. Момак који сада има 20 година, био је велики хит у млађим категоријама финске лиге због пенала који је извео против клуба Семпах.

Јокинен је затресао мрежу противника шутем по средини гола, али је после замаха направио салто, уједно прослављајући погодак.

Коментари / 0

Оставите коментар