Вирус грипа однио је два живота у Србији

Две особе у Србији су преминуле од грипа, изјавио је данас директор Институа за јавно здравље "Батут" Драган Илић.

Србија 16.02.2016 | 11:06
Вирус грипа однио је два живота у Србији

Он је навео да су то били хронични болесници, односно да су боловали и од неке друге болести.

"Број оболелих од грипа се значајно повећава, од почетка евиденције више од 60.000 оболелих имало је инфекције сличне грипу, а 60 људи има вирус грипа ", рекао је Илић.

Нагле промене времена утичу на здравље

Он је упозорио грађане да смање обим посета болницама и дужину боравка код најдражих у овом периоду. Додао је и да честе промене температуре, утичу и на здравствене прилике.

"Топло време када треба да буде хладно погодује вирусима, али време је априлско, па због дужег боравка напољу вируси имају мање шансе да се пренесу, па можда буде и мање инфекција", рекао је Илић.

Сутра се завршава школски распуст, па Илић указује да повратак у школе повећава ризик од инфекција и грипа. Директор "Батута" истиче и да вакцина има довољно. Додаје и да је формирана мултисекторска радна група због појаве Зика вируса у свету, а тој радној групи је и Оплимпијски комитет због предстојећих игара у Рију.

"У складу са препорукама СЗО и ситуацијом на месту одржавања Игара упућиваћемо препоруке. Нема разлога за забринутост за пренос вируса јер тих комараца код нас нема", истакао је Илић.

Коментари / 0

Оставите коментар