Животиње које су вјерне само једном партнеру

Не ступају само људи у моногамне везе – неки становници животињског царства могу бити још оданији и приврженији него ми.

Свијет 16.02.2016 | 10:40
Животиње које су вјерне само једном партнеру

Моногамија је у свијету наших пријатеља прекривених крзном, перјем и крљушти заиста ријетка, али не онолико колико смо мислили.

И у овом прелијепом свијету инстинкта и борбе за преживљавање могу се наћи примјери вјечне љубави...

Гибони

Гибони су најсличнији људима што се тиче моногамних веза. Њихове везе су јаке и показују низак сексуални диморфизам, што значи да су мужјаци и женке приближно једнаке величине и оба пола су релативно равноправна.

Мужјаци и женке проводе вријеме дотјерујући једно друго и висећи заједно на дрвету. Међутим, новија истраживања су показала да ова заједница и није тако једноставна као што се некад мислило.

Може се десити да се размножавају с гибоном који није њихов партнер, као и раскину , тј. одбаце партнера. Чини се да је сада култура парења гибона можда мало више почела да изгледа као наша.

Лабудови

Ове птице формирају моногамне везе које трају годинама, а у неким случајевима до краја живота. Њихова лојалност је јако позната, па је слика два лабуда која пливају са испреплетеним вратовима у облику срца постала симбол љубави.

Ипак њихова веза није једноставна колико се на први поглед чини. Имајући у виду вријеме које је потребно за миграцију, успостављање територије, инкубацију и подизање младих, мужјаку треба много времена да привуче женку, па се вријеме за репродукцију смањује.

Црни лешинари

Иако повремено нападну друге лешинаре и с њима се паре, припадници ове врсте углавном остају с једним партнером до краја живота

Француска анђеоска риба

Ову рибу ћете ријетко видјети саму. Ова створења живе, путују, па чак и лове у паровима. Рибе формирају моногамне везе које често трају док су обе живе. Оне су као тим јако енергичне док бране територију од других парова.

Вукови

Иако су вукови традиционално представљени као варалице, вукови имају породичан живот који је више лојалан и посвећен од већине људских односа. Суштина односа мужјака и женке је у потомству, па због тога заједница вукова личи на праву породицу.

Албатрос

Албатрос може да прелети дугачак пут преко океана, али упркос дугим путовањима, ова птица ће се увијек вратити на исто мјесто, истом партнеру, када је вријеме за размножавање. Везе између мужјака и женке се формирају током неколико година и обично трају цијели живот, обиљежене симпатичним и срдачним ритуалним плесовима.

Термити

У колонији мрава, матица добија младе с једним мравом, али они умиру брзо након парења. Насупрот томе, неке врсте термина могу да фомирају доживотну везу између мушког (,,Краљ") и женског мрава (,,Краљица") који буквално створе цијело краљевство.

Преријски волухари

Иако већина глодара има репутацију да су промискуитетни, преријски волухари свакако не спадају у такве животиње. Они ступају у моногамне везе које трају читав живот. Љубав преријских волухара се обично сматра сличном љубави између људи. Они подржавају једно друго, дијеле одговорност и заједно подижу младе.

Грлице

Грлице су познати симбол љубави и вијерности. Њихов однос је чак инспирисао Шекспирову поезију, па су оне искоришћене за алегорију у пјесми Феникс и корњача , у којој Бард говори о иделаној љубави.

Црви Сцхистосома мансони

Ови паразити су далеко вјернији од људи у којима живе. Није баш толико романтично колико звучи јер они узрокују болест која је позната као пужева грозница. Када се размножавају унутар људског тијела они формирају моногамну везу која обично траје цијели животни циклус.

Бјелоглави орао

Ове птице обично остављају свог партнера само у случају угинућа или импотенције. У супротном остају једно поред другог до краја живота.

(Национална географија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

16.02.2016 18:00

И животиње, птице и рибе су паметнији од људи. Нема невјерства нити сексуалне настаности као код "просвећеног" човјека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михаило Микиц

18.02.2016 21:02

У праву си,сви ама бас сви су паметнији од људске врсте и брину о својој популацији.Цак и вируси,зато це ти "сви" с правом надзивети људски род.