Зика вирус ново биолошко оружје

Ујед комарца “заврти” рулет, а оно што касније дође не разликује се много од уобичајене животне лутрије. Инсекти из групе едес, до јуче довођени у везу с пределом око полутара, где је топло и влажно, прилагодили су се и нешто другачијим климатским условима. По свој прилици, тој адаптацији кумовали су научници, па је зика вирус, откривен средином прошлог века у истоименој шуми у Уганди, врло вероватно новолансирано биолошко оружје.

Свијет 15.02.2016 | 21:17
Зика вирус ново биолошко оружје

Ово, за “Новости”, каже епидемиолог у пензији др Радмило Петровић, који је цео радни век провео у Институту за имунологију и вирусологију “Торлак”.

Овај српски ветеран у борби против вируса, који се бави и проучавањем биолошког оружја, сматра да би зика могла да буде вашингтонска пацка Латинској Америци за непослушност.

"Биолошко оружје као главни циљ има наношење економске штете, односно начин да се одређено подручје или држава баци на колена", каже др Петровић.

"Није случајно светска јавност за ширење зика инфекције сазнала баш уочи овогодишњег Фестивала самбе и Летњих олимпијских игара у Бразилу. САРС (тешки акутни респираторни синдром) 2002. године требало је да осујети кинеско привредно чудо... Слично је и са Х1Н1, о чему су руски научници много писали. О овим вирусним пнеумонијама сада готово да нема речи, а заразна болест не може спонтано да нестане без системског пелцовања."

За зика вирус још нема вакцине, а ток инфекције и крајњи исход зависе искључиво од имунитета и општег стања организма, на шта утичу године и хроничне болести. Четири петине заражених прође с блажом инфекцијом, а само 20 одсто инфицираних добије симптоме грипа.

"Без обзира на то да ли је зика букнула природно или уз помоћ људског фактора, не можемо седети скрштених руку. У нашем региону инсекти прилагођени овдашњој клими донели су вирус Западног Нила и денга грозницу. Колективна борба против комараца подразума исушивање бара, каналисање река и, нарочито, чишћење од вештачког загађења. На територији Увца и Бајине Баште, на пример, читава брда пластичних флаша праве су лабораторије за инсекте. Посебно флаше, које се баце без запушача па се допола напуне водом, постају микролабораторије где се у условима стаклене баште развијају ларве комараца. Друга мера је запрашивање. Битна је и индивидуална заштита - дуги рукави и ногавице, те препарати против уједа комараца", закључује др Радмило Петровић.

ХЛАДНИ РАТ

У време Хладног рата, који је, изгледа, поново на делу, Американци су намеравали да убаце комарце преносиоце денга грознице у јужне пределе тадашњег СССР. Рачунало се на то да би се заразило око два милиона људи пре но што би Москва схватила шта се дешава. О овом плану писао је британски “Гардијан”, позивајући се на тврдње Авастера Хеја, микробиолога са Универзитета у Лидсу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

15.02.2016 20:40

Комарци су велики преносиоци заразних болести и зато вештачки мутирани они могу да се користе као преносиоци биолошко ОРУЖЈА у које спада СИДА, ПТИЧИЈИ А МОЖДА И СВИЊСКИ ГРИП, сада ЗИКА којег многи СРБи зову Жика и друге болести за које и незнамо да постоје. Зато поред радова које препоручује Др. Радмило Петровић на спречавању ширења комараца у које спада и прскања мочвара, шума и обала ријека једино што можемо да учинимо за спасење наше јесте да се покајемо за грехе своје, да редовно ПИЈЕМО витамин Ц од чијег мириса бјеже кошарци и да се Богу молимо да се не нађемо у погрешно време на погрешном мјесту. ПУНО СРЕЋЕ СБИМА НАМА ЖЕЛИМ СВОЈИМ ЈУНАЧКИМ БЈЕГСТБОМ У СРБСКИ МАНАСТИР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

15.02.2016 22:56

Нисам знао да си стручњак и за комарце.