Крећу измјене Закона о акцизама БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас да је Министарство покренуло процедуру за измјене и допуне Закона о акцизама БиХ, да би била спроведена ранија иницијатива о "плавом дизелу".

Босна и Херцеговина 15.02.2016 | 19:20
Крећу измјене Закона о акцизама БиХ

"Иницијативу је подржао Савјет министара БиХ, а Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ дао је позитивно мишљење, чиме су се стекли услови да ова важна мјера за пољопривреднике може ускоро бити усвојена и да у овој години или њеној првој половини пољопривредници могу користити бенефите као они из других земаља", истакао је Шаровић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Напомињући да за ову иницијативу постоји и сагласност ентитетских министарстава, Шаровић је рекао да је његова процјена да је трасиран пут за усвајање овог закона.

Он је навео да су усаглашени приједлози закона о пољопривреди и закон о ветеринарству и да је протеклих седмица ријешено у групама шест отворених питања.

"Преостало је да буде уложен додатни напор и усаглашене неке одредбе Приједлога закона о храни", нагласио је Шаровић.

Он је најавио да би у БиХ из Даблина 14. марта требало да дође мисија Комисије ЕУ за храну и ветеринарство која намјерава да до 25. марта контролише систем БиХ у области хране за животиње.

Према његовим ријечима, мисија би требало да посјети најмање двије мљекаре које имају дозволу за извоз, један број фарми, те Министарство спољне трговине и економских доноса БиХ, ентитетска министарства пољопривреде и Канцеларију за ветеринарство.

"У ЕУ тренутно извозе најмање три мљекаре - `Мљекопродукт` из Козарске Дубице, Мљекара Ливно и `Мегле` из Бихаћа. У 2015. години БиХ је извезла млијеко у вриједности од готово 50 милиона КМ" - навео је Шаровић.

Он је рекао да је из Амбасаде Турске у БиХ дошла информација да је за БиХ одобрен извоз од 5.700 тона меса по условима који су важили до сада, а да је на чекању приједлог Министарства економије Турске за извоз додатних 10.000 тона под условима који још нису достављени БиХ.

"О томе ћемо наредних дана бити обавијештени или ће то бити предмет разговора са турском страном", истако је Шаровић.

Према његовом мишљењу, потврђује се оно што се говорило протеклих седмица да ће Турска изаћи у сусрет захтјевима БиХ и одобрити извоз расхлађеног меса и смрзнутог меса у ту земљу, а да је на БиХ да отклони све недостатке у процесу извоза меса код свих институција које учествују у овом ланцу.

"Министарство сматра да БиХ треба да учини све да овај аранжман буде у интересу пољопривредника, да они који су правили злоупотребе буду елиминисани из овог процеса. Нисмо намјерно излазили са именима да бисмо дали простора да институције раде свој посао, а уколико буде злоупотреба које имају елементе кривичног дјела о томе ће суд дати Тужилаштво БиХ", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, у овом поступку знатна овлаштења су на локалним ветеринарским инспекторима, ентитетским министарствима пољопривреде и Спољнотрговинској комори БиХ која издаје сертификат о поријеклу.

"Са њима смо обавили више разговора и упозорили их да своју професионалност и одговорност морају подићи на много већи ниво", каже Шаровић.

Он је најавио да ће БиХ 21. или 22. априла у Њујорку да потпише глобални документ о климатским променама, који је усвојен у мају прошле године у Паризу.

Коментари / 0

Оставите коментар