Анализа - ЛШ: Ко стријепи због децембарског жријеба?!

Након више од два месеца чекања наставља се Лига шампиона, мечеви осмине финала донеће неколико дербија, али и неке дуел који можда нису на реномеу елитног такмичења. С обзиром на протекли период, резултате и форму, ко су били добитници, а ко губитници на жребу у децембру?

Фудбал 16.02.2016 | 00:00
Анализа - ЛШ: Ко стријепи због децембарског жријеба?!

Већ првог дана на програму је један од дербија, ПСЖ има јасан циљ ове сезоне у ЛШ – титулу, пре свега јер је то последња шанса за Златана Ибрахимовића.

Ривал "свецима" ће опет бити Челси, трећу сезону у низу, али за разлику од претходних, "плавци" више не представљају страх и трепет под вођством Жозеа Муриња, већ се боре за опстанак у Енглеској.

У другом мечу дана бориће се два тима које можемо сврстати у фаворите из сенке, Бенфика је већ годинама у врху европских фудбала, а Зенит полако разбија окове истока и улази у ранг за екипама из "лига петице".

Најтежи посао од фаворита имаће бранилац титуле Јувентус кога очекује машинерија из Минхена, која је пре три сезоне рутински надиграла "Стару даму". Мотив више за Баварце је што је ово последња сезона Пепа Гвардиоле на челу тима с којим није успео да освоји ЛШ.

На папиру лаган посао би требало да имају Мадриђани, Реал очекује окршај са Ромом која ни у Италији не бележи очекиване резултате, док би тријумф ПСВ-а над Атлетиком био раван сензацији.

Меч који многи не сматрају достојним осмине финала Лиге шампиона је окршај Гента и Волфсбурга, не само због имена два тима већ и тренутне форме. Белгијанци нису први ни у свом првенству, док "вукови" играју са превише осцилација у Бундеслиги.

Победници жреба:

Зенит – Упркос пет победа у групној фази Зенит је могао у осмини финала да "налети" на Пари Сен Жермен, Арсенал или Јувентус, што би вероватно значило елиминацију руског шампона у фебруару. Међутим, жрег је тиму из Санкт Петербурга донео Бенфику, која свакако није тим за потценивање, али је свакако ривал који се може победити.

Предвођени импресивним Хулком који игра своју најбољу сезону у Русији (11 голова на 23 утакмице), те бившим триом Бенфике Есекијел Гарај, Хави Гарсија, Аксел Витсел, Зенит свакако има тим који може да закомпликује ситуацију и главним фаворитима.

С обзиром да је ово последња сезона Андре Вилас-Боаша на клупи тима, нема сумње да ће дати све од себе да "прескоче" бар Португалце.

Пари Сен Жермен – Четири године доминације у Француској заситиле су "свеце", па неуспех у Лиги шампиона вероватно би значио и неуспешну сезону.

Већ годинама Парижани граде тим око Златана Ибрахимовића за освајање ЛШ, а ово ће Швеђанину бити последња шанса да освоји једини трофеј који му недостаје да уђе у легенду, јер игра последњу сезону у ПСЖ, а тешко да ће каријеру у 34. години наставити у неком моћном тиму.

ПСЖ већ годинама нема среће са жребом, ове сезоне је делио групу са Реал Мадридом, морао је да се задовољи дургом позицијом, што им је донело Челси у нокаут фази. Међутим, прошле или претпрошле сезоне то је значило дуел са једним од најбољих тимова света, али сада је ситуација потпуно другачија.

"Сви у Челсију су помислили: "Не, не ПСЖ, не опет они", после жреба. И даље памтимо прошлу сезону. Имали смо пролазак у својим рукама, играли на Стамфорд Бриџу, ПСЖ је имао играча мање, али смо све уништили примивши два гола после корнера. Знамо да је ПСЖ један од тимова од којих се сви плаше ове сезоне, на нивоу су Реала и Барселоне", рекао је крилни нападач Челсија Еден Азар.

Челси је на коленима, тешко да ће се изборити за пласман у Европу следеће сезоне, због чега је извесно да ће Гус Хидинк жртвовати елитно такмичење, јер његов тим једва може да парира и аутсајдерима из Премијер лиге.

С обзиром на форму, једина нада за лондонски тим су прекиди Вилијана, док с друге стране неће знати с које стране им прети већа опасност, од Ибрахимовића, Каванија, Лавеција, Муре, Ди Марије...

Гент – Рекли смо да Гент не спада у европски фудбалски крем, али му је жреб омогућио да стигне можда и до осам најбољих клубова европе. Белгијанци су изборили осмину финала поред Валенсије и Олимпика из Лиона, а онда их је погледала срећа и на жребу.

Волфсбург је свакако тим кога се много плаше, елиминисао је Манчестер јунајтед у директном дуелу, али то ове сезоне и није неки проблем. Проблем је одлазак Кевина де Брујнеа у Манчестер Сити који је оставио непопуњиву празнину. Зимска пауза је додатно утицала на форму тима који је у такмичарским мечевима ове године остварио само једну победу, и то протеклог викенда.

Гент је до најбољих 16 стигао једноставном тактиком, никада се не предај, избегао је главне предаторе у базену, па са правом може да се нада новом успеху у ЛШ. Мањак искуства ће свакако утицати на наступ овог тима, али нема сумње да ће то надокнадити мотивација јер им ривал нису Бајерн, Сити, ПСЖ, Барселона, Реал, него Волфсбург.

Губитници жреба

Италијани – Јувентус и Рома нису били миљеници куглица прошлог децембра, добили су најтеже могуће ривале.

"Стара дама" има статус финалисте такмичења, али јој је ривал Бајерн. Да ли је потребно рећи нешто више о тиму који ове сезоне није добио тек четири од 31 утакмице? Шта је потребно нагласити о тиму који води Пеп Гвардиола да би се истекло колико је моћан? Ништа!

Јувентус је фантастичној форми, добио је 15 узастопних утакмица у Серији А и након очајног старта стигао до прве позиције, али да би надиграо Баварце "Старој дами" је потребно знатно више од онога што показује у Калчу.

Не само што су Роберт Левандовски и Томас Милер опаснији од било ког нападачког тандема из Италије, него што је за разлику од прошле сезоне носилац Јувентусове игре Артуро Видал сада управо у Бајерну.

Не кажем да ће Бајерн без проблема добити двомеч са Јувентусом, али је јасно да тим из Торина нема мира још од жреба парова осмине финала у Ниону.

Још већу несрећу на жребу имала је Рома. Римљани су се једва провукли до осмине финала, а онда су пре почетка меча добити нокдаун. Добили су Реал Мадрид. "Краљевски клуб" не доминира као што зна, али са Кристијаном Роналдом може да победи било кога.

Зинедин Зидан је вратио мир у свлачионицу и Мадриђани полако проналазе прави ритам који би могао да их одведе до финала. Десет голова Рају, пет Депортиву и шест Еспањолу можда не звучи много моћно, али четири Атлетик Билбао не може свако да постигне.

С друге стране, Римљани се муче и код куће, тешко освајају бодове у Серији А, па су довели у питање пласман у ЛШ следеће сезоне. То је вероватно већи проблема за "вучицу" од Реала, јер шта има вреди четвртфинале елитног такмичења ове године, ако га неће играти следеће.

Арсенал – После више од десет година Арсенал је тако близу титуле у Премијер лиги, али не сме посустати ни секунде уколико жели трофеј у својим рукама. Међутим, све квари Лига шампиона. Бар мало срећа да је погледала "тобџије" овај фебруар би им био лакши.

Али није, док се у северном Лондону праве рачунице шта је потребно да се стигне до врха Премијер лиге пре Лестера, Тотенхема и Манчестер Ситија, стиже им бранилац титуле Барселона. Казнена МСН експедиција спремна је да још једном покаже да им није битно ко је ривал, да 5-6 голова могу да постигну с лакоћом.

Арсенал се намучио да дође до осмине финала, морао је у последњем колу групне фазе да слави са два гола разлике на тешком гостовању код Олимпијакоса, и успео је, али је жреб у Ниону многе довео у дилему, да ли је било вредно?

Сада је пред Арсеном Венгером велики испид, да ли ће да све своје снаге искористи и покуша да шокира Каталонце, или ће да своје адуте сачува за Премијер лигу, јер нема сумње да ће се против Барсе истрошити и превише да би на пролеће могли да задрже тренутни ниво форме.

ПСВ – После много година Холандија има представника у завршници, али ПСВ нема много разлога за славље. Након што је неочекивано био испред Јунајтеда и ЦСКА у групној фази, ПСВ је за ривала у осмини финала добио Атлетико Мадрид.

"Јорганџије" свакако нису баук попут Реала, Манчестер Ситија, Барселоне или Бајерна, али би "филипсовцима" сигурно били лакше да им је ривал Челси или Зенит. Међутим, добили су тежак задатак да се носе са тимом Дијега Пабла Симеонеа, који жели да се искупи за прошлу сезону.

Атлетико више није тим који је разбијао ривале са три, четири гола, сада једва постиже и два гола по мечу, али стоји раме уз раме са Барселоном у борби за титулу у Примери. Јасно је да је Симеонеовој екипи сада скоро немогуће дати гол, примила је само 11 на 24 утакмице у Примери, а ПСВ није екипа позната по ефикасности.

С друге стране, константно вреба опасност од Антоана Гризмана, Кокеа, па у последње време чак и од Фернанда Тореса. Навијачи у Ајндховену су сигурно задовољни што могу да угосте такав тим, али њихове амбицију су знатно веће, али питање и колико реалне.

Уторак: Пари Сен Жермен – Челси, Бенфика, Зенит
Среда: Гент – Волфсбург, Рома – Реал Мадрид
23. фебруар: Арсенал – Барселона, Јувентус – Бајерн Минхен
24. фебруар: ПСВ – Атлетико Мадрид, Динамо – Манчестер Сити

Коментари / 0

Оставите коментар