Шта о футсалу кажу Меси, Роналдо, Зидан, Ћави...?!

Прочитајте изјаве неких од најбољих фудбалера свих времена о спорту који је протеклих дана био главна тема у Србији.

Фудбал 16.02.2016 | 11:20
Шта о футсалу кажу Меси, Роналдо, Зидан, Ћави...?!

Протеклих дана у центру спортске јавности у Србији, али и неким другим земљама, било је Европско првенство у футсалу, које се одржавало у Београду.

Титулу најбоље репрезентације у Европи по седми пут освојила је Шпанија. Друго место заузела је Русија, треће Казахстан, а четврто Србија.

Било је много узбуђења, изненађења, одличних потеза и голова у Арени, а футсал је добио велики број нових навијача.

Овај спорт, у нашој земљи познат као "мали фудбал", никада није имао промоцију као током претходних десетак дана, а надамо се да ће све то допринети његовој популаризацији и професионализацији.

Ево шта о футсалу кажу неки од најбољих фудбалера свих времена, чије су се изјаве нашле у званичном УЕФА програму Европског првенства одржаног у Београду.

ЋАВИ (Шпанија): "У футсалу се види да ли је играч заиста талентован. У обичном фудбалу није баш увек лако препознати таленат, јер је стандардни фудбал много више усмерен на физички контакт, али у футсалу примећују се детаљи кад се ради о квалитету, класи и тактичком разумевању игре".

РОНАЛДИЊО (Бразил): "Футсал је за децу изузетно важан начин да развијају вештине и разумевање игре".

РОНАЛДО (Бразил): "Била ми је потребна изузетна вештина, јер се увек трудите да савладате противника на најмањем могућем простору. Допадао ми се изазов играња на тако малом терену.

ЗИДАН (Француска): "Техника играња футсала је другачија од варијанте са 11 играча. Има просто невероватних ствари које можете да пробате, а које се не бисте усудили да покушате у фудбалу. Осим вежбања дисциплине, игра постаје још забавнија".

ЛИОНЕЛ МЕСИ (Аргентина): "У Аргентини, док сам био дечак, играо сам футсал на улици и за свој клуб. Било је невероватно забавно и то искуство ми је заиста помогло да постанем оно што јесам данас".

КРИСТИЈАНО РОНАЛДО (Португал): "Током мог детињства у Португалу, сви смо играли футсал. Мали простор за игру ми је помогао да побољшам контролу лопте и кад год сам играо футсал, осећао сам се слободно. Да није било футсала, не бих био овакав играч какав сам данас".

НЕЈМАР (Бразил): "За мене је футсал једна од мојих страсти. Одувек сам волео да га играм. Футсал је од велике помоћи јер морате да размишљате брзо. Много је динамичнија игра... А данас, у Европи, нема много простора па је неопходно да мислите брже. Футсал ми је управо у томе много помогао".

ДАНИ АЛВЕШ (Бразил): "Био сам у прилици да играм футсал у школи и ова игра вам даје прилику да развијете интелигенцију и начин размишљања. Зашто? Зато што сте суочени са малим, ограниченим простором. Сасвим је уобичајено стриктно покривање противничких играча, дакле, морате бити висперни, морате брзо да мислите и да се крећете. Мислим да је уобичајено да онај ко је успешан у футсалу може, такође, бити успешан у фудбалу, јер располаже с више простора, имате више могућности и мозак вам ради боље, а играчи који интелигентно играју фудбал у предности су над осталима".

ХУЛК (Бразил): "Играо сам футсал кад сам био млад. Много ми се свиђао. Извесно је да ће свако ко је много играо футсал на крају приказати (оно што је научио у футсалу) и на фудбалском терену".

Коментари / 0

Оставите коментар