Избјеглице тргују на Зеленом венцу

Мигранти са Блиског истока, који пролазе кроз Србију, продају робу на пијаци у центру престонице. Ван тезги грађанима нуде сардине, козметику и гардеробу, док домаћи трговци негодују.

Србија 15.02.2016 | 10:40
Избјеглице тргују на Зеленом венцу

Трговцина пијаци Зелени венац добили су нове колеге. Њима су се придружиле избеглице са Блиског истока, који кроз нашу земљу путују ка западној Европи. Неколико њих затекли смо како међу тезгама продају робу широке потрошње - од сардина и влажних марамица, до гардеробе.

Мигранти који из ратом захваћених земаља путују ка европским државама не задржавају се више толико дуго у Београду као летос. Ипак, део њих и даље пролази кроз престоницу Србије, а у свом транзиту неколицина је решила и да додатно заради за пут. Неколико момака смо пронашли међу продавцима на пијаци Зелени венац.

Нови продавци на Зелењаку шетају се међу тезгама са ранчевима на леђима и пуним рукама разних производа. На неспретном српском научили су, једино, да кажу цену.

Један од њих продаје сардине у конзерви, али не уме да нам објасни где набавља робу, већ нам показује да сами прочитамо.

На конзервама пише да је земља порекла Турска, а исти је случај и са козметичким препаратима и одећом.

Продавци који закупљују тезге на једној од највећих престоничких пијаца на различите начине доживљавају "конкуренцију". Док једнима не сметају људи који су без ичега побегли од рата, други се буне што их комунална полиција не уклања.

"Продају хуманитарну помоћ коју су добили", убеђен је један од трговаца који продаје воће и поврће. "Мени не сметају, али сматрам да није у реду да ми плаћамо закуп тезги, а они без икаквих проблема продају робу на црно".

Жена која продаје млечне производе, пак, пуна је разумевања за своје нове колеге са Блиског истока.

"Причала сам са доста миграната, њихова путовања ка Европи трају веома дуго и доста су скупа", прича нам Радмила Ј., која у већ годинама продаје млеко, јаја и сир на Зелењаку. "Морају да се сналазе, као и сви остали. Они који продају сардину за 50 динара и сами су сиромашни, па им сваки динар значи". 

Робу коју нуде на пијаци Зелени венац, избеглице из Сирије, Ирака, Ирана и Авганистана продају будзашто. Тако конзерва сардине кошта 30, велико паковање влажних марамица 40, дезодоранс 70 динара. Мигранти фармерке нуде за 600, а зимске јакне за 700 динара.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пасха

15.02.2016 10:41

Ста је ту лосе,људи су изгубили све,ста им смета сто продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

x25

15.02.2016 12:12

И наше су избјеглице зтапочињале приватни бизнис у српској метрополи паштетама и месним наресцима из БиХ, док нису постали газде, сад раде на велико и тргују ко зна счим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозак

15.02.2016 13:43

Живјети се мора , као и мријети !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пасха

15.02.2016 17:19

Лоше је што продају хуманитарну помоћ а овамо кукају како немају шта да једу,самим тим показују да нису избјеглице него мафија терористи праве избјеглице боре се да стигну где су наумили а ови се баве бизнисом

ОДГОВОРИТЕ