Данас се обиљежава Дан државности Србије

Србија обележава Дан државности у сећање на Сретење 1804. када је почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. када је донет први модерни устав Србије.

Србија 15.02.2016 | 08:00
Данас се обиљежава Дан државности Србије

Српска револуција, како ју је назвао немачки историчар Леополд Ранке, започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније, захваљујући мудрости књаза Милоша Обреновића.

На Сретење 1804. године, на збору виђенијих Срба са територије Београдског (односно Смедеревског) пашалука, који се догодио у Марићевића јарузи у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Дјорђе Петровић.

Одлуци о подизању устанка претходила је сеча кнезова, односно угледних народних првака, које су дахије превентивно побиле, због наводне нелојалности.

Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље.

Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807. године, али је судбину устанка одредио исход Руско-турског рата, пошто су Русија и Турска потписале мир у Букурешту 1812. године.

Препуштање Србије било је плод чињенице да је почињао Наполеонов поход на Русију.

Према речима Ранкеа, Карађорђевом буном започела је Српска револуција, окончана успешним дипломатским достигнућима Милоша Обреновића, деценијама потом.

Карађорђе је током Првог српског устанка (1804-1813), у склопу обнове српске државности, између осталог устројио и низ важних институција, попут Велике школе, далеког зачетка данашњег Универзитета у Београду.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет први Устав Кнежевине Србије, назван Сретењским, а који је био устројен по узору на француски и белгијски.

Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Овакво уставно решење одмах је изазавало негодовање Аустрије, Турске и Русије, због чега је убрзо суспендован.

Велике силе сматрале су га превише либералним - у поређењу са уставима европских земаља тог времена он је то и био, осим ретких изузетака попут Француске и Белгије.

Кнежевина и Краљевина Србија имала је потом више различитих уставних решења: 1838., 1869., 1888., 1901. и 1903. године.

После Другог светског рата, од 1945. године, у потпуно промењеним околностима, Србија је у саставу федералне Југославије четири пута усвајала највиши законодавни акт, а актуелни је усвојен 30. октобра 2006. године.

То је први Устав Србије након распада СРЈ, односно државне заједнице СЦГ.

Председник Србије Томислав Николић положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и доделиће одликовања поводом празника.

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу свечану церемонију ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

У Старој Скупштини у Крагујевцу биће одржана свечана академија а најављено је присуство премијера Александра Вучића.

У Србији су 15. и 16. фебруар нерадни дани.

Извор: Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Запад

15.02.2016 07:10

Србија још лута у тражењу свог идентитета развуцена између Истока и запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

15.02.2016 19:20

"Ево мене, ево вас, РАТ Турцима" речено је тада, "И сваки свога убије Шубашу" а ја вас позивам у рат за слободу, ослобођење и уједињење Васколиког СРБства са ријечима СВАКИ СВОГА УБИЈТЕ ИЗРОДА!

Name

Кхал Дрого

15.02.2016 08:09

Свакако велики и значајан датум у нашој српској историји. Јер то није само 181.година од дана државности модерне српске државе, већ 212 година од почетка српске борбе за слободом, да се након више од 3 века српски род ослободи јарма освајача. Додуше, сама српска буна је почела као устанак против дахија (тада јањичарских лидера који су спроводили страховладу, али су се и супроставили ферману Стамбола, побунили се и тада су имали статус одметника у царству), али је то прерасло у борбу за ослобођењем од доминације овог азијатског дивљег народа који је походио ове просторе, и које неки Османлијама воле звати. Та борба је добила свој епичпг љета господњег 1835-е када је кнежевина Србија својим уставом добила законодавну, извршну, судску и (ограничену) уставотворну власт. Наравно, потрајаће српска борба још 3 деценије док турски уљези нису у потпуности протерани са простора Србије. За нас у Српској је свакако значајно и ово "прво Сретење" љета господњег 1804-е. Срби имају богату историју, још тамо од времена, и пре времена Немањића, али и те 1804-е почиње наша борба, за слободом, да будемо своји на своме, а у Српској траје до данашњих дана. Овај датум је у Српској не тако давно био и државни празник, али и Српска је "заробљена држава", у чврстим канџама силника, можда се се неке пакосне и завидне душе жалиле (хоће то), или се силнику није допало да се у Српској празнује овај датум, али данас се не празнује. Мада сама форма и није толико важна, важно је да је у роду српском сазрела свест о значају овог датум. Грађани Србије, Српске и сви српског рода требају бити поносни на овај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смеки

15.02.2016 08:32

Црна Гора се отцијепила и и затекла Србију тиме сто јој је поклонила независност 2006. Толико о способности и припремљености Србије на вазне одлуке. Да не прицамо да је данас колонија и Истока и Запада, самосталност је смо на папиру за продају магле обицном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

15.02.2016 09:51

Зивјеле двије Српске дрзаве..Србија и Република Српска...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре краљу

15.02.2016 10:17

Живелеееее

Name

Његош

15.02.2016 10:25

Нешто нам ове године Леми не иде на прославу дана државности, изгледа је свима постао велики терет и вријеме је да одлепрса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

15.02.2016 12:00

Срецан дан дрзавности Србији ! Ускоро це и Република Српска кад се припоји матици славити овај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСЛАВНИ СРБИН В,СРБИЈЕ!

15.02.2016 13:13

СРБИЈО МАЈКО СРЕЦАНТИ ДАН ДРЗАВНОСТИ!

ОДГОВОРИТЕ