Повести рачуна о запошљавању бораца

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је Дан бораца прилика да се укаже да је крајње вријеме да се поведе рачуна о запошљавању демобилисаних и најбољих бораца из протеклог рата који су створили Републику Српску.

Република Српска 14.02.2016 | 14:10
Повести рачуна о запошљавању бораца

Савчић је истакао да је запошљавање борачких категорија горући проблем који оптерећује ову популацију и то ће бити прво и основно питање којим ће се Борачка организација Републике Српске бавити у наредном периоду.

"Борачка организација може бити задовољна одређеним стварима када је ријеч о бризи о борцима али са много ствари нисмо задовољни. Ријеч је о запошљавању демобилисаних бораца, одликованих и најбољих бораца које је Војска Републике Српске имала у протеклом рату", рекао је Савчић на обиљежавању Дана бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и 212 година од Првог српског устанка, које је одржано у манастиру Добрун код Вишеграда.

Савчић је нагласио да су управо ови борци веома често на бироима рада. Он је додао да су ти људи показали велики патриотизам у протеклом рату, а да им се сада тражи допунски патриотизам у виду партијске књижице.

Обрад Полуга, бивши припадник Друге подрињске бригаде из Вишеграда одликован је два пута, златном и сребрном медаљом за храброст."Боли нас то што већина наших ратних другова, и послије 21 годину од рата , не ради, оних бораца који сусе борили за слободу и одбрану вјековних огњишта", каже Полуга.

Порука Борачке организације са скупа у Вишеграду је и та да надлежни републички органи и институције морају више да поведу рачуна и о борцима осумљиченим за ратне злочине и хашким притвореницима.Истакнут је примјер општине Вишеград која је нашла најбоље рјешење за ово питање од свих локалних заједница у Српској.

"Прилика је на обиљежавању оваквих историјских догађаја да одамо пошту борицима за српство, да истакнемо њихове врлине и људске особине и њихову жртву за свој народ и будуће генерације", рекао је начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић је нагласио да је српски народ од Карађорђа па до отаџбинског рата побјеђивао само ако је јединствен и има идеју водиљу.

"Ово је наш простор на коме морамо остати и опстати, али само јединствени а тога морају бити свјесне све политике и опције јер је тај заједнички интерес изнад свих и нико нема права да иде изван тог оквира", рекао је Савановић.

БН ТВ

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ма и ти

14.02.2016 13:37

Не продаји више маглу већ, ако имаш шта конкректно реци. Шта више млатиш празну сламу , сједните напишите захтјеве и дајте рок , кад они имају мора бити за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

14.02.2016 13:44

Чиме ћете бити задовољни кад и сам знаш да на рачуну Борачке организације немате ни марке, о помоћи Сбима којима се суди у Хагу као и на судовима у БиХ да и не причам, борци су препуштени сами себи...

Name

ВРС РВИ

14.02.2016 13:41

Све си то поновио безброј пута по разним манифестацијама као да ми то не знамо. Јеси ли иједном одлучно дигао глас за то?! Јеси ли иједном одлучно поменуо да борачки додатак мора бити већи као и бједне инвалиднине које би се МОГЛЕ повећати чак за 1,2%! Кажеш свјестан си нема новца а лопови износе силне милионе у комаду који су довољни за борачки додатак за цјелу годину. Немој да штедиш преко наших леђа! Сви ћемо ми поцркати од глади прије него се било шта промјени. Генерале немој причати себи у њедра, боље је да не причаш ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

14.02.2016 14:23

ДЈЕНЕРАЛЕ , ЈАСНО ЈЕ ДА НИСИ ЛОПОВ ИЛИ ОНАЈ КОЈИ БИ ИЗДАО ИНТЕРЕСЕ БОРАЦА КАО ОНАК ЦУРГУЗ АЛИ ДА БИ КРЕНУО ИСПОД НУЛЕ ГДЈЕ ЈЕ САДА БОРАЦКА МОРАС БИТИ САСВИМ ДРУГАЦИЈИ . СУВИСЕ СИ МЕКАН А КАО ТАКА НЕ ТРЕБАС ЦЕСТОТИМ БОРЦИМА , ИНВАЛИДИМА И ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИМ. МЕЊАЈ СЕ ИЛИ ИДИ СТО ПРИЈЕ. НЕМА ВИСЕ ВРЕМЕНА А ПАРА ИМА САМО ТРЕБА ДРУГАЦИЈА РАСПОДЈЕЛА И ДА ОВИ ЛОПОВИ ВРАТЕ ОД КУЦЕ.

Name

марко самардзиц

14.02.2016 16:47

Поздрав за ове коментаре!Огромна туга И брука како је допустено да нам убију дјенерала Толимира!?

Name

воја

15.02.2016 11:09

Одлицан одговор,треба га прослиједити Борацкој организацији директно.

Name

Михаило Микић

14.02.2016 13:48

ЧАСТ борцима који су кроз своју борбу и својим страдањен за Крст часни и Слободу златну кроз своју надчовјечанску ДОБРОВОЉНУ ЖРТВУ створили РС, али мислим да тамо гдје политичари нису успјели ни послије двадесет година колико је протекло од рата до сада да успјешно реше њихов правни положај И предност приликом ЗАПОСЛЕЊА, да ту НЕМА РОДОЉУБИВИ политичара нити БОГОЊУБР СРБске Светосавске државе у којој народ живи по НЕПРОЛАЗНИМ божанским Законима и СРБским људским вредностима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

14.02.2016 14:03

ПРВО:Да БОРС претресе своје редове.Да се изврши ревизија учешча у рату.Да је Војска Српске имала оволико бораца,је ван сваке памети.А све је кренуло од 1996.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РН

14.02.2016 14:19

Па кога да запосле,кад гдје год тразис посао до 30 година,максимално 35 запосљавају а најмладји борци пресли 40 година,него генерале свака теби цаст у рату,али у миру ти сигурно имас солидну пензију,и до сада ниста ти бољи од Цургуза ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

14.02.2016 17:13

Тацно какво запосљавање бораца, па просјек година бораца је око 60 година, најмладји имају сви одавно преко 40 година.

Name

борац

14.02.2016 14:55

О цему ти то цовјеце па знас ли ти кад је био рат и ко су били борци сад прицас о неким запосљењима пробуди се дајте им оно сто је Дјокиц поткресао пензије и у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.02.2016 14:58

Гдје су вам борци десеторо вас око тог крста пола црквењаци пола политицари какви борци и бакраци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбо Тајкун

14.02.2016 19:18

Са својих 26 год.до 92.год. сам био радник,а онда сам до 96.год био ко фол неки борац.Данас 2016.год.са својих 50 год.сам нико и ниста. Ста има код вас,како сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незадовољни радници СРНЕ

14.02.2016 19:25

хттп://истинито.цом/индеx.пхп/актуелно/итем/40649-новинари-агенције-срна-киднаповало-нас-злоцинацко-удрузење-и-направило-канализацију.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

либерал

14.02.2016 20:05

Запосљавање бораца 20 година након рата. Има ли ико овдје висе нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

14.02.2016 20:13

Генерале, кад мислите повести борце у радикалније промјене да би досли до статуса за који су се изборили у рату ?! Како мирно мозете да посматрате формирање нових организација којима Влада даје исти статус и свјесно нас све борце подцјењује ?! Ако нисте у стању поново повести борце, напустите тај полозај за који сте и висе него добро плацени, док ми умиремо у биједи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.02.2016 22:45

Проблем је постојећи закон по којем дјеца погинулих бораца ВРС имсју предност, само у слуцају да има исти број бодова као првопласирани кандидат. Лицно сам се много пута сусрео са тим да конкирска комисија "уреди" да њихов кандидат има бод висе, тако да је закон непримјенљив у пракси. А сви се наводно куну у запосљавање ових латегорија, посебно пред изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

15.02.2016 06:19

Господине Савчићу ви сте јако велико разочарење за борце, па докле више фраза ми морамо учинити све за борце. Ви ништа нисте бољи од господина Ћургуза напротив гори сте по борачку организацију. Нетреба борцима посао они су престарили за посао њима требају поштене заслуге и привилегије које су апсулутно заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

16.02.2016 10:45

Да хоце борцима дати толико да имају за резије.

ОДГОВОРИТЕ