Због 500.000 долара заратио са свијетом

Србија је 90-тих година захваљујући лошим одлукама Слободана Милошевића изгубила наклоност великих светских сила, пре свега САД. Резултате те наклоности видели смо сви од пада Книнске Крајине, бомбардовања 1999. године, проблема с Косовом и Метохијом и јаких економских санкција! 

Србија 13.02.2016 | 21:57
Због 500.000 долара заратио са свијетом

Ипак, веровали или не све је могло да буде много другачије да је званични Београд у то време био мудрији и платио цену од пола милиона долара!

Веровали или не Слободан Милошевић тадашњи, апсолутни господар у СРЈ је 90-тих година одбио да користи услуге у корист Србије два човека с великим утицајем у САД?! Јер је веровао да ће “наша истина победити“.

Познато је колико је лобирање у Конгресу САД од велике важности, то су схватили сви, али је Србија међу последњим државама у свету стала у ред за лобирање у Америци, а стварност је могла да буде потпуно другачија.

Наиме, како у једној од својих књига писац Марко Лопушина тврди Србија је могла да буде међу првим државама у свету која би имала “своје лобисте” у Конгресу и то би за њу радили Хенри Кисинџер и Лоренс Иглбергер, али је све стопирао Слободан Милошевић.

Почетком деведесетих Лоренс Иглбергер и Хенри Кисинџер, једни од најугледнијих америчких политичара, према овим наводима тражили су за заступање српских интереса хонорар од само пола милиона долара.

Српска колонија у САД и сама Србија нису желеле да плате ту услугу, јер су веровали да ће „наша истина да победи“. Срби из Чикага данас, међутим, признају да српска заједница у САД никада није ни имала толики новац.

Управо ово “одбијање” Милошевића и Србије да ангажује лобисте у Америци искористили су Албанци с Космета чији је лоби у САД постао један од најјачих!

Косовски Албанци лобирање за своје интересе у Америци годишње званично плаћају 15 милиона долара, а незванично око 50 милиона долара.

Бивши косметски председник Ибрахим Ругова је још 1. априла 2003. са кућом „Алстон & Бирд ЛЛП“ потписао уговор на 30.000 долара месечно за промоцију независносног Косова. На сајту америчког Министарства правде тај уговор се и данас води под називом „Република Косово“.

Мирослав Мајкл Ђорђевић, оснивач Конгреса српског уједињења је међу првима у то време јавно говорио о лобирању за Србију у Америци.

"Често чујем и данас како људи говоре да Срби у Америци нису ништа урадили, нису лобирали. Није тачно, лобирали смо, али проблем је што ви морате да знате зашто лобирате.

Ми нисмо имали појма која је српска политика – да ли Србија жели републику у Крајини, да ли хоће да задржи делове Босне и Херцеговине, да ли жели да гурамо уговор са Туђманом у Карађорђеву…

Ми нисмо могли да радимо у мраку, без државе која није желела да има икакве контакте с нама. Руке су нам биле свезане. Једна ствар коју нико није разумео у Србији јесте да је лобирање битно, поготово је било битно током ратова деведесетих година. У Србији се говорило: `Истина ће да се сазна`.

Али не може да се сазна, ако други непрестано говоре лажи, а ми ћутимо. И демократска влада када је дошла 2000. године могла је доста тога да промени у односу САД према Србији, али није. Шанса је пропуштена", рекао је он у једном од интервјуа Марку Лопушини.

Резултат ове одлуке Милошевића, на самом почетку 90-тих година и то у тренутку када је Србија уживала углед у свету, осетили смо сви у виду санкција, пада Книнске Крајине, бомбардовања СРЈ 1999. године.

Колико је ово велики пропуст Слободана Милошевића доказује чињеница да је Хенри Кисинџер и данас једна од најутицајнијих особа у САД али и у свету, а то доказује и чињеница је он радо виђен како у Вашингтону тако и у Москви где га је лично примио и председник Русије Владимир Владимирович Путин.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ики ики

13.02.2016 17:00

Слоба је био веци Србин одви сви лопова и издајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антељ

13.02.2016 17:18

Слобо је спасио Мостарске Србе од покоља, сви Мостарски Срби треба да му дрзе слику на зиду поред иконе свеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

14.02.2016 11:37

Милосевицева политика коју је водио заједно са Алијом и Фрањом је допринијела да Срба данас у Мостару готово да и нема.

Name

еxмо

14.02.2016 16:40

Бранио нас је исто као и Србе из Сарајева.

Name

мирослав лазански

13.02.2016 17:58

Људи не сер'те пуно са оваквим цланцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михсило Микић

13.02.2016 20:47

Није само Слободан Милошевић мислио већ већина СРБа да ће истина ПОБЈЕДИТИ сама од себе. И хоће. Само је питање да ли ће СРБа бити тада још увијек у животу. Тачно је да Слободан Милошевић није хтио или није имао паре да плати за СРБе лоби у Америци. Србска емиграција се не баби попут шиптара илегалним превозом и продајом дроге и зато никада толике паре није ни имала. ЗАТО СМО ПРОШЛИ ТАКО КАКО СМО ПРОШЛИ ЈЕР НИСМО СПОЗНАЛИ КАО СРБИ ВРИЈЕМЕ СВОЈЕ?

Name

Зоран Лалиц

14.02.2016 23:39

Свака ти цастЛазањски ти си једини коментатор којег ја волим и желим цути

Name

ДрАган

13.02.2016 18:35

Какав је био тако је и заврсио. Нас Србе из Републике Српске је издао и маxимално искористио а о Србима из Крајине је сваја ријец сувисна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МрАк

14.02.2016 08:44

Не би ти Србине ни био зив да није било Слоба.

Name

Ма даај

13.02.2016 19:30

Засто се упорно упире прст у Слободана Милосевица? Доста са лазима! Ста год да је урадио тадасњи (свеједно ко да је био)председник СФРЈ,крај би био исти.Јавна тајна је била да се пре 1990. године разне групе из иностранства "тајно" наорузавале спремајуци отцепљење неких територија од СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

14.02.2016 08:51

''Није Слоба крив ми смо говна''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

14.02.2016 12:01

Је... правду ако је морас куповати и то како казу најправедније (најкорумпираније) земље света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.02.2016 13:27

Глуперде, западни полтрони и плаћеници. Неће човјека да пусте да почива у миру! Какво лобирање када је ЦИА признала да је 10 година припремала немире на Косову који су почели 82?! Магарци неотесани. Циљ запада је био а и сада јесте да што више уништи Србе. Лопушини баш одговара овакво презиме. То што млати глупости је реклама за његову књигу.После господина Милошевића сви који су дошли нису му ни до чланка како "демократски" политичари тако и лешинари попут овога.

ОДГОВОРИТЕ