Легенда о трагичној љубави привлачи туристе

Мексико је земља позната по богатој туристичкој понуди - од пирамида древних индијанаца, преко колонијалне архитектуре и локалним радионица, па све до невјероватних плажа и хотела. Ипак, градић Гванахуато нуди нешто сасвим јединствено.

Свијет 13.02.2016 | 10:20
Легенда о трагичној љубави привлачи туристе

У једној од најужих градских улица познатој као "Ел Цаллејон дел Бесо", односно Алеја пољупца, крије се убједљиво најпопуларнија атракција овог симпатичног мјесташцета. Улица не само да је толико уска да се балкони готово додирују, већ је и једна од најпрометнијих јер је сваког дана посјети безброј заљубљених туриста који свакодневно чекају свој ред да се попну на трећу степеницу испод балкона, гдје ако се пољубе, према легенди, загарантовано им је 15 година срећне љубави.

Традиција вуче корене из локалног предања о трагичној љубави између Доне Цармен, ћерке богатог Шпанца и њеног изабраника Луиса из сиромашне рударске породице. Дјевојчин отац противио се њиховој вези због чега је "мексички Ромео" изнајмио собицу која је била директно насупрот балкона његове драге. У глуво доба, пар се у највећој тајности састајао и љубио се преко ограде балкона.

Нажалост, њихова тајна је брзо озкривена, и гневни отац је у тренутку лудог бијеса бодежом у срце убио своју ћерку. Истовремено, Луис је покушао да заштити своју Кармен, међутим прескачући у њен стан, пао је са балкона и сломио врат на тој легендарној трећој степеници на којој се и данас састају љубавници.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар