ИД оборила "миг-23" на истоку Либије

Исламска држава оборила је изнад Бенгазија борбени авион "миг-23" међународно признатих либијских власти, док је бомбардовао положаје групе која се супротставља властима.

Свијет 13.02.2016 | 09:40
ИД оборила "миг-23" на истоку Либије

Авион типа "миг-23" срушио се у зони Каријун, северозападно од Бенгазија, пошто је погођен док је гађао положаје Савета Шуре, рекао је за агенцију Франс прес портпарол снага лојалних влади чије седиште је у источном граду Ел Бајди.

Савет муџахедина Шура је коалиција исламистичких милиција блиских Ал Каиди које су супортстављене либијској међународно признатој влади.

Екстремистичка група Исламска држава преузела је одговорност за рушење авиона, навео је амерички центар за надзор исламистичких вебсајтова.

Један војни извор рекао је за Франс прес да је пилот жив и да је успео да искочи с падобраном.

У понедљак се већ срушио један авион истог типа близу града Дерне, око сто километара од Бенгазија где је бомбардовао положаје Исламске државе, према наводима војних извора.

Извори су тада рекли да је авион пао због техничких проблема.

У Либији делују две супростављене владе, једна базирана у главном граду Триполију, која је блиска коалицији милиција и друга коју признаје међународна заједница са седиштем на истоку земље.

Хаос у који је запала Либија од свргавања Муамера Гадафија 2011. допринео је јачању Исламске државе која је направила упориште у луци Сирт, 45 километара источно од Триполија.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

13.02.2016 11:41

Нафта је проклетство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

13.02.2016 12:08

Црно злато, бас је зајебато.