Уставни суд не може да буде нови ОХР

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић тврди да услов за предају апликације за чланство у ЕУ није био да буде завршено прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), а које се односи на "традиционалну трговину".

Босна и Херцеговина 12.02.2016 | 22:18
Уставни суд не може да буде нови ОХР

"То је осјетљива тема у којој се мора бранити интерес пољопривредних произвођача. Инсистираћемо на томе да нас ЕУ подржи. Не може се очекивати да ми пуштамо слободан увоз, а да наша роба не може ићи у земље ЕУ", поручио је Иванић и додао да ће преговори и прилагођавање ССП-а потрајати, као и да је тешко очекивати да буду завршени у наредних неколико мјесеци.

Према његовом мишљењу, апликацију за чланство треба "гурати" јер је то начин да буду убрзани процеси одласка ОХР-а из БиХ и страних судија из Уставног суда БиХ.

Иванић је позвао колеге из Федерације БиХ да више не покрећу кључна питања опстанка Републике Српске пред Уставним судом БиХ, јер Срби неће пристати да се од Уставног суда БиХ направи нови ОХР и да та институција умјесто тумачења почне да креира Устав БиХ

"То за нас неће бити прихватљиво и ми ћемо наћи начине како ћемо се односити према таквим одлукама. Оне ће формално бити спровођене, али суштински неће, и остаће оно што народ хоће. Не може никакав уставни суд да забрани оно што је жеља народа, а највећи дио народа у РС-у жели да 9. јануар буде Дан Републике Српске", констатовао је Иванић.

Он је нагласио да ништа неће проћи што је супротно интересима српског народа и Републике Српске, па тако неће бити никаквог заједничког министарства пољопривреде на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, кључни предуслов нормализације прилика у БиХ јесте јачање повјерења и док се то не деси БиХ ће бити врло крхка и изложена великим нестабилностима.

Он је најавио да се у марту или почетком априла очекује посјета БиХ предсједника Србије Томислава Николића.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић истиче да не би волио да замисли ситуацију у којој су Хрватска и Србија у ЕУ, а БиХ није.

"Мислим да би то за БиХ било изразито неповољно. Политички интерес српског народа је да се иде ка ЕУ. Србија снажно иде, тако да и ми морамо. Отварање преговарачих поглавља Србије са ЕУ додатни је притисак и за БиХ", напомиње Иванић.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аха

12.02.2016 21:25

И ти се нешто уплашијо Иванићу да није и теби Додик кум

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвцв

12.02.2016 21:56

Спомињете вољу народа? Ко народ овде уопште шта пита? Ви манипулишете са народом од деведесете са све три стране. Да ли је народ сам изабрао да напусти своја огњишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цвцв

13.02.2016 04:25

100% тачно.

Name

ре: аха

12.02.2016 23:46

Бас си "аха" , па Милорад Додик је господин цовјек па било би лијепо да је среце да Иваниц има добре односе са господином Милорадом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАТТАР

13.02.2016 06:25

Стварно кад цитам ове коментар не могу да вјерујем да се људи не разумију или неце да схвате, није Иваниц ваљда крив за насе муке. Зато од 2010 не идем на изборе разоцаран сам у народ,народ је крив за све.

ОДГОВОРИТЕ