Нова "деветка" Партизана - најмлађа до сада!

Нападач Душан Влаховић (16) и везиста Вељко Бирманчевић (18), изданци Паризанове школе, промовисани у професионалне фудбалере клуба из Хумске.

Фудбал 12.02.2016 | 23:00
Нова "деветка" Партизана - најмлађа до сада!

Када су почели да се баве фудбалом, сањали су да једног дана истрче на велике, зелене терене, неког великог клуба.

Још су тинејџери, а та жеља им је остварена. Нови тренер Партизана Иван Томић позвао је на припреме на Кипру и неколицину голобрадих младића, изданака црно-беле школе. Двојица су у петак стекла статус професионалаца, а то значи да бисмо ускоро могли да их гледамо на великој сцени.

Нападач Душан Влаховић, који је управо на припремама на Кипру прославио 16. рођендан, и везиста, 18-годишњи Вељко Бирманчевић, од данас су "пуноправни" чланови Томићеве прве екипе.

"Кад ће млади да добију шансу ако не сад?", упитао се и истовремено констатовао Иван Томић, подвлачећи црту испод урађеног на Кипру.

Влаховић је скренуо на себе пажњу још на разним кадетским турнирима. Гол-машина, како су га назвали, добио је прилику да на Кипру ради, тренира, учи од искусних, прекаљених колега из "бранше", као што су Валери Божинов и Абубакар Оумару.

Божинов га је "узео под своје", понео се према њему као отац према сину, а Влаховић га је слушао са пажњом и упијао. "Супер је Божа, прави је лик, воли да се шали и част ми је и задовољство што имам прилику да сарађујем са њим", изјавио је Влаховић током припрема.

Бирманчевић 98. годиште, игра на позицији везисте. Дошао је у Партизан из Варне код Шапца, одакле је и Саша Лукић, који је већ стекао статус првотимца. Игра на позицији офанзивног везисте.

ИЛИЕВ: ПАРТИЗАН СЕ ВРАЋА НА СВОЈ ПУТ

У осврту на потписивање уговора са Бирманчевићем, спортски директор клуба Ивица Илиев рекао је да Партизан веома верује у перспективног везисту.

"Прави бисер наше омладинске школе. Овим уговором хоћемо да покажемо да се враћамо на пут који је у ДНК Партизана, а то је пут поплочан нашом децом. Вељко је један од неколицине најталентованијих наших младих играча и овим уговором клуб хоће и њему и његовој породици да покаже колико верује у њега. Убеђени смо у то да ће бити будућност нашег клуба. Надам се и верујем да ће ово озбиљно схватити и да ће својим залагањем и играма показати и доказати да ово заслужује. За месец и по припрема показао је широј јавности свој потенцијал. Све је на њему и задовољство нам је што ће много година бити носилац игре Партизана"

Бирманчевић је задужио дрес са бројем "30" и потписао уговор на три године.

"Надам се да сам оправдао на припремама што сам играо. Уговор нисам гледао. Велика ми је част да потпишем за Партизан. Уопште ми није циљ да се прича о парама. Пресрећан сам. Шест година ово чекам. Долазим из Шапца, тамо сам играо код тренера Костића, овде су ме довели Недејлко Костић, Трбојевић, чика Вуле... Играо сам шест година код Дарка Тешовића и сад долазим код Ивана Томића", рекао је Шапчанин.

Упитан који су му циљеви у првој полусезони, одговорио је скромно:

"Пре два месеца нисам ни помишљао да ћу добити професионални уговор, да ћу ићи на припреме са првим тимом Партизана. Вероватно сам тамо оправдао поверење и сада је све на тренеру, а највише на мени да ли ћу се изборити. Чим сам остао, на неки начин сам се изборио. Циљ ми је да одиграм бар једну-две утакмице, да дебитујем".

Илиев се надовезао, дирнут Бирманчевићевим излагањем.

"Изузетно сам поносан. Он ће бити сигурно велики играч Партизана и волео бих да се сва деца из наше омладинске школе угледају на њега и да на овај начин схвате и Партизан и ту емоцију. Дирнут сам његовим речима. Што се тиче уговора, према правилнику је да потпише максимум од три године и не сумњам у квалитет и људскост Бирмину и његове породице, као и у то да никакав проблем у будућности неће настати између клуба и њега"

ВЛАХОВИЋ ПРЕ ГОДИНУ ДАНА БИО ПИОНИР

Током промоције Душана Влаховића, Илиев је рекао да се ради о још једном бисеру омладинског погона црно-белих. Објаснио је да се ради о најмлађем професионалцу у историји клуба.

О каквом је таленту реч показује и податак да је за годину дана стигао од конкуренције пионира до сениорског дреса са бројем "девет".

"Представљам Дуцу, најмлађег у историји професионалног играча. Не бих превише лепих речи рекао, да не би полетео, али и неће, јер знам његов карактер, који је победнички и доликује Партизану. Осврнуо бих се само на једну чињеницу, да овим уговором покажемо нашој јавности начин и озбиљност ове управе, како се води клуб"

"Дуца је имао уговор на још две године и изразио бих захвалност њему и његовим родитељима што имају веру у Партизан и људе који воде клуб. Без поговора су прихватили све предлоге новог уговора и показали својим примером да је Партизан изнад свих. Још једном велико хвала, а Дуци да покаже зашто му је клуб доделио број '9'", рекао је Илиев.

Влаховић је, као и Бирманчевић, веома захвалан на пруженој шанси. Такође је потписао (тачније ревидирао прошли) уговор на три године.

"Хвала клубу, шефу стручног штаба што ми је пружио поверење. Потрудићу се да то поверење узвратим. Такође, изражавам захвалност и капитену Саши Илићу, који нас је прихватио феноменално, представио нас саиграчима и увек нам био ту кад је било важно. Хвала омладинској школи, мојој генерацији 2000. годишта, са којима сам био шампион. Без тих саиграча не бих био овде и надам се да ће нам се већина придружити што пре", рекао је млади нападач.

Илиев је кратко додао, уз осмех:

"Ја бих волео да и на терену буде овакав".

Упитан какве су му амбиције за предстојеће пролеће, Влаховић није хтео да се размеће великим речима. Ако би дебитивао у наредних месец дана, постао би нови рекордер клуба.

"Спреман сам. 'Деветка' ми није терет, већ подстрек да радим још јаче и да дајем 200 одсто могућности на утакмицама. Свестан сам ко је све носио овај дрес пре мене. Не оптерећујем се тиме колико ћу играти. Моје је да радим и да слушам шефа, а на њему је да одлучи када ће ме пустити да играм. Не оптерећујем се тиме да ли ћу играти против ОФК Београда. На шефу је да то одлучи".

Коментари / 0

Оставите коментар